home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Cara Penghidratan Sering Dilakukan Tetapi Ternyata Salah

5 Cara Penghidratan Sering Dilakukan Tetapi Ternyata Salah

Mengambil yang secukupnya seolah-olah mudah, bukan? Hanya minum lebih banyak air. Yang akan membantu, pasti, tetapi mungkin ada beberapa kesilapan penghidratan anda lakukan tanpa disedari. Betulkan langkah yang salah ini untuk memastikan anda mendapat air yang anda perlukan:

Minum air semasa senaman, tetapi bukan sebelumnya

Walaupun anda menghirup sesuatu yang kerap semasa anda berada di gimnasium, anda mungkin terdedah kepada sakit kepala jika anda tidak terhidrat terlebih dahulu. Anda harus berusaha untuk minum sekurang-kurangnya lapan auns air kira-kira setengah jam sebelum bersenam.

Pastikan lapan gelas sehari

Sudah tiba masa untuk menendang pepatah ini: Institut Perubatan sebenarnya mencadangkan 11.4 cawan setiap hari, walaupun keperluan penghidratan berbeza dari seorang ke seorang. Jumlah sebenar H2O yang anda perlukan adalah bergantung kepada saiz dan berat badan anda. Dan kerana anda juga boleh mendapatkan air daripada makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran (epal, misalnya, boleh menyediakan secawan air keseluruhan), anda mungkin tidak perlu membuang waktu banyak jika anda makan makanan yang kaya dengan air dan snek. Secara umum, walaupun, jika mengambil jumlah berat badan dan dibahagikan dengan dua, yang sepatutnya memberi anda lebih kurang beberapa auns air yang anda perlukan dalam sehari.

Elakkan minuman seperti kopi dan teh

Ia dipercayai bahawa kopi dan teh dehidrasi kerana kandungan kafeinnya tetapi itu mitos. Walaupun kafein dalam kopi dan teh boleh menjadi diuretik – yang menyebabkan kehilangan cecair, cecair di dalamnya biasanya membentuknya. Jadi tabiat Starbucks harian anda masih lebih baik daripada tidak meminum apa-apa.

Terlalu jarang menghidratkan

Jika anda merasa dahaga, maka ya, anda mungkin perlu minum air. Begitu juga apabila anda bersenam atau di luar yang panas Tetapi bertentangan dengan kepercayaan umum, ini bukan satu-satunya masa yang anda perlu untuk dihidrasi semula. Anda juga perlu untuk hidrat semasa duduk di meja anda di tempat kerja, bukan sahaja di gimnasium!

Keliru keperluan air dengan keperluan makanan

Minum sebelum anda makan untuk memastikan rasa lapar anda sebenarnya, baik, rasa lapar. Ramai orang keliru keperluan H20 dengan keperluan untuk makanan. Anda perlu makan makanan dan snek/makanan ringan seperti biasa – tetapi juga masukkan tabiat minum air yang banyak dengannya. Adalah dicadangkan menetapkan sebotol air pada malam anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Hydration tips. http://www.womenshealthmag.com/food/hydration-tips

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel