backup og meta

Makanan Memori Untuk Warga Emas

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 15/11/2019

Makanan Memori Untuk Warga Emas

Gandingan sempurna antara bekalan nutrien kepada badan, rehat, dan senaman yang kerap akan membantu badan dan otak warga emas menjadi lebih kuat. Diet warga emas dengan nutrisi yang mencukupi adalah satu perkara yang sangat penting. Oleh itu, semasa makan, anda perlu memberi perhatian kepada suplemen yang baik bagi otak mereka.

Ikan

Ikan  terutamanya ikan salmon dan hering mengandungi omega-3 yang sangat bermanfaat untuk badan dan otak. Omega-3 akan meliputi neuron dengan lemak yang baik, yang membolehkan ia untuk bergerak dengan mudah di dalam otak. Ia juga menyediakan lebih banyak oksigen kepada otak, yang membantu mengekalkan memori lama dan menerima maklumat baru dengan mudah. Oleh itu, penyakit Alzheimer di kalangan orang tua boleh diturunkan dengan ketara.

Sayur-sayuran berdaun hijau

Sayur-sayuran berdaun hijau seperti kubis, kale, dan bayam kaya dengan vitamin B6, B12 dan asid folik yang merupakan sebatian penting di dalam otak untuk menguraikan kadar homocysteine – penyebab lupa dan Alzheimer.

Coklat

Saintis telah membuktikan bahawa antioksida (flavonols) di dalam koko boleh membantu meningkatkan aliran darah kepada otak.

Teh

Teh hijau segar mengandungi kehitaman catechin atau membuatkan fikiran anda sentiasa jelas dan berfungsi dengan betul. Ia bukan sahaja membuatkan otak bekerja dengan cekap, teh hijau juga berfungsi melawan keletihan mental.

Buah-buahan

Khususnya, otak perlu dibekalkan secukupnya dengan nutrien yang diperlukan untuk membantu mengekalkan ingatan jangka panjang, seperti sumber makanan yang kaya dengan antioksida seperti pisang, epal, alpukat. Selain itu, warga emas perlu makan buah beri kerana ia mempunyai fisetin dan flavonoid untuk meningkatkan daya ingatan dan membolehkan anda mengingat peristiwa masa lalu dengan mudah.

Kari

Curcumin, bahan utama di dalam serbuk kari, penuh dengan antioksida yang membantu melawan penuaan otak dan mengekalkan fungsi kognitif apabila anda semakin tua. Kari bukan sahaja baik untuk otak, tetapi ia juga boleh melawan diabetes dan penyakit jantung yang biasa berlaku  dalam kalangan orang tua.

Telur

Telur kaya dengan vitamin B12 serta lesitin. Vitamin B12 membantu mencegah pengecutan otak, yang sering berlaku dalam penyakit Alzheimer.

Bijirin

Bijirin seperti beras perang, oatmeal, roti gandum, gandum, barli yang mengandungi tinggi folat membantu meningkatkan aliran darah ke otak. Makanan bergandum mengandungi banyak vitamin B6, thiamine. Thiamine adalah berkesan untuk sesiapa yang cuba untuk meningkatkan daya ingatan.

Labu

Antara pelbagai jenis sayur-sayuran, labu dianggap sebagai ubat yang baik untuk kesihatan warga emas yang digunakan untuk menyediakan suplemen untuk otak mereka. Labu mengandungi asid glutamik, sejenis bahan yang diperlukan untuk otak bekerja. Bahan ini memainkan peranan penting dalam memupuk saraf, yang membantu mempercepat tindak balas metabolik dalam sel-sel saraf dan otak.

Susu

Susu lembu dianggap sebagai salah satu sumber makanan yang paling berharga untuk warga emas. Dalam protein susu, terdapat kalsium dan unsur-unsur lain yang diperlukan oleh otak. Khususnya, minum susu setiap hari merupakan cara yang cepat untuk mendapatkan suplemen kalsium yang paling berkesan. Jika tekanan daripada kerja membuatkan anda kekurangan tidur, warga emas boleh cuba minum segelas susu panas pada waktu malam, yang akan membantu anda tidur dengan mudah.

Kekacang

Kekacang seperti kacang tanah, jagung, sekoi, badam adalah sihat untuk otak. Kekacang mengandungi kadar lesitin dan cephalin yang banyak. Menurut kajian, makan kacang secara teratur dapat meningkatkan peredaran darah, meningkatkan memori, dan membalikkan proses penuaan.

Makanan memainkan faktor yang sangat penting dalam meningkatkan dan mengekalkan kesihatan, terutamanya kesihatan memori bagi warga emas. Sebagai tambahan kepada diet bernutrisi penuh, warga emas juga harus mengamalkan senaman fizikal atau senaman mental untuk memberikan mental yang sihat.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 15/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan