Bagaimana Senaman Mempengaruhi Jantung?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bersenam setiap hari dikatakan memberi manfaat kepada kesihatan kita dalam pelbagai aspek. Jadi, apa sebenarnya kesan senaman terhadap kita?

Senaman kardiovaskular

Bagaimana ia berfungsi?

Semasa latihan kardiovaskular, aliran darah akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan bahagian badan termasuk otot dan bergerak jauh dari kawasan terbiar. Fakta mendapati bahawa banyak tenaga dan oksigen diperlukan semasa senaman, akan meningkatkan aliran darah dan jumlah darah yang beredar melalui jantung. Sebagaimana ia menerima lebih banyak darah daripada biasa, ventrikel kiri akan menyesuaikan diri dengan jumlah dan mengepam yang baru. Ini membolehkan jantung kita untuk memegang lebih banyak darah dan lebih banyak perlanggaran darah setiap degupan. Dengan senaman kardio biasa, kadar purata jantung akhirnya akan jatuh apabila lebih banyak darah akan dihantar dengan setiap degupan. Ia jelas bahawa senaman kardio adalah baik untuk kesihatan jantung kita kerana ia membuatkan jantung lebih kuat dan mengurangkan risiko maut.

Apa yang perlu ingat?

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa kelemahan kepadanya. Latihan berlebihan boleh membawa kepada tekanan latihan, yang boleh menekan sistem imun kita dan menyebabkan lemak muncul di muka dan kawasan abdomen. Ini adalah disebabkan oleh kuantiti lebihan kortisol, hormon dalam hormon steroid keluarga – glucocorticoids. Kortisol diperlukan untuk memulihkan kecederaan. Ia juga menyediakan jumlah tenaga yang cukup diperlukan badan untuk menghadapi tekanan dari pendarahan atau penyakit. Walau bagaimanapun, dos berlebihan akan mengurangkan sel darah darah dan pembentukan antibodi, membawa kepada imun-penindasan. Anda perlu mengubah jadual senaman bersesuaian dengan keadaan kesihatan anda dan tahap tekanan.

Senaman berlebihan

Dengan senaman berlebihan, ia mendatangkan kisah berbeza untuk senaman latihan kekuatan. Ini biasanya terlibat dalam senaman intensif yang memerlukan banyak tenaga, dan jantung sudah tentu, perlu berkerja keras. Dua jenis serap otot adalah aktiviti utama semasa senaman. Apabila mereka mengikat, ia memerah saluran darah dalam otot dan membuat tekanan pada peredaran darah, yang membawa kepada peningkatan tekanan darah dan jantung, untuk melawan ketegangan ini, perlu lebih bekerja keras.

Akhirnya, dinding ventrikel kiri mendapat peningkatan dalam ketebalannya. Bahagian ini adalah lebih baik untuk jantung anda kerana ia hanya diletakkan di bawah tekanan untuk dua hingga tiga jam semasa senaman, dan pada masa yang lain, ia mempunyai kadar jantung berehat yang lebih rendah, membina jantung yang sihat.

Walau bagaimanapun, senaman yang berlebihan boleh membawa kepada tekanan darah tinggi kronik adalah satu lagi kes di mana jantung anda tertekan sepanjang masa dan boleh mewujudkan penyakit jantung yang lain. Oleh itu, mendapatkan nasihat profesional sebelum terlibat diri dalam senaman yang berlebihan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  Jantung Lebih Sihat

  Tip Untuk Jantung Lebih Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/04/2019 . 2 minit bacaan
  Senaman untuk jantung yang sihat

  Senaman Untuk Jantung Yang Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fong Jiar Yi
  Diterbitkan pada 23/05/2018 . 2 minit bacaan

  Bersenam untuk Jantung yang Lebih Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 20/04/2018 . 2 minit bacaan