Revolusi Rawatan Penyakit Jantung Yang Mengubah Kehidupan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.

Berdasarkan data terbaharu daripada WHO yang diterbitkan pada tahun 2017, kematian akibat penyakit jantung koronari di Malaysia telah mencapai 30,598 atau 22.13% daripada jumlah keseluruhan kematian. Umur yang disesuaikan dengan kadar kematian adalah 137.02 bagi setiap 100,000 penduduk yang menempatkan Malaysia pada kedudukan ke 63 di dunia.

Walaupun terdapat kadar kematian dan implikasi kesihatan yang membimbangkan, terdapat peningkatan yang signifikan bagi rawatan penyakit jantung yang berkembang dengan pesat. Sebahagian daripada rawatan termaju yang signifikan ini termasuklah:

Kelas baharu ubat-ubatan yang direka untuk merawat kegagalan jantung

Entresto (sacubitril/valsartan) boleh mengurangkan risiko untuk dimasukkan ke hospital dan kematian akibat kegagalan jantung dengan 20%. Entresto menggabungkan valsartan dan sacubitril untuk merencatkan bahan dan tubuh badan yang menyebabkan pengecilan saluran darah. Ini menghalang enzim yang merosakkan jantung.

Ubat diabetes baharu EMPA-REG (empagliflozin)

Ubat ini berkesan dalam mengurangkan kematian akibat daripada penyakit jantung dan memastikan paras gula darah yang sihat. Ia boleh mengurangkan serangan jantung dan strok bagi pesakit yang mempunyai diabetes. Ubat tersebut juga merendahkan tekanan darah selain mengurangkan berat badan.

Perentak jantung mini

Perentak jantung kecil boleh dimasukkan melalui kateter terus ke dalam hati. Manfaat teknik ini juga adalah kerana ia tidak menghasilkan benjolan di bawah kulit dada. Contoh perentak mini: Nanostim.

Sesetengah kekurangan turut dilaporkan. Penggunaannya dihentikan selama beberapa waktu sehingga beberapa alat perentak mini menjadi tidak disengajakan dan menyebabkan pembentukan beberapa lubang pada tisu jantung. Turut dikatakan bahawa alat tersebut tidak sesuai untuk pesakit yang mempunyai lebih daripada satu ruangan yang memerlukan pacing.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memeriksa kebolehlaksanaan dan kelulusannya tetapi ia masih mendapat maklum balas yang positif disebabkan oleh keberkesanannya dalam beberapa kes.

Penggantian injap aortik Transcatheter (TAVR)

Teknologi baru ini berguna untuk pesakit yang pembedahannya akan menjadi terlalu berisiko. Injap lipat ini boleh diimplan melalui arteri femoral di pangkal paha atau bukaan kecil di dada yang boleh dikembangkan setelah berada di dalam hati. Ia berguna untuk individu yang mana pembedahan penggantian injap konvensional tidak sesuai baginya.

Alat pemantauan jarak jauh kardiovaskular kecil

Peranti kecil boleh ditanam di arteri pulmonari. Alat ini membawa darah oksigen dari jantung ke paru-paru. Ia dimasukkan melalui pemotongan kecil pada urat femoral dan kemudian ia diulirkan ke arteri pulmonari. Alat ini kemudiannya mengukur tekanan daripada pembentukan cecair sebelum sebarang gejala berlaku.

Maklumat ini kemudian dikenalpasti, dikesan dan dihantar oleh antena dalam bantal khas yang digunakan oleh pesakit untuk berehat. Peranti ini telah diluluskan secara perubatan oleh FDA pada tahun 2014.

Sekumpulan individu di Huntington sedang menghasilkan alat pemantauan jarak jauh melalui aplikasi telefon pintar yang menggunakan lampu suluh yang terbina untuk mengukur kuantiti darah yang dipam oleh jantung.

Ubat baru untuk menurunkan kolesterol LDL yang tinggi

Dua ubat baru untuk menurunkan paras kolesterol LDL yang tinggi menerima kelulusan FDA pada tahun 2015: Alirocumab (Praluent) dan Evolocumab (Repatha). Ubat-ubatan ini berfungsi dengan membolehkan hati untuk menarik lebih banyak kolesterol LDL dari badan supaya ia dapat dihapuskan. Ubat-ubatan ini diberikan melalui suntikan setiap beberapa minggu dan bertujuan untuk digunakan sebagai tambahan kepada rawatan dan bukan pengganti rawatan lain.

Penjanaan semula sel-sel jantung yang rosak

Perlu difikirkan bahawa hati yang rosak dapat sembuh lebih cepat dan sepenuhnya selepas serangan jantung. Dengan mengawal neuregulin protein – protein yang diperlukan untuk perkembangan jantung yang normal pada tikus, para penyelidik dapat merangsang pertumbuhan semula sel-sel jantung. Dalam penyelidikan yang dijalankan, kaedah ini berkesan pada tikus dewasa dan muda dan telah membuat hati yang rosak kembali menjadi seperti hati yang baharu.

Walau bagaimanapun menurut Richard Harvey, Ph.D., seorang profesor penyelidikan jantung di Victor Chang Research Cardiac Institute, “Terapi ubat semasa dan revascularization [mencipta semula aliran darah melalui pintasan atau angioplasti] sambil menyelamatkan banyak nyawa selepas serangan jantung akut tidak menghalang perkembangan kegagalan jantung, “.

Para saintis masih menjalankan kajian sekiranya ia akan berfungsi pada tisu jantung manusia.

Penstrukturan semula tisu jantung

Para saintis di Carnegie Mellon University telah mencipta struktur kolagen untuk menghindari keruntuhan tisu dengan menyesuaikan pencetak 3D komersial yang murah. Mereka dapat “mencetak” atau menyusun semula model otak dan hati, menurut kerja penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances.

Pelbagai rawatan terapi penyakit jantung sentiasa dilakukan dan akan berpotensi membuka jalan bagi prognosis yang lebih baik terhadap individu dengan penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Pamilia Lourdunathan

  Mengatasi Keadaan Setelah Jantung Terhenti

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Lebih daripada 320,000 kes jantung terhenti berlaku di luar hospital setiap tahun di Amerika Syarikat. Jantung terhenti dipicu oleh kerosakan elektrik di bahagian jantung ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  jantung terhenti

  Diabetes: Menguruskan Emosi Anda

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Kajian telah menunjukkan bahawa individu yang mempunyai diabetes mempunyai risiko kemurungan yang lebih tinggi berbanding populasi normal. Masalah diabetes dan masalah ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  emosi

  Diabetes: Adakah Anda Bersedia Untuk Mengubah Tabiat Anda?

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Dianggarkan bahawa sekitar 350 juta individu di seluruh dunia telah didiagnosis menderita diabetes. Berjuta-juta orang lain mungkin tidak didiagnosis memandangkan setiap ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  diabetes

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terkena Serangan Jantung? Jaga-Jaga, 4 Punca Ini Boleh Merosakkan Jantung Tanpa Sedar!

  Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah penyebab penyakit jantung dan rawatan untuknya. Jika anda ingin tahu lebih lanjut, jom baca artikel kami di sini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Sakit Jantung 17/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ini 29 Makanan Boleh Dimakan & MESTI Elak Selepas Alami Serangan Jantung

  12 makanan sihat untuk jantung ini sangat disarankan selepas rawatan serangan sakit jantung. Namun, ada 17 jenis makanan lain yang anda mesti elak sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Sakit Jantung 03/02/2021 . 3 minit bacaan

  Nak Uji Jantung Sihat? Cuba Naik Tangga 4 Tingkat Dengan Masa Bawah 1.5 MINIT

  Tahukah anda, anda boleh lihat sama ada jantung anda sihat atau tidak dengan melakukan ujian menaiki tangga? Ujian mudah ini juga boleh dilakukan di rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Isu Kardiovaskular Lain, Kesihatan Jantung 29/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ramai Meninggal Dalam Kereta Akibat Serangan Jantung, Ini 8 Perkara Penting WAJIB Tahu

  Serangan jantung sememangnya sesuatu yang menakutkan lebih-lebih lagi jika ia berlaku semasa kita sedang memandu. Ikut 8 tip ini jika ia terjadi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara merawat penyakit jantung

  Takut Terkena Sakit Jantung? Lebih Baik Cegah Sebelum Terlambat! Ikuti 7 Tip Mudah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  jenis penyakit jantung di Malaysia

  Inilah Senarai Penyakit Jantung Yang Lazim Di Malaysia! Jom Ambil Tahu Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  gangguan perasaan

  Sakit Jantung & Depresi Saling Berkait Rapat? Hati-Hati Jika Anda Ada Salah Satu Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  benjolan di kelopak mata

  Ada Bintil Kuning Pada Mata? Itu Tandanya Lemak Dalam Badan Tinggi, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan