backup og meta

Risiko Kemandulan Akibat Daripada Makanan Segera

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 07/06/2022

  Risiko Kemandulan Akibat Daripada Makanan Segera

  Ketidaksuburan telah mengambil tempat yang terbesar dalam kehidupan generasi hari ini. Anda boleh mencari ramai orang di sekeliling mengalami mana-mana daripada sebab ketidakupayaan untuk hamil secara semula jadi. Tidak dapat hamil adalah keadaan yang sangat jarang berlaku beberapa tahun yang lalu tetapi kini satu dalam lima pasangan berdepan dengan kemandulan. Bagaimanapun, terdapat beberapa artikel, berita dan tips untuk hamil secara semula jadi yang boleh anda daptkan dan bagaimana untuk melawan kemandulan? Jadi, hari ini kita akan membincangkan tentang perkara yang paling disukai tetapi yang paling terkutuk dalam kehidupan hari ini. Anda sering melihat bahawa orang memberi amaran untuk makan makanan segera kerana ia tidak baik demi kesihatan. Tetapi daripada berhenti makanan yang tidak baik untuk kebaikan kesihatan, kita semua suka memakannya. Ramai di antara kita mendapati diri mereka tergoda apabila ditawarkan makanan segera.

  Penyelidikan

  Satu kajian Amerika dan Sepanyol mendapati bahawa produk makanan ringan, terutama yang mengandungi lemak trans, boleh membuat lelaki muda yang sihat tidak subur dengan merosakkan sperma mereka. Para doktor kesuburan dari Universiti Harvard dan Universiti Murcia, tenggara Sepanyol, bersama-sama untuk menganalisis sperma daripada lelaki di antara umur 18 dan 22. Apa yang mereka dapati adalah mereka yang makan jumlah makanan ringan yang tinggi mempunyai kualiti sperma yang lebih rendah berbanding mereka yang mendapatkan diet yang padat dengan nutrien.

  Semua orang yang dikaji berazam untuk mendapat bentuk fizikal yang baik, dan tidak mempunyai masalah lain yang boleh memberi kesan kepada sistem reproduktif mereka. Menghairankan, mereka yang makan kandungi lemak trans yang tinggi dalam makanan ringan masih mendapati kerosakan sperma yang teruk – dengan pengambilan yang berterusan menyebabkan kemandulan.

  Makanan segera dan kemandulan

  Sehingga kini, kami telah berfikir bahawa makanan segera tidak baik untuk kesihatan kerana ia meningkatkan peluang menyebabkan diabetes, kolesterol tinggi, dan obesiti tetapi menurut satu laporan baru-baru ini, ia telah mendapati bahawa pengambilan makanan segera boleh meningkatkan peluang kemandulan juga.

  Mungkin hubungan antara pengambilan makanan ringan dan kemandulan mempunyai kaitan dengan bahan-bahan yang diubahsuai secara genetik. Majoriti makanan segera mengandungi GMO, bersama dengan daging sintetik, pengisi rokok elektronik, dan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat implan silikon payudara. Pada tahun 2008, satu kajian Australia dikaitkan penggunaan GMO dengan kemandulan, memberikan bukti kukuh bahawa GMO secara negatif memberi kesan terhadap sistem pembiakan. Ini menjelaskan mengapa pengambilan makanan ringan mengurangkan kualiti sperma dan kerosakan sistem pembiakan – kebanyakan makanan ringan mengandungi GMO!

  Marion Nestle, profesor kajian pemakanan dan makanan di New York University mengatakan bahawa makanan segera tradisional tidak pernah bertujuan untuk menjadi makanan harian dan ia tidak sepatutnya. Pengambilan makanan lemak telah menjadi ancaman terbesar antara risiko kesihatan. Makanan segera yang tinggi kalori, garam dan bahan kimia yang perlu disimpan dalam makanan melalui pengeluaran makanan industri. Seperti yang anda mesti tahu bahawa bahan kimia yang masuk ke dalam bekalan makanan kita melalui pengeluaran makanan industri tidak baik untuk kesihatan tetapi ia meningkatkan peluang untuk menyebabkan pelbagai jenis penyakit dan kecacatan seperti hamil secara semula jadi.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 07/06/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan