home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

"Mindless Eating": Ia Terjadi Akibat Selera Makan Tidak Tentu & Gangguan Lain?

"Mindless Eating": Ia Terjadi Akibat Selera Makan Tidak Tentu & Gangguan Lain?

Adakah anda pernah mendengar istilah mindless eating? Jika tidak, artikel ini akan memberikan anda pandangan terhadap bagaimana selera makan boleh menjejaskan kehidupan seharian anda.

Apa definisi mindless eating?

Mindless eating boleh difahami sebagai individu yang gemar menikmati makanan mereka dengan sedikit perhatian ke atas jumlah dan jenis makanan yang dimakan.

Individu mindless eating memberikan perhatian mereka kepada semua peristiwa lain di sekeliling dan bukannya pada makanan ekoran selera makan yang tidak tentu.

Bagaimana elak mindless eating?

Banyak faktor dilihat mempunyai kesan ke atas selera makan yang tidak tentu, termasuklah:

Sesuaikan selera makan anda

selera makan

Individu yang dihidangkan dengan hidangan besar lebih cenderung untuk mengambil lebih banyak berbanding hidangan lebih kecil.

Sudu besar, walaupun lampu dan muzik boleh menyebabkan individu untuk makan lebih banyak dan membuat pilihan makanan yang buruk yang pasti akan memberi kesan negatif kepada kesihatan dan boleh menambahkan ataupun mengurangkan selera makan.

Elakkan mata menipu anda

Keupayaan visual anda juga mempunyai kesan yang besar terhadap pemilihan makanan.

Minuman dalam gelas yang tinggi serta kurus akan kelihatan lebih penuh daripada itu dalam jarak dekat dan luas.

Makanan dihidang dalam pinggan besar akan kelihatan lebih kecil daripada yang dimasukkan ke dalam pinggan yang lebih kecil.

Mereka yang dihidangkan dengan pinggan yang lebih besar akhirnya akan makan lebih banyak makanan; bahagian mereka sedang dipengaruhi secara pasif hanya dengan saiz satu pinggan.

Seperti majoriti, makanan habis apabila pinggan dikosongkan, makan dengan bekas yang kecil boleh mengurangkan jumlah pengambilan secara berkesan.

Sebaik dapat tahu fakta ini, anda boleh dapat idea lebih baik untuk mengawal berat badan anda.

selera makan

Awasi persekitaran sekeliling anda

Perkara kecil di persekitaran anda boleh mengurangkan mindless eating dan kesannya terhadap pengambilan makanan.

Individu yang makan malam bersama anda juga mempengaruhi makanan anda.

Sebagai contoh, makan bersama keluarga dan mereka mempunyai selera makan yang baik dan memilih untuk makan lebih daripada hidangan biasa, ini sebenarnya boleh memberi kesan kepada anda, membuatkan anda makan lebih daripada kebiasaan.

Mindless eating terbukti memberi kesan kepada diet kita tetapi tidak ramai menyedarinya.

Jika anda tahu mengenai apa yang ditulis dalam artikel ini, anda sepatutnya mengawal beberapa perkara ini dan juga memanfaatkannya untuk memanipulasi selera makan anda dan menyokong pengurusan berat badan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Mindful vs. Mindless Eating, https://www.nchpad.org/1693/6799/Mindful~vs~~Mindless~Eating, Accessed 28 Nov. 2019.
  2. Mindlessly Snacking (Again)? Try These Simple Mindful Eating Exercises, https://health.clevelandclinic.org/mindlessly-snacking-again-try-these-3-simple-mindful-eating-exercises/, Accessed 28 Nov. 2019.
  3. From Mindless Eating to Mindful Eating, https://uwaterloo.ca/food-services/blog/post/mindless-eating-mindful-eating, Accessed 28 Nov. 2019.
  4. 6 Ways to Tame Your Mindless Eating Habits, https://www.besthealthmag.ca/article/mindless-eating/, Accessed 28 Nov. 2019.
  5. Mindless Eating: The 200 Daily Food Decisions We Overlook, https://www.researchgate.net/publication/227344004_Mindless_Eating_The_200_Daily_Food_Decisions_We_Overlook, Accessed 28 Nov. 2019.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 03/09/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor