backup og meta

Pemakanan untuk Jantung yang Sihat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  Pemakanan untuk Jantung yang Sihat

  Sekiranya anda sudah mempunyai keadaan jantung, diet harian anda adalah sangat penting kerana ia boleh menjejaskan penyakit anda. Diet yang sihat boleh mengurangkan kolesterol dan membawa manfaat kepada anda. Berikut adalah beberapa tip pemakanan.

  Diet yang seimbang

  Setiap orang harus mempunyai diet yang seimbang, yang baik untuk kesihatan. Cara terbaik untuk memahaminya ialah memikirkan makanan dalam kumpulan makanan. Semasa mempertimbangkan diet anda, cuba gunakan:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang banyak
  • Beberapa makanan berkanji seperti beras, kentang, roti dan pasta. Selain itu, anda harus memilih pelbagai bijirin penuh
  • Susu dan produk tenusu
  • Sesetengah ikan, telur, daging, kacang dan sumber protein bukan tenusu lain
  • Makanan dan minuman yang mengandungi sedikit lemak dan/atau gula yang tinggi, rendah lemak, garam dan gula.

  Buah-buahan dan sayur-sayuran

  Untuk makan secara sihat, anda harus mengandungi 5 jenis makanan dan sayuran dalam diet harian anda. Ia boleh menjadi yang segar, beku, kering atau di tin. Jus buah adalah semula jadi tanpa gula, kekacang dianggap sebagai sebahagiannya. Walaupun anda memakannya dalam kuantiti yang banyak dalam satu hari, ia hanya menghasilkan maksimum satu daripada lima hari anda.

  Satu hidangan adalah kira-kira segengam (80g atau 3oz), sebagai contoh:

  • 4 foil brokoli
  • 1 pir
  • 3 sudu makan penuh lobak
  • 7-8 biji strawberi

  Kawal saiz bahagian anda

  Adalah penting untuk mengetahui berapa banyak dan apa yang anda makan. Pilih mangkuk untuk membantu mengawal hidangan anda. Makan sebahagian besar makanan berkalori rendah, makanan kaya dengan nutrien, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bahagian-bahagian yang lebih kecil daripada kalori tinggi, makanan bernatrium tinggi, seperti makanan bertapis, diproses atau segera. Diet anda boleh membentuk tubuh serta mempengaruhi jantung dan garis pinggang anda.

  Semak hidangan yang anda makan

  Semak jumlah makanan melalui pengukuran seperti cawan, auns atau keping. Sebagai contoh, satu hidangan pasta adalah 1/2 cawan. Hidangan daging, ikan atau ayam adalah kira-kira 2 hingga 3 auns, atau kira-kira saiz dan ketebalan kad dek. Untuk lebih selesa, anda mungkin perlu menggunakan cawan dan sudu pengukur.

  Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

  Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber vitamin dan mineral yang baik. Ia juga rendah kalori dan kaya dengan serat makanan. Ia mengandungi bahan-bahan yang terdapat di dalam tumbuhan yang boleh membantu mencegah penyakit kardiovaskular. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu anda makan makanan yang kurang lemak, seperti daging, keju dan makanan ringan. Sayur-sayuran atau buah-buahan adalah bahan utama dalam resepi, seperti sayur-sayuran atau buah segar yang dicampur dengan salad.

  Pilih bijirin penuh

  Bijirin penuh berperanan untuk mengawal tekanan darah dan mempunyai manfaat kesihatan jantung. Dalam diet yang sihat, anda boleh meningkatkan bilangan biji-bijian dengan membuat penggantian mudah untuk produk bijirin yang halus.

  Hadkan lemak yang tidak sihat

  Tahap kolesterol darah yang tinggi boleh menyebabkan pembentukan plak di arteri anda, yang dipanggil aterosklerosis, yang boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

  Ketahui kiraan kadar jantung sasaran anda di Kalkulator Kadar Jantung Sasaran kami.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan