What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Penyakit Mental dan Warga Emas

Penyakit Mental dan Warga Emas

Lebih daripada 20% orang dewasa yang berumur 65 tahun telah didiagnosis dengan keadaan mental yang memerlukan rawatan. Ini termasuk demensia, kemurungan, dan kebimbangan. Dalam keadaan rawatan di rumah, lebih daripada 50% penduduk mengalami beberapa jenis gangguan kognitif yang mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan yang lain.

Simptom awal penyakit mental

1. Masalah ingatan

Masalah ingatan tidak dianggap sebagai sebahagian normal proses penuaan oleh kebanyakan orang, yang menyebabkan penyakit mental sering tidak dikenali sehingga ia telah parah. Masalah ingatan boleh menjadi tanda amaran penyakit mental seperti Alzheimer dan demensia pada warga emas. Tanda-tanda kehilangan memori ini mungkin termasuk tersalah letak barang, berulang kali meminta maklumat yang sama atau melupakan tarikh penting.

2. Perubahan penjagaan diri

Sering kali, seseorang yang mempunyai masalah kesihatan mental akan berhenti mematuhi rutin penjagaan peribadi mereka. Perubahan ketara dalam penampilan mungkin menandakan bahawa seseorang tidak berjaya mematuhi rutin berkaitan penampilan peribadi. Walaupun ia akan kelihatan berbeza bagi semua orang, perubahan dalam penampilan peribadi mungkin tanda penyakit mental termasuk terlupa mandi atau melangkaui tugas penjagaan peribadi standard yang telah ditetapkan sebelumnya, seperti bersolek.

3. Aktiviti sosial

Individu yang mengidap penyakit mental sering menjadi kurang bersosial. Sekiranya anda menyedari kesayangan anda hilang minat dalam dalam aktiviti yang mereka suka atau mengelakkan penglibatan sosial yang kerap, mungkin kerana mereka mengalami masalah kesihatan mental yang menjadikan perkara-perkara ini sukar.

4. Perubahan mood

Perubahan mood sering mengiringi penyakit mental, seperti kemurungan dan Alzheimer. Kesayangan anda boleh bebas daripada cemas, bersemangat hingga tertekan, atau yakin kepada keliru. Sekiranya perubahan mood lebih lama daripada beberapa minggu, mungkin ada sebab yang lebih serius mendorong personaliti mereka berubah.

Diagnosis

Untuk menentukan diagnosis dan pemeriksaam komplikasi yang berkaitan, anda mungkin mempunyai:

 • Pemeriksaan fizikal. Doktor akan cuba menolak masalah fizikal yang boleh menyebabkan simptom.
 • Ujian makmal. Sebagai contoh, pemeriksaan fungsi tiroid atau pemeriksaan untuk alkohol dan ubat.
 • Penilaian psikologi. Seorang doktor atau pembekal kesihatan mental bercakap dengan anda mengenai simptom, pemikiran, perasaan dan corak tingkah laku anda. Anda mungkin diminta untuk mengisi soal selidik untuk membantu menjawab soalan-soalan ini.

Rawatan

Penyakit mental, seperti kebanyakan penyakit kronik, memerlukan rawatan yang berterusan. Dengan pelbagai kemajuan dalam mengubati penyakit mental, banyak keadaan mental dapat dirawat dengan berkesan dengan satu atau gabungan terapi berikut:

 • Ubat
 • Psikoterapi
 • Terapi kumpulan
 • Rawatan harian atau rawatan sebahagian hospital
 • Terapi khusus, seperti terapi tingkah laku kognitif dan pengubahsuaian tingkah laku

Rawatan lain termasuk:

 • Terapi alternatif, seperti terapi air, urut dan biomaklum balas (biofeedback)
 • Terapi kreatif, seperti terapi seni, terapi muzik, atau terapi bermain
 • Hipnoterapi.
 • Terapi Electroconvulsive (ECT).
 • Rangsangan saraf vagus (VNS).
 • Rangsangan magnet transkranial (TMS) adalah terapi baru.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Most Common Elderly Mental Health Concerns And Their Effects https://arizonapain.com/elderly-mental-health/ Accessed on June 21, 2018.

Four Early Warning Signs of Mental Illness to Watch for in Older Adults https://www.cmsschicago.org/news-blog/four-early-warning-signs-of-mental-illness-to-watch-for-in-older-adults/ Accessed on June 21, 2018.

Mental illness https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/diagnosis-treatment/drc-20374974 Accessed on June 21, 2018.

Mental Illness Basics https://www.medicinenet.com/mental_illness/article.htm#what_causes_mental_illness Accessed on June 21, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor