backup og meta

Apakah yang Dimaksudkan Vasodilatasi dan Vasokonstriksi?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/01/2023

  Apakah yang Dimaksudkan Vasodilatasi dan Vasokonstriksi?

  Pembuluh darah manusia direka untuk mengubah saiznya sesuai dengan persekitaran sekitar. Perubahan tersebut terbahagi kepada dua jenis: vasodilatasi (vasodilation) dan vasokonstriksi (vasoconstriction).

  Apa itu vasodilatasi dan vasokonstriksi?

  Vasodilatasi adalah pembesaran pembuluh darah. Ia berlaku apabila otot-otot di dinding pembuluh berehat. Bertentangan vasodilasi adalah vasokonstriksi. Ia adalah satu keadaan di mana saluran darah disempitkan. Dalam erti kata lain, penyembitan pembuluh meningkatkan tekanan darah, sementara pembesaran menurunkan tekanan. Kedua-dua keadaan ini boleh berlaku kepada organ tunggal di seluruh tubuh.

  Untuk bertahan dengan perubahan persekitaran, haiwan berdarah panas mengembangkan vasodilatasi dan vasokonstriksi. Terdapat had suhu tertentu yang perlu dibentuk oleh badan. Apabila suhu luaran melebihi had tersebut, tubuh akan membuat penyesuaian pada saluran darah. Pembuluh darah yang paling dekat akan membesar, yang membolehkan darah panas lebih dekat dengan kulit. Ketika itu, panas dari darah dapat keluar dari tubuh, dan diserap oleh persekitaran luaran. Haiwan ini dapat mengekalkan suhu optimumnya. Mekanisme terbalik akan digunakan apabila persekitaran menjadi terlalu sejuk. Sekiranya suhu di luar rendah, vasokonstriksi berlaku, mewujudkan kesan bertentangan dengan menjaga haba dari darah hangat di dalam untuk organ yang paling penting.

  Konflik vaskular

  Penyempitan saluran darah secara signifikan dapat meningkatkan suhu badan, menyebabkan konflik vaskular. Hasilnya dapat dilihat pada kulit kepucatan sejak bekalan darahnya berkurang. Vasokonstriksi biasanya berlaku kepada arteri besar sebagai taktik semula jadi untuk mendapatkan hasil yang paling berkesan. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah orang, ia juga boleh menjejaskan arteriol kecil.

  Punca vasodilatasi dan vasokonstriksi

  Oleh kerana tubuh memerlukan darah untuk beroperasi secara berterusan, vasodilatasi dan vasokonstriksi boleh bermula pada bila-bila masa di mana-mana bahagian tubuh. Punca vasodilatasi ialah vasodilators, termasuk:

  • Pengeluaran hormon yang luar biasa
  • Isyarat saraf
  • Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat-ubatan yang ditetapkan untuk tekanan darah tinggi
  • Histamine dan asid laktik
  • Aktiviti fizikal
  • Perubahan dalam habitat hidup.

  Begitu juga, penyebab vasokonstriksi adalah vasokonstriktors, termasuk:

  • Penggunaan kafein berlebihan
  • Penggunaan tembakau
  • Penggunaan alkohol
  • Ubat antihistamin
  • Penyalahgunaan dadah
  • Stimulan
  • Peningkatan pengambilan natrium dan monosodium glutamat

  Walaupun ubat bertanggungjawab menyebabkan vasodilatasi atau vasokonstriksi, mengekalkan penggunaannya mungkin perlu disebabkan oleh kesan yang bermanfaat kepada kesihatan pesakit, terutama mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi. Ia mungkin perlu mempertimbang kelebihan terhadap kesan sampingan apabila mempertimbangkan pelan rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/01/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan