Risiko Kemandulan Akibat Daripada Makanan Segera

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ketidaksuburan telah mengambil tempat yang terbesar dalam kehidupan generasi hari ini. Anda boleh mencari ramai orang di sekeliling mengalami mana-mana daripada sebab ketidakupayaan untuk hamil secara semula jadi. Tidak dapat hamil adalah keadaan yang sangat jarang berlaku beberapa tahun yang lalu tetapi kini satu dalam lima pasangan berdepan dengan kemandulan. Bagaimanapun, terdapat beberapa artikel, berita dan tips untuk hamil secara semula jadi yang boleh anda daptkan dan bagaimana untuk melawan kemandulan? Jadi, hari ini kita akan membincangkan tentang perkara yang paling disukai tetapi yang paling terkutuk dalam kehidupan hari ini. Anda sering melihat bahawa orang memberi amaran untuk makan makanan segera kerana ia tidak baik demi kesihatan. Tetapi daripada berhenti makanan yang tidak baik untuk kebaikan kesihatan, kita semua suka memakannya. Ramai di antara kita mendapati diri mereka tergoda apabila ditawarkan makanan segera.

Penyelidikan

Satu kajian Amerika dan Sepanyol mendapati bahawa produk makanan ringan, terutama yang mengandungi lemak trans, boleh membuat lelaki muda yang sihat tidak subur dengan merosakkan sperma mereka. Para doktor kesuburan dari Universiti Harvard dan Universiti Murcia, tenggara Sepanyol, bersama-sama untuk menganalisis sperma daripada lelaki di antara umur 18 dan 22. Apa yang mereka dapati adalah mereka yang makan jumlah makanan ringan yang tinggi mempunyai kualiti sperma yang lebih rendah berbanding mereka yang mendapatkan diet yang padat dengan nutrien.

Semua orang yang dikaji berazam untuk mendapat bentuk fizikal yang baik, dan tidak mempunyai masalah lain yang boleh memberi kesan kepada sistem reproduktif mereka. Menghairankan, mereka yang makan kandungi lemak trans yang tinggi dalam makanan ringan masih mendapati kerosakan sperma yang teruk – dengan pengambilan yang berterusan menyebabkan kemandulan.

Makanan segera dan kemandulan

Sehingga kini, kami telah berfikir bahawa makanan segera tidak baik untuk kesihatan kerana ia meningkatkan peluang menyebabkan diabetes, kolesterol tinggi, dan obesiti tetapi menurut satu laporan baru-baru ini, ia telah mendapati bahawa pengambilan makanan segera boleh meningkatkan peluang kemandulan juga.

Mungkin hubungan antara pengambilan makanan ringan dan kemandulan mempunyai kaitan dengan bahan-bahan yang diubahsuai secara genetik. Majoriti makanan segera mengandungi GMO, bersama dengan daging sintetik, pengisi rokok elektronik, dan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat implan silikon payudara. Pada tahun 2008, satu kajian Australia dikaitkan penggunaan GMO dengan kemandulan, memberikan bukti kukuh bahawa GMO secara negatif memberi kesan terhadap sistem pembiakan. Ini menjelaskan mengapa pengambilan makanan ringan mengurangkan kualiti sperma dan kerosakan sistem pembiakan – kebanyakan makanan ringan mengandungi GMO!

Marion Nestle, profesor kajian pemakanan dan makanan di New York University mengatakan bahawa makanan segera tradisional tidak pernah bertujuan untuk menjadi makanan harian dan ia tidak sepatutnya. Pengambilan makanan lemak telah menjadi ancaman terbesar antara risiko kesihatan. Makanan segera yang tinggi kalori, garam dan bahan kimia yang perlu disimpan dalam makanan melalui pengeluaran makanan industri. Seperti yang anda mesti tahu bahawa bahan kimia yang masuk ke dalam bekalan makanan kita melalui pengeluaran makanan industri tidak baik untuk kesihatan tetapi ia meningkatkan peluang untuk menyebabkan pelbagai jenis penyakit dan kecacatan seperti hamil secara semula jadi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

  Fibroid adalah tumor bukan kanser yang tumbuh pada rahim dan bukan lagi perkara asing bagi wanita. Dalam kes yang teruk, fibroid ketika hamil boleh berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Jejaka Jangan Banyak Main Telefon Sebelum Tidur, Risiko TIDAK SUBUR Tinggi

  Adakah anda gemar menggunakan telefon pintar sebelum tidur? Pada masa kini, penggunaan gajet elektronik sebelum tidur sudah dianggap sebagai satu ritual.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 18/11/2020 . 3 minit bacaan

  Pernah Ambil Pil Perancang, Dan Kini Ingin Hamil Semula, Bagaimana Nak Tahu Bila Waktu Subur?

  Adakah kesuburan wanita akan kembali dalam tempoh 3 bulan selepas berhenti menggunakan kaedah perancang kehamilan? Tidak semestinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Cubaan Hamil, Kehamilan, Persediaan Kehamilan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya Hepatitis B Sehingga Boleh Jejaskan Kesuburan Lelaki? Ini Dia Jawapan Kajian!

  Akibat hepatitis B, pelbagai kesan akan berlaku terutamanya pada organ hati. Ada kajian kata lelaki tidak subur juga adalah komplikasinya! Jom kita klik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 30/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  upt negatif tapi perut buncit

  Perut Membuncit Tapi Tak Hamil Pun? Ladies, AWAS, Ini Kemungkinan Yang Berlaku!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
  waktu subur perempuan

  Kalau Nak ‘Family Planning’, Kena Tahu Waktu Subur Isteri Tau! Jom Fahami Kitaran Haid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  warna air mani

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesan steroid

  Ambil Steroid Sebab Ingin Tampil Sasa, Kesannya Mungkin Akan Jejaskan Kesuburan Lelaki!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan