Apa Itu “Mindless Eating”?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Adakah anda pernah mendengar istilah ‘mindless eating’? Jika tidak, artikel ini akan memberikan anda pandangan terhadap bagaimana ia boleh menjejaskan kehidupan seharian anda.

Apa itu makan mindless eating?

Mindless eating boleh difahami sebagai individu yang menikmati makanan mereka dengan sedikit perhatian ke atas jumlah dan jenis makanan yang dimakan. Individu mindless eating memberikan perhatian mereka kepada semua peristiwa lain di sekeliling mereka bukannya pada makanan.

Tips mengelakkan mindless eating

Banyak faktor dilihat mempunyai kesan ke atas mindless eating, termasuk:

Dapatkan hidangan makanan lebih kecil

Individu yang dihidangkan dengan hidangan besar lebih cenderung untuk mengambil lebih banyak berbanding hidangan lebih kecil. Sudu besar, walaupun lampu dan muzik boleh menyebabkan individu untuk makan lebih banyak dan membuat pilihan makanan yang buruk, yang pasti akan memberi kesan negatif kepada kesihatan, yang boleh menambahkan berat badan, atau pun mengurangkan.

Jangan biarkan mata menipu anda

Keupayaan visual anda juga mempunyai  kesan yang besar terhadap pemilihan makanan. Minuman dalam gelas yang tinggi, kurus akan kelihatan lebih penuh daripada itu dalam jarak dekat dan luas. Makanan dihidang dalam pinggan besar akan kelihatan lebih kecil daripada yang dimasukkan ke dalam pinggan yang lebih kecil. Mereka yang dihidangkan dengan pinggan yang lebih besar akhirnya akan makan lebih banyak makanan; bahagian mereka sedang dipengaruhi secara pasif hanya dengan saiz satu pinggan.

Seperti majoriti, makanan habis apabila pinggan dikosongkan, makan dengan bekas yang kecil boleh mengurangkan jumlah pengambilan secara berkesan. Sebaik dapat tahu fakta ini, anda boleh dapat idea lebih baik untuk mengawal berat badan anda.

Awasi persekitaran anda

Perkara kecil di persekitaran anda boleh mengurangkan mindless eating dan kesannya terhadap pengambilan makanan. Individu yang makan malam bersama anda juga mempengaruhi makanan anda. Sebagai contoh, makan bersama keluarga dan mereka mempunyai selera makan yang baik dan memilih untuk makan lebih daripada hidangan biasa, ini sebenarnya boleh memberi kesan kepada anda, membuatkan anda makan lebih daripada kebiasaan.

Mindless eating terbukti memberi kesan kepada diet kita tetapi tidak ramai menyedarinya. Jika anda tahu mengenai apa yang ditulis dalam artikel ini, anda sepatutnya mengawal beberapa perkara ini, dan juga memanfaatkannya untuk memanipulasi selera makan anda dan menyokong pengurusan berat badan anda.

 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga: