Bukan Nak Menakutkan, Tapi Ini 6 Makanan Yang Selalu Menjadi Punca Keracunan, Hati-Hati Ya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Cirit-birit dan muntah merupakan antara gejala dan simptom yang paling biasa berlaku kepada mereka yang mengalami keracunan makanan. Namun, apakah penyebab sebenar keracunan makanan? Adakah boleh makanan penyebab keracunan?

Penyebab keracunan

Anda boleh mengalami keracunan makanan apabila makanan yang anda makan itu tercemar disebabkan oleh cara penyediaan yang tidak betul dan makan menggunakan tangan yang kotor. Memakan makanan yang sudah tamat tempoh juga boleh menjadi punca.

Tetapi adakah anda tahu, sebenarnya terdapat makanan tertentu yang boleh meningkatkan risiko keracunan makanan. Jom semak apakah jenis makanan penyebab keracunan tersebut.

 1. Telur mentah

Telur mentah sering terdedah kepada pencemaran yang disebabkan oleh bakteria salmonella. Cara untuk mencegah keracunan ini adalah dengan mencuci telur sebelum dimasak dan memastikan ia masak sepenuhnya atau sekurangnya-kurangnya matang. Ibu yang mengandung harus mengelakkan daripada memakan telur separuh masak, okay?

 1. Sayuran 

Sayuran hijau seperti buncis, salad, sawi, bayam atau sayur-sayuran lain merupakan sajian yang baik dan menyihatkan. Tetapi tanpa anda sedari sayuran seperti ini juga berpotensi menjadi penyebab keracunan makanan.

Ini kerana sayur mudah tercemar dengan kotoran yang terdapat pada tanah. Penggunaan pisau yang sama dengan daging mentah juga boleh menyebabkan pencemaran silang. Jadi berhati-hati, ya?

 1. Tuna

Ikan seperti tuna juga boleh meningkatkan risiko keracunan apabila ia sudah tercemar dengan scombrotoxin. Masalah ini boleh menyebabkan anda berasa sakit kepala, kekejangan dan kemerahan pada seluruh badan. 

Kaedah penyimpanan ikan tuna yang tidak betul atau disimpan pada tempat yang melebihi suhu 60 ℃ akan menyebabkan racun keluar daripada ikan. Bahaya!

 1. Daging merah

Hidangan daging yang tidak dimasak sempurna seperti daging mentah mengandungi racun dari pencemaran bakteria E.coli. Cara terbaik untuk mencegah keracunan disebabkan oleh daging adalah dengan memastikan ia dimasak dengan sempurna.

 1. Tiram

Makanan laut dari jenis kerang-kerangan boleh menjadi punca keracunan makanan. Tiram merupakan antara makanan yang boleh menjadi punca keracunan disebabkan pencemaran virus dan bakteria berbahaya dari air yang tersimpan di dalamnya.

Bahkan cara pengendalian tiram yang salah sebelum dan saat dimasak juga meningkatkan risiko keracunan. Tiram mentah biasanya mengandungi racun vibrio vulnificus dan ia boleh memberikan reaksi alahan teruk seperti muntah, cirit-birit dan mual berlebihan.

 1. Kentang

Biasanya kita akan membeli kentang dalam jumlah yang banyak, bukan? Tetapi selepas ini, mungkin anda ingin membelinya dalam jumlah yang sedikit sahaja. Ini kerana kentang yang disimpan terlalu lama berisiko terdedah kepada pencemaran silang dari Listeria, E.coli, Salmonella dan Shigella. Pencemaran ini boleh berlaku jika kentang disimpan bersama makanan lain seperti daging mentah.

Kesimpulan

Anda mungkin menganggap bahawa keracunan makanan adalah satu isu kecil. Tetapi hakikatnya mengalami masalah ini boleh mengganggu perjalanan tugasan harian anda.

Jadi sebaiknya, pastikan anda mengutamakan soal kebersihan sama ada dalam aspek penyimpanan dan penyediaan makanan serta kebersihan diri seperti membasuh tangan sebelum makan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Anda Perlu Ada 2 Papan Pemotong Di Rumah?

  Berapa banyakkah papan pemotong yang anda miliki di rumah? Adakah anda menggunakan satu papan pemotong dengan pelbagai tujuan? Berhenti sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 23/10/2019 . 3 minit bacaan

  Rintangan Terhadap Antibiotik Semakin Meningkat

  Antibiotik tidak boleh diambil sesuka hati. Ambil antibiotik tanpa keperluan boleh sebabkan rintangan antibiotik bagi antibiotik semulajadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 31/01/2019 . 3 minit bacaan

  Hati-Hati Pengering Tandas Punca Bakteria Merebak Ke Tangan Anda, Ini Cara Bagaimana Ia Tersebar

  Anda gemar guna pengering tangan di tandas awam? Hati-hati kerana kajian mengatakan pengering tersebut mengandungi bakteria.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 26/12/2018 . 2 minit bacaan

  Asid Borik dalam Makanan Boleh Menyebabkan Kematian

  Asid borik dalam makanan sebenarnya sangat berbahaya buat kesihatan kita malah boleh menyebabkan kematian! Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 19/11/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pinggan viral

  Pinggan Viral Bercorak Mungkin Nampak Cantik Tapi Bahaya, Baca Ini Sebelum Beli

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/06/2020 . 3 minit bacaan
  cara merawat keracunan makanan

  Alami Keracunan Makanan Bulan Puasa Ini? Ada 12 Benda Anda Perlu Ambil & Elak, Biar Cepat Sembuh

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/05/2020 . 3 minit bacaan
  keracunan makanan

  Berhenti Panaskan Semula Nasi Di Rumah, Ia Boleh Sebabkan Keracunan Makanan – KKM

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 31/12/2019 . 4 minit bacaan
  kuali

  Jika Begini Rupa Kuali Anda, Buang Ia Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/12/2019 . 2 minit bacaan