Kesan Minum Air Sejuk Semasa Berpuasa Ramadan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Minuman berais atau air sejuk menjadi pilihan utama setiap orang yang berpuasa kerana dengan seharian berpuasa sudah tentu inginkan sesuatu yang menyegarkan. Namun tanpa disedari ia sebenarnya akan menganggu kesihatan.

Kebanyakan percaya bahawa minum air sejuk boleh menyebabkan lemak menjadi beku dan kemudiannya menjadi lemak pada bahagian perut. Ini dikatakan punca berlakunya obesiti. Baca artikel ini untuk mengetahui kesan minuman berais terhadap kesihatan semasa berpuasa.

Kesan Minum Air Sejuk

Pencernaan lemak

air sejuk

Lemak terdiri daripada 2 kompaun iaitu gliserol dan asid lemak yang bergabung menjadi trigliserida. Disebabkan trigliserida bersifat takut kepada air (hydrophobic), ini membuatkannya tidak larut di dalam air. Sedangkan enzim lipase yang digunakan untuk menguraikan lemak tersebut adalah jenis yang larut dalam air sahaja.

Badan menangani keadaan ini dengan merembaskan garam hempedu yang akan membuatkan gumpalan lemak tadi pecah menjadi gumpalan yang kecil yang akan meningkatkan luas permukaan untuk enzim lipase menguraikan lemak tersebut.

Ketika diuraikan menjadi gliserol dan asid lemak, barulah ia akan diserap oleh dinding usus dan akan dibawa ke seluruh anggota badan yang lain untuk digunakan sebagai tenaga ataupun tempat penyimpanan tenaga seperti lemak.

Menambahkan berat badan

Pengambilan air sejuk semasa puasa menyebabkan pembekuan lemak yang ada dalam darah. Ini mengakibatkan peredaran darah menjadi tidak lancar. Apabila peredaran darah tidak lancar maka proses pembakaran lemak dan metabolisme tubuh akan terganggu. Keadaan ini boleh menyebabkan badan menjadi gemuk. Ketika selesai makan dan mengambil minuman sejuk, air sejuk itu boleh menyempitkan usus dan mengganggu proses pencernaan. Kesannya perut boleh menjadi buncit.

Risiko kerosakan buah pinggang

air sejuk

Pengambilan air yang bersuhu dingin dan air bergas semasa Ramadan tidak merosakkan buah pinggang. Sebaliknya jika anda sering mengambil air bergas semasa puasa mungkin akan mengakibatkan kerosakan buah pinggang pada bulan-bulan Ramadan akan datang kerana air bergas mengandungi kandungan gula yang tinggi. Kajian menunjukkan pengambilan air bergas meningkatkan risiko kencing manis dan menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Oleh itu, untuk mengelakkan gangguan kesihatan sepanjang Ramadan, biasakan meminum air putih yang tidak sejuk terlebih dahulu dan kemudiannya makan makanan manis seperti kurma dan manisan. Selepas 5-10 minit, barulah boleh mengambil air sejuk kerana keadaan perut sudah stabil.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Artikel lain untuk anda

mandi air panas

Mandi Air Panas Atau Sejuk, Anda Tahu Tak Mana Satu Yang Lebih Baik? Ini Jawapannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 12/03/2020 . 4 minit bacaan
air-panas-cara-terbaik-memasak-pasta

Air Sejuk Atau Air Panas: Mana Satu Cara Terbaik Memasak Pasta?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/11/2019 . 2 minit bacaan

Adakah Tabiat Mengunyah Ais Baik?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 13/07/2018 . 2 minit bacaan