Aturan Minum Yang Betul Semasa Sahur Dan Buka Puasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/01/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Haus. Ini adalah perkara yang paling biasa bagi orang yang berpuasa. Kadang-kadang anda malah lebih dapat menahan rasa lapar berbanding rasa haus. Tidak hairanlah, pada saat berbuka puasa, anda terus mendapatkan air sama ada minuman manis atau air putih untuk menghilangkan rasa dahaga anda. Sebelum anda meneguk sebarang minuman, adakah anda sudah tahu aturan minum semasa sahur dan berbuka puasa? Jika belum, baca artikel ini.

Pentingnya minum air putih pada waktu berbuka sehingga sahur

Air putih yang bebas kalori dan gula merupakan pilihan yang paling sihat untuk memastikan badan mempunyai cecair yang cukup ketika berpuasa. Air putih juga mampu mengatasi rasa haus ketika berpuasa jika anda mengetahui aturan minum air putih yang betul sewaktu berbuka puasa dan semasa berpuasa.

Air putih tenyata tidak mudah seperti yang disangka. Di sebalik kesederhanaannya, air putih tidak hanya berfungsi mencegah dehidrasi, tetapi juga mempunyai pelbagai kelebihan lain.

Minuman jenis lain, misalnya soft drink, mengandungi tinggi gula dan kalori sehingga dapat menambah berat badan anda. Minuman bertenaga yang kerap dipilih sebagai sumber cecair juga perlu diimbangkan sebab mengandungi gula dan kafein. Demikian pula ketika mengambil jus buah di dalam kotak atau tin, sila perhatikan label produknya terlebih dahulu. Jadi, air putih adalah pilihan paling tepat untuk anda.

Mengapa demikian? Kerana air putih dapat mengekalkan kadar cecair badan, sehingga badan tidak mengalami gangguan pada fungsi pencernaan dan penyerapan makanan, peredaran, buah pinggang, dan penting dalam mengekalkan suhu badan yang normal. Akhirnya, puasa anda akan tetap berjalan lancar.

Minum air putih juga membantu memberikan tenaga pada otot. Ketidakseimbangan cecair boleh mencetuskan keletihan pada otot. Kekurangan air putih semasa berpuasa akan menyebabkan anda menjadi mudah lelah.

Banyak minum air putih juga membantu mengawal pengambilan kalori badan. Air putih terbukti jauh lebih baik dalam mencegah peningkatan berat badan berbanding minuman yang mengandungi tinggi kalori. Air putih juga membantu proses pembuangan sisa-sisa makanan dan minuman melalui peluh, air kencing dan najis semasa anda berpuasa.

Bagaimana aturan minum semasa sahur dan berbuka puasa agar tidak kekurangan cecair?

Keperluan cecair setiap orang adalah berbeza-beza. Secara umum, wanita disarankan untuk minum sekitar lapan gelas berukuran 200 ml sehari atau jumlah keseluruhan 1.6 liter. Sedangkan, lelaki disyorkan untuk minum sekitar 10 gelas berukuran 200 ml atau total 2 liter setiap hari.

Selain daripada minuman, makanan juga boleh memberikan pengambilan cecair pada badan sekitar 20 peratus. Cecair dari makanan diperoleh dari buah dan sayur. Contohnya bayam dan tembikai yang mengandungi 90 peratus air.

Untuk memenuhi keperluan ini, anda boleh menggunakan formula 2-4-2 iaitu satu gelas pada saat berbuka puasa, satu gelas selepas solat maghrib atau sebelum solat tarawih. Empat gelas seterusnya boleh disesuaikan waktunya dari selepas solat tarawih sehingga malam hari dan dua gelas semasa sahur. Ini adalah aturan minum semasa sahur dan berbuka puasa yang boleh memenuhi keperluan cecair anda.

Apa yang perlu diketahui, manusia boleh kehilangan cecair tidak hanya ketika buang air kecil, tetapi juga saat berpeluh, bernafas dan buang air besar. Beberapa tanda yang boleh membantu anda mengenal pasti badan yang kekurangan cecair, ialah sakit kepala, rasa kurang bertenaga, dan warna air kencing yang gelap atau jumlah yang kurang dari biasa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tompok Hitam Pada Mata Tanda Barah? Ini 7 Tanda Awal Kanser Mata Yang Anda Perlu Tahu

  Seringkali kita mengabaikan tanda kanser mata memandangkan ia bukanlah sejenis kanser yang lazim didiagnosis di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Warga emas amat mudah untuk mendapat beberapa jenis penyakit gigi. Berikut adalah antara jenis masalah gigi yang sering berlaku kepada warga emas.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Di Usia Emas 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Boleh Tumbuh Janggut! Ya, Ini Antara 3 Penyakit ‘Rare’ Menyerang Perempuan!

  Tahukah anda, ada beberapa jenis penyakit jarang berlaku yang lebih berisiko terjadi kepada wanita? Salah satunya merupakan penyakit wanita berjanggut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Wanita Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandang Mata Orang Yang Tengah Sakit Mata, Nanti Boleh Berjangkit! Betul Ke?

  Kuarantin diri sendiri di rumah adalah salah satu cara hilangkan sakit mata. Jom klik artikel ini untuk tahu cara lain dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penyakit Mata 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kuman

  Maklumat Lengkap Mengenai Penyakit Berjangkit: Simptom, Punca, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 4 minit bacaan
  petua kencing tak lawas

  Kenapa Perlu Terus Sengsara Akibat Kencing Tak Lawas? Ada 7 Cara Mengawalnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  sel darah

  Ini Jenis Penyakit Darah Yang Perlu Diketahui, Bukan Hanya Anemia Dan Talasemia Sahaja, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 5 minit bacaan
  radang sendi

  Sendi Bengkak Disebabkan 2 Masalah Radang Sendi Ini, Kenali Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan