backup og meta

Revolusi Rawatan Penyakit Jantung Yang Mengubah Kehidupan

Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan · Hello Health Group


Disemak pada 26/11/2019

  Revolusi Rawatan Penyakit Jantung Yang Mengubah Kehidupan

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.

  Berdasarkan data terbaharu daripada WHO yang diterbitkan pada tahun 2017, kematian akibat penyakit jantung koronari di Malaysia telah mencapai 30,598 atau 22.13% daripada jumlah keseluruhan kematian. Umur yang disesuaikan dengan kadar kematian adalah 137.02 bagi setiap 100,000 penduduk yang menempatkan Malaysia pada kedudukan ke 63 di dunia.

  Walaupun terdapat kadar kematian dan implikasi kesihatan yang membimbangkan, terdapat peningkatan yang signifikan bagi rawatan penyakit jantung yang berkembang dengan pesat. Sebahagian daripada rawatan termaju yang signifikan ini termasuklah:

  Kelas baharu ubat-ubatan yang direka untuk merawat kegagalan jantung

  Entresto (sacubitril/valsartan) boleh mengurangkan risiko untuk dimasukkan ke hospital dan kematian akibat kegagalan jantung dengan 20%. Entresto menggabungkan valsartan dan sacubitril untuk merencatkan bahan dan tubuh badan yang menyebabkan pengecilan saluran darah. Ini menghalang enzim yang merosakkan jantung.

  Ubat diabetes baharu EMPA-REG (empagliflozin)

  Ubat ini berkesan dalam mengurangkan kematian akibat daripada penyakit jantung dan memastikan paras gula darah yang sihat. Ia boleh mengurangkan serangan jantung dan strok bagi pesakit yang mempunyai diabetes. Ubat tersebut juga merendahkan tekanan darah selain mengurangkan berat badan.

  Perentak jantung mini

  Perentak jantung kecil boleh dimasukkan melalui kateter terus ke dalam hati. Manfaat teknik ini juga adalah kerana ia tidak menghasilkan benjolan di bawah kulit dada. Contoh perentak mini: Nanostim.

  Sesetengah kekurangan turut dilaporkan. Penggunaannya dihentikan selama beberapa waktu sehingga beberapa alat perentak mini menjadi tidak disengajakan dan menyebabkan pembentukan beberapa lubang pada tisu jantung. Turut dikatakan bahawa alat tersebut tidak sesuai untuk pesakit yang mempunyai lebih daripada satu ruangan yang memerlukan pacing.

  Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memeriksa kebolehlaksanaan dan kelulusannya tetapi ia masih mendapat maklum balas yang positif disebabkan oleh keberkesanannya dalam beberapa kes.

  Penggantian injap aortik Transcatheter (TAVR)

  Teknologi baru ini berguna untuk pesakit yang pembedahannya akan menjadi terlalu berisiko. Injap lipat ini boleh diimplan melalui arteri femoral di pangkal paha atau bukaan kecil di dada yang boleh dikembangkan setelah berada di dalam hati. Ia berguna untuk individu yang mana pembedahan penggantian injap konvensional tidak sesuai baginya.

  Alat pemantauan jarak jauh kardiovaskular kecil

  Peranti kecil boleh ditanam di arteri pulmonari. Alat ini membawa darah oksigen dari jantung ke paru-paru. Ia dimasukkan melalui pemotongan kecil pada urat femoral dan kemudian ia diulirkan ke arteri pulmonari. Alat ini kemudiannya mengukur tekanan daripada pembentukan cecair sebelum sebarang gejala berlaku.

  Maklumat ini kemudian dikenalpasti, dikesan dan dihantar oleh antena dalam bantal khas yang digunakan oleh pesakit untuk berehat. Peranti ini telah diluluskan secara perubatan oleh FDA pada tahun 2014.

  Sekumpulan individu di Huntington sedang menghasilkan alat pemantauan jarak jauh melalui aplikasi telefon pintar yang menggunakan lampu suluh yang terbina untuk mengukur kuantiti darah yang dipam oleh jantung.

  Ubat baru untuk menurunkan kolesterol LDL yang tinggi

  Dua ubat baru untuk menurunkan paras kolesterol LDL yang tinggi menerima kelulusan FDA pada tahun 2015: Alirocumab (Praluent) dan Evolocumab (Repatha). Ubat-ubatan ini berfungsi dengan membolehkan hati untuk menarik lebih banyak kolesterol LDL dari badan supaya ia dapat dihapuskan. Ubat-ubatan ini diberikan melalui suntikan setiap beberapa minggu dan bertujuan untuk digunakan sebagai tambahan kepada rawatan dan bukan pengganti rawatan lain.

  Penjanaan semula sel-sel jantung yang rosak

  Perlu difikirkan bahawa hati yang rosak dapat sembuh lebih cepat dan sepenuhnya selepas serangan jantung. Dengan mengawal neuregulin protein – protein yang diperlukan untuk perkembangan jantung yang normal pada tikus, para penyelidik dapat merangsang pertumbuhan semula sel-sel jantung. Dalam penyelidikan yang dijalankan, kaedah ini berkesan pada tikus dewasa dan muda dan telah membuat hati yang rosak kembali menjadi seperti hati yang baharu.

  Walau bagaimanapun menurut Richard Harvey, Ph.D., seorang profesor penyelidikan jantung di Victor Chang Research Cardiac Institute, “Terapi ubat semasa dan revascularization [mencipta semula aliran darah melalui pintasan atau angioplasti] sambil menyelamatkan banyak nyawa selepas serangan jantung akut tidak menghalang perkembangan kegagalan jantung, “.

  Para saintis masih menjalankan kajian sekiranya ia akan berfungsi pada tisu jantung manusia.

  Penstrukturan semula tisu jantung

  Para saintis di Carnegie Mellon University telah mencipta struktur kolagen untuk menghindari keruntuhan tisu dengan menyesuaikan pencetak 3D komersial yang murah. Mereka dapat “mencetak” atau menyusun semula model otak dan hati, menurut kerja penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances.

  Pelbagai rawatan terapi penyakit jantung sentiasa dilakukan dan akan berpotensi membuka jalan bagi prognosis yang lebih baik terhadap individu dengan penyakit kardiovaskular.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Ditulis oleh

  Pamilia Lourdunathan

  · Hello Health Group


  Disemak pada 26/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan