backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Pengurusan Keseimbangan Tenaga Mencegah Obesiti

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

Pengurusan Keseimbangan Tenaga Mencegah Obesiti

Pengambilan tenaga, penggunaan tenaga dan penyimpanan tenaga tubuh menunjukkan keseimbangan tenaga dapat membantu mengembangkan strategi dalam usaha cegah obesiti.

Obesiti dan kanser, masalah global

obesiti

Kajian World Cancer Research Fund dan American Institute of Research menyatakan bahawa berat badan berlebihan dan obesiti disifatkan sebagai lemak badan yang berlebihan dan secara meluas ia dianggap sebagai salah satu masalah kesihatan awam paling mendesak pada abad ini.

Sepanjang tempoh lima dekad yang lalu, kelaziman orang yang hidup dengan berat badan berlebihan dan obesiti telah meningkat secara dramatik.

Pada anggaran semasa, 1.97 bilion orang dewasa hidup dengan berat badan berlebihan atau obesiti, dan jumlah itu dijangka akan meningkat.

Walaupun kadar peningkatan telah mula perlahan di beberapa negara berpendapatan tinggi, kelaziman obesiti cenderung berkembang dengan cepat di negara berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana.

Keadaan ini berlaku seiring dengan perubahan dalam sistem makanan dan pola pemakanan yang lazimnya dikenali sebagai ‘peralihan makanan’ (nutrition transition).

Berat badan berlebihan dan obesiti yang berlaku pada usia yang lebih awal, meningkatkan pendedahan seumur hidup terhadap risiko yang berkaitan.

12 jenis kanser berkait dengan berat badan berlebihan

 Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective (Third Expert Report), berikut adalah jenis-jenis kanser yang berkait dengan obes:

 • Kanser mulut, farinks dan larinks
 • Kanser esofagus (adenocarcinoma)
 • Kanser perut (cardia)
 • Kanser pankreas
 • Kanser hempedu
 • Kanser hati
 • Kanser kolorektal
 • Kanser payudara (postmenopause)
 • Kanser ovari
 • Kanser endometrium
 • Kanser prostat (advanced)
 • Kanser buah pinggang
 • Diet, keseimbangan tenaga dan usaha cegah obesiti

  Dalam langkah cegah obesiti yang baik semasa dewasa bergantung kepada penyesuaian pengambilan tenaga melalui makanan dan minuman, dan penggunaan tenaga melalui fungsi asas tubuh dan aktiviti fizikal dalam jangka panjang, yang dipanggil sebagai keseimbangan tenaga.

  Penyelenggaraan berat badan yang stabil pada masa dewasa bergantung kepada pengambilan tenaga (melalui makanan dan minuman) dan perbelanjaan tenaga (melalui fungsi asas badan dan aktiviti fizikal) dalam tempoh jangka panjang, yang disebut keseimbangan tenaga.

  Menurut Third Expert Report berkaitan dengan diet, pemakanan dan aktiviti fizikal, pengaruh lain yang terbentuk terhadap keseimbangan tenaga dan berat badan termasuk:

  1. Genetik

  Kajian kembar yang sama telah mengenalpasti banyak varian genetik yang menyumbang kepada peningkatan berat badan, terutama dengan mempengaruhi selera makan.

  Walau bagaimanapun, penyusunan semula mutasi dan kromosal yang diketahui menyebabkan obesiti seperti kekurangan leptin kongenital, sindrom Prader-Willi dan Bardet-Biedl, adalah jarang berlaku.

  2. Epigenetik dan pengaturcaraan ibu hamil

  Persekitaran rahim adalah penentu penting fenotip janin dan risiko penyakit pada kemudian hari.

  Faktor seperti pemakanan atau jangkitan mempengaruhi corak gen fetus dan risiko penambahan berat badan, berat badan berlebihan dan obesiti.

  Ibu bayi yang obes cenderung mempunyai saiz janin yang lebih besar dan peningkatan jisim lemak, yang merupakan faktor risiko untuk obesiti.

  3. Mikrobiota usus

  Terdapat bukti awal tetapi perkembangan bakteria yang tinggal di kolon (microbiome) mungkin terlibat dengan perkembangan berat badan berlebihan dan obesiti, walaupun mekanisma itu tidak sepenuhnya terbentuk.

  4. Faktor psikososial

  depresi

  Faktor psikososial yang boleh mempengaruhi berat badan termasuk tekanan, diskriminasi, mood depresi dan gangguan emosi makan.

  5. Faktor persekitaran dan dasar

  Berat badan berlebihan dan obesiti adalah isu yang rumit, dipengaruhi oleh banyak faktor di luar kawalan peribadi seseorang secara langsung.

  Secara umum, ini adalah faktor ekonomi, sosial dan persekitaran yang beroperasi di peringkat global, nasional dan tempatan.

  Di peringkat peribadi, ia dialami sebagai ketersediaan, kemampuan, kesedaran, penerimaan diet yang sihat dan aktiviti fizikal, berbanding dengan diet tidak sihat dan tidak aktif fizikal.

  Walaupun perubahan tingkah laku yang besar diperlukan untuk menghasilkan dan mengekalkan pengurangan berat badan, perubahan tingkah laku yang kecil mungkin mencukupi untuk mencegah pertambahan berat badan yang berlebihan.

  Oleh itu, konsep keseimbangan tenaga digabungkan dengan pemahaman tentang cara tubuh mencapai keseimbangan mungkin merupakan suatu yang berguna dalam membantu mewujudkan strategi untuk mengurangkan kadar obesiti.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan