home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apa Itu "Mindless Eating"?

Apa Itu "Mindless Eating"?

Adakah anda pernah mendengar istilah ‘mindless eating’? Jika tidak, artikel ini akan memberikan anda pandangan terhadap bagaimana ia boleh menjejaskan kehidupan seharian anda.

Apa itu makan mindless eating?

Mindless eating boleh difahami sebagai individu yang menikmati makanan mereka dengan sedikit perhatian ke atas jumlah dan jenis makanan yang dimakan. Individu mindless eating memberikan perhatian mereka kepada semua peristiwa lain di sekeliling mereka bukannya pada makanan.

Tips mengelakkan mindless eating

Banyak faktor dilihat mempunyai kesan ke atas mindless eating, termasuk:

Dapatkan hidangan makanan lebih kecil

Individu yang dihidangkan dengan hidangan besar lebih cenderung untuk mengambil lebih banyak berbanding hidangan lebih kecil. Sudu besar, walaupun lampu dan muzik boleh menyebabkan individu untuk makan lebih banyak dan membuat pilihan makanan yang buruk, yang pasti akan memberi kesan negatif kepada kesihatan, yang boleh menambahkan berat badan, atau pun mengurangkan.

Jangan biarkan mata menipu anda

Keupayaan visual anda juga mempunyai kesan yang besar terhadap pemilihan makanan. Minuman dalam gelas yang tinggi, kurus akan kelihatan lebih penuh daripada itu dalam jarak dekat dan luas. Makanan dihidang dalam pinggan besar akan kelihatan lebih kecil daripada yang dimasukkan ke dalam pinggan yang lebih kecil. Mereka yang dihidangkan dengan pinggan yang lebih besar akhirnya akan makan lebih banyak makanan; bahagian mereka sedang dipengaruhi secara pasif hanya dengan saiz satu pinggan.

Seperti majoriti, makanan habis apabila pinggan dikosongkan, makan dengan bekas yang kecil boleh mengurangkan jumlah pengambilan secara berkesan. Sebaik dapat tahu fakta ini, anda boleh dapat idea lebih baik untuk mengawal berat badan anda.

Awasi persekitaran anda

Perkara kecil di persekitaran anda boleh mengurangkan mindless eating dan kesannya terhadap pengambilan makanan. Individu yang makan malam bersama anda juga mempengaruhi makanan anda. Sebagai contoh, makan bersama keluarga dan mereka mempunyai selera makan yang baik dan memilih untuk makan lebih daripada hidangan biasa, ini sebenarnya boleh memberi kesan kepada anda, membuatkan anda makan lebih daripada kebiasaan.

Mindless eating terbukti memberi kesan kepada diet kita tetapi tidak ramai menyedarinya. Jika anda tahu mengenai apa yang ditulis dalam artikel ini, anda sepatutnya mengawal beberapa perkara ini, dan juga memanfaatkannya untuk memanipulasi selera makan anda dan menyokong pengurusan berat badan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 05/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x