backup og meta

Bagaimana Senaman Mempengaruhi Jantung?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

  Bagaimana Senaman Mempengaruhi Jantung?

  Bersenam setiap hari dikatakan memberi manfaat kepada kesihatan kita dalam pelbagai aspek. Jadi, apa sebenarnya kesan senaman terhadap kita?

  Senaman kardiovaskular

  Bagaimana ia berfungsi?

  Semasa latihan kardiovaskular, aliran darah akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan bahagian badan termasuk otot dan bergerak jauh dari kawasan terbiar. Fakta mendapati bahawa banyak tenaga dan oksigen diperlukan semasa senaman, akan meningkatkan aliran darah dan jumlah darah yang beredar melalui jantung. Sebagaimana ia menerima lebih banyak darah daripada biasa, ventrikel kiri akan menyesuaikan diri dengan jumlah dan mengepam yang baru. Ini membolehkan jantung kita untuk memegang lebih banyak darah dan lebih banyak perlanggaran darah setiap degupan. Dengan senaman kardio biasa, kadar purata jantung akhirnya akan jatuh apabila lebih banyak darah akan dihantar dengan setiap degupan. Ia jelas bahawa senaman kardio adalah baik untuk kesihatan jantung kita kerana ia membuatkan jantung lebih kuat dan mengurangkan risiko maut.

  Apa yang perlu ingat?

  Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa kelemahan kepadanya. Latihan berlebihan boleh membawa kepada tekanan latihan, yang boleh menekan sistem imun kita dan menyebabkan lemak muncul di muka dan kawasan abdomen. Ini adalah disebabkan oleh kuantiti lebihan kortisol, hormon dalam hormon steroid keluarga – glucocorticoids. Kortisol diperlukan untuk memulihkan kecederaan. Ia juga menyediakan jumlah tenaga yang cukup diperlukan badan untuk menghadapi tekanan dari pendarahan atau penyakit. Walau bagaimanapun, dos berlebihan akan mengurangkan sel darah darah dan pembentukan antibodi, membawa kepada imun-penindasan. Anda perlu mengubah jadual senaman bersesuaian dengan keadaan kesihatan anda dan tahap tekanan.

  Senaman berlebihan

  Dengan senaman berlebihan, ia mendatangkan kisah berbeza untuk senaman latihan kekuatan. Ini biasanya terlibat dalam senaman intensif yang memerlukan banyak tenaga, dan jantung sudah tentu, perlu berkerja keras. Dua jenis serap otot adalah aktiviti utama semasa senaman. Apabila mereka mengikat, ia memerah saluran darah dalam otot dan membuat tekanan pada peredaran darah, yang membawa kepada peningkatan tekanan darah dan jantung, untuk melawan ketegangan ini, perlu lebih bekerja keras.

  Akhirnya, dinding ventrikel kiri mendapat peningkatan dalam ketebalannya. Bahagian ini adalah lebih baik untuk jantung anda kerana ia hanya diletakkan di bawah tekanan untuk dua hingga tiga jam semasa senaman, dan pada masa yang lain, ia mempunyai kadar jantung berehat yang lebih rendah, membina jantung yang sihat.

  Walau bagaimanapun, senaman yang berlebihan boleh membawa kepada tekanan darah tinggi kronik adalah satu lagi kes di mana jantung anda tertekan sepanjang masa dan boleh mewujudkan penyakit jantung yang lain. Oleh itu, mendapatkan nasihat profesional sebelum terlibat diri dalam senaman yang berlebihan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan