home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Selalu Orang Kata Nak Lawa Minum Kolagen, Betul Boleh Cantik Atau Hanya Lariskan Produk?

Selalu Orang Kata Nak Lawa Minum Kolagen, Betul Boleh Cantik Atau Hanya Lariskan Produk?

Kini, kolagen telah menjadi ramuan yang mendapat permintaan tinggi dalam pembangunan pemakan yang sihat. Pengeluaran kolagen dalam tubuh berkurang akibat faktor usia dan diet yang tidak baik. Malah, suntikan kolagen bukan menjadi pilihan bagi kebanyakan orang. Jadi alternatif terbaik untuk mereka mendapatkan kolagen adalah melalui diet. Oleh itu, kolagen telah dicampurkan bersama di dalam pelbagai produk makanan dan minuman.

Tetapi adalah ia benar-benar memberi manfaat kepada kulit untuk kelihatan muda atau hanya helah kecantikan?

Apa itu kolagen?

Ahli dermatologi di New York City, Dr Debra Jaliman menyatakan bahawa kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat di dalam kulit, membentuk 75-85% organ yang mengagumkan. Berserta tisu elastik, kolagen ditemui pada dermis atau lapisan tengah kulit dan menyebabkan kulit anjal. Selain itu, kolagen juga terdapat dalam tulang, tendon, ligamen, otot, saluran darah dan rambut. Ia merupakan komponen utama tisu penghubung tubuh.

Kolagen dalam minuman

Kini, minuman kolagen menjadi satu trend dalam pasaran global. Terdapat pelbagai produk di pasaran yang dikeluarkan seperti kolagen soya, kolagen koko, jus kolagen dan juga minuman sarang burung berkolagen.

Menurut kajian Collagen in food and beverage industries, Tree (2012) minuman bertenaga yang mengandungi kolagen membantu menggalakkan keupayaan semula jadi tubuh untuk menjana tisu lemak. Secara umumnya, minuman kolagen untuk merangsang mekanisma penghasilan kolagen dalam tubuh, seterusnya menggalakkan tisu tubuh dan mengurangkan kedutan kulit dan kulit kendur.

Walau bagaimanapun, kolagen yang mengandungi perasa makanan dan minuman boleh meningkat dengan ketara dengan menggabungkan sucralose dan ekstrak stevia, dengan lebih baik lagi bercampur dengan acesulfame potassium.

Adakah kolagen bermafaat untuk kulit dan rambut?

Oleh kerana banyak kolagen dipecahkan semasa proses peningkatan usia atau penuaan, pengambilan peptida kolagen boleh meningkatkan kolegen dalam tubuh kita.

Menurut Dr Jaliman, pengambilan kolagen boleh meningkatkan keanjalan kulit dan membantu proses pembaikan kulit sehingga mendorong tubuh membentuk kolagen baru. Minuman dan serbuk kolagen telah terbukti mempunyai sifat antioksidan, dan antioksidan melindungi kulit dengan mengehadkan pengeluaran radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel kulit.

Hasilnya, minman ini dapat membantu memperbaiki kulit yang rosak kerana antioksidan menjanjikan perlindungan persekitaran dan meningkatkan pembaikan garis-garis halus dan kedutan serta tekstur kulit.

Sementara itu, lebih banyak kajian mengenai kolagen yang perlu dilakukan. Beberapa kajian awal mungkin menunjukkan manfaat seperti keanjalan kulit yang lebih baik dan sakit sendi yang berkurang. Terdapat juga kajian yang dikaitkan dengan suplemen peptida kolagen oral untuk meningkatkan pertumbuhan dan tekstur kuku. Dan dalam kajian dari tahun 2016, suplemen kolagen peptida oral meningkatkan penghidratan kulit selepas lapan minggu dan meningkatkan kepadatan kolagen dalam dermis selepas empat minggu.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Collagen in food and beverage industries http://www.ifrj.upm.edu.my/22%20(01)%202015/(1).pdf Accessed on Dec 20, 2018.

People Everywhere Are Drinking Collagen—Here’s Why https://www.health.com/beauty/collagen-for-skin Accessed on Dec 20, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor