home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Senaman Mempengaruhi Jantung?

Bagaimana Senaman Mempengaruhi Jantung?

Bersenam setiap hari dikatakan memberi manfaat kepada kesihatan kita dalam pelbagai aspek. Jadi, apa sebenarnya kesan senaman terhadap kita?

Senaman kardiovaskular

Bagaimana ia berfungsi?

Semasa latihan kardiovaskular, aliran darah akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan bahagian badan termasuk otot dan bergerak jauh dari kawasan terbiar. Fakta mendapati bahawa banyak tenaga dan oksigen diperlukan semasa senaman, akan meningkatkan aliran darah dan jumlah darah yang beredar melalui jantung. Sebagaimana ia menerima lebih banyak darah daripada biasa, ventrikel kiri akan menyesuaikan diri dengan jumlah dan mengepam yang baru. Ini membolehkan jantung kita untuk memegang lebih banyak darah dan lebih banyak perlanggaran darah setiap degupan. Dengan senaman kardio biasa, kadar purata jantung akhirnya akan jatuh apabila lebih banyak darah akan dihantar dengan setiap degupan. Ia jelas bahawa senaman kardio adalah baik untuk kesihatan jantung kita kerana ia membuatkan jantung lebih kuat dan mengurangkan risiko maut.

Apa yang perlu ingat?

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa kelemahan kepadanya. Latihan berlebihan boleh membawa kepada tekanan latihan, yang boleh menekan sistem imun kita dan menyebabkan lemak muncul di muka dan kawasan abdomen. Ini adalah disebabkan oleh kuantiti lebihan kortisol, hormon dalam hormon steroid keluarga – glucocorticoids. Kortisol diperlukan untuk memulihkan kecederaan. Ia juga menyediakan jumlah tenaga yang cukup diperlukan badan untuk menghadapi tekanan dari pendarahan atau penyakit. Walau bagaimanapun, dos berlebihan akan mengurangkan sel darah darah dan pembentukan antibodi, membawa kepada imun-penindasan. Anda perlu mengubah jadual senaman bersesuaian dengan keadaan kesihatan anda dan tahap tekanan.

Senaman berlebihan

Dengan senaman berlebihan, ia mendatangkan kisah berbeza untuk senaman latihan kekuatan. Ini biasanya terlibat dalam senaman intensif yang memerlukan banyak tenaga, dan jantung sudah tentu, perlu berkerja keras. Dua jenis serap otot adalah aktiviti utama semasa senaman. Apabila mereka mengikat, ia memerah saluran darah dalam otot dan membuat tekanan pada peredaran darah, yang membawa kepada peningkatan tekanan darah dan jantung, untuk melawan ketegangan ini, perlu lebih bekerja keras.

Akhirnya, dinding ventrikel kiri mendapat peningkatan dalam ketebalannya. Bahagian ini adalah lebih baik untuk jantung anda kerana ia hanya diletakkan di bawah tekanan untuk dua hingga tiga jam semasa senaman, dan pada masa yang lain, ia mempunyai kadar jantung berehat yang lebih rendah, membina jantung yang sihat.

Walau bagaimanapun, senaman yang berlebihan boleh membawa kepada tekanan darah tinggi kronik adalah satu lagi kes di mana jantung anda tertekan sepanjang masa dan boleh mewujudkan penyakit jantung yang lain. Oleh itu, mendapatkan nasihat profesional sebelum terlibat diri dalam senaman yang berlebihan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How Does Exercise Affect Your Heart. http://www.active.com/fitness/articles/how-does-exercise-affect-your-heart Accessed March 11, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x