home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Apa yang Patut Dimakan Sebelum Bersenam?

Apa yang Patut Dimakan Sebelum Bersenam?

Senaman dan diet seiring untuk membentuk gaya hidup yang sihat. Makan makanan yang salah boleh membuatkan 3 jam anda bersenam sia-sia. Snek pra-senaman adalah sangat penting untuk memberikan tenaga yang diperlukan untuk senaman anda. Secara umum, memilih karbohidrat yang rendah, makanan protein tinggi. Berikut adalah makanan yang terbaik anda boleh makan dalam masa sejam sebelum senaman anda:

Pisang

Pisang adalah bar kuasa semula jadi. Penuh dengan karbohidrat dicerna dan kalium, pisang memberi badan anda bahan api yang diperlukan untuk bersenam dan mengekalkan saraf dan fungsi otot. Badan tidak menyimpan kalium buat masa yang lama, jadi memakan pisang sederhana sebelum senaman yang akan membantu menjaga tahap nutrien yang tinggi.

Yogurt

Yogurt penuh dengan protein berkualiti tinggi. Orang cenderung melangkau buah-buahan dan makanan lain yang tinggi dalam karbohidrat, tetapi protein tidak cukup pantas untuk menjadi bahan bakar untuk senaman. Karbohidrat dari yogurt memecahkan dengan cepat dan protein yang kemudian akan digunakan untuk mengelakkan kerosakan otot.

Smoothies

Perlu snek on-the-go dalam perjalanan ke gimnasium? Kekalkan dengan smoothie. Ia bukan sahaja mesra masa, membina gabungan anda sendiri mempunyai sekumpulan manfaat senaman. Untuk formula yang tidak menentu, gunakan buah dihiris kegemaran anda, secawan yogurt Greek dan beberapa granola untuk konsistensi yang lebih tebal. Jika anda memilih satu, periksa label untuk memastikan ia dibuat dengan whey atau protein berasaskan susu. Dan tidak perlu untuk pergi terlebih – 10 hingga 20 gram protein sebelum menjalankan adalah banyak.

Oatmeal

Oatmeal adalah teman senaman anda yang tidak perlu berleter untuk bersenam. Ia melekat dengan anda sepanjang senaman anda secara beransur-ansur melepaskan gula ke dalam aliran darah anda. Menambah buah-buahan ke dalam mangkuk anda akan membantu meningkatkan kandungan cecair snek sebelum senaman anda, menjaga anda terhidrat.

Epal

Jika ia datang untuk memilih hidangan gula-gula atau epal untuk sedikit gula pra-senaman, dapatkan untuk epal. Anda akan mengelakkan kemerosotan gula di tengah-tengah gumpalan sambil menanam pada vitamin, mineral dan antioksidan. Untuk menjaga perut anda daripada menggeliat, sebarkan satu sudu mentega badam pada kepingan anda. Ia mgnghilangkan tahap kelaparan.

Kafein

“Kafein adalah perangsang yang bertindak ke atas sistem saraf pusat, jantung, dan mungkin ‘center’ yang mengawal tekanan darah,” semua yang memainkan peranan yang penting dalam membantu minda dan badan anda menolak kuat dalam senaman, kata Heidi Skolnik, MS, pakar pemakanan sukan dan pemilik Nutrition Conditioning, Inc. “Ia juga boleh meningkatkan pengeluaran neurotransmitter rasa baik seperti dopamine, yang menyebabkan reseptor kesakitan dan mood” semasa anda senaman keluar.

Putih telur

Lemak di dalam kuning telur dimetabolismakan perlahan-lahan dan dengan itu mungkin membuat anda berasa kembung dan lembap semasa senaman anda, jadi putih telur adalah pilihan pra-senaman yang lebih baik. Putih telur tunggal menyediakan sekitar 4 gram protein dan lemak.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The best pre-workout foods. http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/best-pre-workout-foods. Accessed January 14, 2017.

What to Eat Before and After a Workout. http://www.fitnessmagazine.com/recipes/healthy-eating/nutrition/best-workout-foods/. Accessed January 14, 2017.

What to Eat Before Working Out and When to Eat It. http://www.shape.com/latest-news-trends/what-eat-working-out-and-when-eat-it. Accessed January 14, 2017.

4 Things You Should Do Before Every Workout For Unstoppable Gains! http://www.bodybuilding.com/content/4-things-you-should-do-before-every-workout-for-unstoppable-gains.html. Accessed January 14, 2017.

What to Eat Before a Workout: 50 Pre- and Post-Workout Snacks. http://greatist.com/fitness/50-awesome-pre-and-post-workout-snacks. Accessed January 14, 2017.

Should You Drink Coffee Before Your Workout? http://dailyburn.com/life/health/drink-coffee-before-workout/. Accessed January 14, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel