backup og meta

Penyakit Mental dan Warga Emas

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

  Penyakit Mental dan Warga Emas

  Lebih daripada 20% orang dewasa yang berumur 65 tahun telah didiagnosis dengan keadaan mental yang memerlukan rawatan. Ini termasuk demensia, kemurungan, dan kebimbangan. Dalam keadaan rawatan di rumah, lebih daripada 50% penduduk mengalami beberapa jenis gangguan kognitif yang mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan yang lain.

  Simptom awal penyakit mental

  1. Masalah ingatan

  Masalah ingatan tidak dianggap sebagai sebahagian normal proses penuaan oleh kebanyakan orang, yang menyebabkan penyakit mental sering tidak dikenali sehingga ia telah parah. Masalah ingatan boleh menjadi tanda amaran penyakit mental seperti Alzheimer dan demensia pada warga emas. Tanda-tanda kehilangan memori ini mungkin termasuk tersalah letak barang, berulang kali meminta maklumat yang sama atau melupakan tarikh penting.

  2. Perubahan penjagaan diri

  Sering kali, seseorang yang mempunyai masalah kesihatan mental akan berhenti mematuhi rutin penjagaan peribadi mereka. Perubahan ketara dalam penampilan mungkin menandakan bahawa seseorang tidak berjaya mematuhi rutin berkaitan penampilan peribadi. Walaupun ia akan kelihatan berbeza bagi semua orang, perubahan dalam penampilan peribadi mungkin tanda penyakit mental termasuk terlupa mandi atau melangkaui tugas penjagaan peribadi standard yang telah ditetapkan sebelumnya, seperti bersolek.

  3. Aktiviti sosial

  Individu yang mengidap penyakit mental sering menjadi kurang bersosial. Sekiranya anda menyedari kesayangan anda hilang minat dalam dalam aktiviti yang mereka suka atau mengelakkan penglibatan sosial yang kerap, mungkin kerana mereka mengalami masalah kesihatan mental yang menjadikan perkara-perkara ini sukar.

  4. Perubahan mood

  Perubahan mood sering mengiringi penyakit mental, seperti kemurungan dan Alzheimer. Kesayangan anda boleh bebas daripada cemas, bersemangat hingga tertekan, atau yakin kepada keliru. Sekiranya perubahan mood lebih lama daripada beberapa minggu, mungkin ada sebab yang lebih serius mendorong personaliti mereka berubah.

  Diagnosis

  Untuk menentukan diagnosis dan pemeriksaam komplikasi yang berkaitan, anda mungkin mempunyai:

  • Pemeriksaan fizikal. Doktor akan cuba menolak masalah fizikal yang boleh menyebabkan simptom.
  • Ujian makmal. Sebagai contoh, pemeriksaan fungsi tiroid atau pemeriksaan untuk alkohol dan ubat.
  • Penilaian psikologi. Seorang doktor atau pembekal kesihatan mental bercakap dengan anda mengenai simptom, pemikiran, perasaan dan corak tingkah laku anda. Anda mungkin diminta untuk mengisi soal selidik untuk membantu menjawab soalan-soalan ini.

  Rawatan

  Penyakit mental, seperti kebanyakan penyakit kronik, memerlukan rawatan yang berterusan.  Dengan pelbagai kemajuan dalam mengubati penyakit mental, banyak keadaan mental dapat dirawat dengan berkesan dengan satu atau gabungan terapi berikut:

  • Ubat
  • Psikoterapi
  • Terapi kumpulan
  • Rawatan harian atau rawatan sebahagian hospital
  • Terapi khusus, seperti terapi tingkah laku kognitif dan pengubahsuaian tingkah laku

  Rawatan lain termasuk:

  • Terapi alternatif, seperti terapi air, urut dan biomaklum balas (biofeedback)
  • Terapi kreatif, seperti terapi seni, terapi muzik, atau terapi bermain
  • Hipnoterapi.
  • Terapi Electroconvulsive (ECT).
  • Rangsangan saraf vagus (VNS).
  • Rangsangan magnet transkranial (TMS) adalah terapi baru.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan