home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kesan Ambil Garam Berlebihan Terhadap Tubuh, Ia Hanya Memberi Kesukaran Kepada Buah Pinggang

Kesan Ambil Garam Berlebihan Terhadap Tubuh, Ia Hanya Memberi Kesukaran Kepada Buah Pinggang

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati terdapat kira-kira 1.65 juta kematian yang dikaitkan dengan penggunaan natrium yang tinggi setiap tahun. Malah, di AS sahaja, kira-kira 10 peratus daripada semua kematian yang berkaitan dengan jantung dikaitkan dengan terlalu banyak natrium. Berikut kesan pengambilan garam yang berlebihan:

1. Rasa kembung

Apabila anda mengambil terlalu banyak natrium, tubuh anda mula mengekalkan cecair yang berlebihan. Sebaliknya, cecair yang berlebihan ini menyebabkan anda kelihatan dan berasa kembung kerana anda mempunyai lebih banyak cecair dalam badan anda daripada kebiasaan.

2. Tekanan darah meningkat

Kajian 2011 daripada Jurnal Perubatan British melaporkan bahawa pelbagai kajian lain menunjukkan hubungan langsung yang konsisten antara pengambilan garam dan tekanan darah. Penulis kajian mengatakan bahawa pengurangan 4.6 gram dalam pengambilan makanan harian garam bersamaan dengan kira-kira 1,840 miligram natrium menurunkan tekanan darah individu. Dalam erti kata lain, semakin banyak natrium yang ada, semakin tinggi tekanan darah anda.

3. Meningkatkan risiko strok

Kajian Jurnal Perubatan British yang sama juga mendapati bahawa tekanan darah tinggi mungkin pula membawa kepada risiko strok yang lebih tinggi.

4. Inginkan lebih banyak makanan masin

Selera anda menyesuaikan diri kepada makanan lebih masin yang bermaksud anda mula mengambilnya dengan lebih banyak lagi. Cuba makanan sihat yang memenuhi keinginan garam untuk mendapatkan pembaikan tanpa meningkatkan pengambilan natrium anda.

5. Menyukarkan fungsi buah pinggang

Tekanan darah yang lebih tinggi juga boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang apabila berlaku peningkatan tekanan darah yang meletakkan tekanan tambahan pada arteri yang membawa kepada buah pinggang. Kajian 2013 dalam Journal of the American Society of Nephrology mendapati bahawa individu yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik akan mengalami fungsi buah pinggang yang lebih baik dengan mengurangkan pengambilan garam. Ini mungkin kerana peningkatan pengambilan garam yang membawa kepada masalah buah pinggang pada mulanya.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Ways Consuming Too Much Salt Affects Your Body https://www.womenshealthmag.com/food/g19988818/how-salt-affects-your-body/ Accessed May 24, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/09/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x