home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Manfaat Kurma dan Kesan Sampingannya

Manfaat Kurma dan Kesan Sampingannya

Kurma dipercayai sudah ada sejak tahun 4000 Sebelum Masihi. Buah ini juga menjadi makanan yang wajib disediakan semasa berbuka puasa. Selain dari kebiasaan dan tradisi memakan kurma sewaktu berbuka, buah kurma boleh memberi kesan baik atau buruk bagi kesihatan. Pertimbangkan pelbagai manfaat kurma dan kekurangan buah ini berikut ini sehingga anda boleh mendapatkan manfaatnya, dalam masa yang sama sedar akan batasnya.

Intinya adalah, sama seperti buah-buahan lain, pastikan anda mengambil dengan jumlah secukupnya tanpa berlebihan.

Manfaat kurma terhadap kesihatan

1. Sumber mineral

Kurma kaya dengan potasium dan magnesium. Kalium berfungsi untuk membantu fungsi sel, tisu, dan organ di dalam badan. Kalium merupakan komponen penting dalam menjaga fungsi jantung dan juga berperanan penting untuk melancarkan pergerakan otot sehingga membolehkan otot-otot di tubuh anda mengecut secara sempurna. Selain itu potasium boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi sehingga dapat mengurangkan risiko anda terkena penyakit jantung.

Sementara itu, magnesium diperlukan oleh badan untuk membantu proses penghasilan tenaga, berperanan dalam pembentukan struktur tulang, dan juga diperlukan dalam pembentukan DNA. Magnesium juga membantu perpindahan kalsium dan kalium ke membran sel. Ini merupakan suatu proses penting yang berfungsi mengekalkan degupan jantung normal dan pengecutan otot yang normal.

Anda memerlukan sekitar 300 mg magnesium dan 4700 mg kalium sehari. Secawan buah kurma (sekitar 150 gram) mengandungi 964 mg kalium dan 63 mg magnesium. Kandungan kalium di dalam kurma lebih banyak jika dibandingkan dengan sebiji pisang saiz sederhana yang hanya mengandungi sekitar 420 mg kalium.

2. Sumber serat

Anda pasti setuju bahawa serat merupakan komponen penting yang diperlukan oleh badan. Sistem penghadaman kita memerlukan serat untuk berfungsi secara normal. Serat dapat melindungi kita dari sembelit dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah terutama LDL atau yang anda kenal dengan kolesterol jahat. Serat juga terkait dengan bahan yang mengandungi sebatian penyebab kanser. Orang dewasa disyorkan untuk mengambil serat antara 30-37 gram sehari. Jika selama ini anda hanya mengenal sayur dan buah-buahan sebagai sumber serat, maka kurma boleh menjadi alternatif sumber serat anda. Secawan buah kurma mengandungi 11.8 gram serat. Ini sudah hampir mencakupi setengah dari keperluan serat harian anda.

Kesan sampingan kurma

1. Tinggi karbohidrat

Walaupun karbohidrat merupakan salah satu zat penting yang digunakan badan sebagai sumber tenaga utama, tetapi anda mungkin perlu berfikir semula jika ingin mengambil kurma untuk memenuhi pengambilan karbohidrat anda. Ini adalah kerana secawan kurma mempunyai kandungan karbohidrat sebanyak 110 gram manakala keperluan karbohidrat anda hanya berkisar antara 300-400 gram per harinya. Dengan mengambil satu cup kurma anda sudah memenuhi kira-kira 30% keperluan karbohidrat anda dalam sehari.

2. Tinggi gula

Dalam 100 gram kurma terkandung gula sebanyak 66 gram. Ini melebihi had pengambilan gula yang dianjurkan iaitu 4 sudu makan setiap hari atau bersamaan dengan 50 gram. Pengambilan gula yang terlalu tinggi tentunya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah kegemukan. Gula yang berlebihan akan disimpan dalam bentuk lemak pada tubuh sehingga meningkatkan risiko penyakit degeneratif seperti misalnya kencing manis,jantung, dan strok. Jika anda cenderung untuk makan dalam kuantiti yang banyak sewaktu berbuka puasa, anda mungkin ingin mengurangkan pengambilan kurma sebelum makan.

Jika anda mengambil kurma untuk berbuka puasa, maka perhatikan jumlahnya. Jika anda makan terlalu banyak kurma, anda mungkin ingin mengurangkan hidangan utama anda untuk menjaga keseimbangan pengambilan karbohidrat dan gula anda. Kesimpulannya, manfaat kurma memang ada, tetapi jika diambil berlebihan, kita akan mendapat kesan sampingan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Anding, R. (2013, December 18). What is The Nutritional Value of Dates. Retrieved from Live Strong: http://www.livestrong.com/article/17923-nutritional-value-dates/

Magnesium. (2016, February 11). Retrieved from National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Potassium. (2015, May 8). Retrieved from University of Maryland Medical Center: http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/potassium

What Are Dates Good For? (n.d.). Retrieved from Food Facts Mercola: http://foodfacts.mercola.com/dates.html

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 04/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x