What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Apakah Di Sebalik Teh Detoks?

  Apakah Di Sebalik Teh Detoks?

  Hari ini, minum teh detoks telah menjadi amalan popular bagi mereka yang ingin membersihkan toksin mereka. Malah, teh detoks telah menjadi satu cabang perniagaan kerana manfaatnya yang mampu menurukan berat badan. Jadi, adakah ia benar-benar berkesan dan selamat?

  Perbezaan pembersihan dan detoks

  Pembersihan (cleansing) adalah proses di mana anda ingin membakar tubuh anda dengan makanan kaya nutrisi yang menyokong sistem detoksifikasi semula jadi. Anda menyingkirkan makanan ringan dan menggantikan makanan kaya serat dan nutrien yang membantu anda memberikan hati dan buah pinggang peluang untuk melakukan fungsinya dengan lebih cekap.

  Sebaliknya detoks adalah proses yang membantu tubuh anda (buah pinggang dan hati) secara khusus menghilangkan toksin terkumpul seperti logam berat. Makanan tidak boleh menyahtoksik tubuh anda, tetapi makan jenis makanan yang betul membantu buah pinggang dan hati anda melakukan fungsinya dengan lebih baik. Secara amnya, diet selalunya sangat terbatas.

  Apakah teh detoks?

  Pada asasnya, ia adalah teh yang menuntut toksin keluar daripada tubuh anda, dan kebanyakannya menjanjikan penurunan berat badan sebagai bonus tambahan. Selain itu, teh detoks biasanya menyerlahkan bahan-bahan tertentu yang diketahui mempunyai sifat diuretik atau julap, serta sifat-sifat mematikan kualiti selera makan seseorang.

  Adakah teh detoks membantu menghilangkan berat badan?

  Teh detoks, tiada kajian klinikal membuktikan bahawa ia adalah alat yang baik untuk penurunan berat badan. Kebanyakan teh detoks dijual dengan arahan untuk diet dan senaman selama tempoh “pembersihan” seminggu atau lebih. Arahan ini boleh mengesyorkan pemakanan yang sihat, atau makan sedikit.

  Walau bagaimanapun, pemakanan lebih sihat, atau makan sedikit, selain senaman yang lebih banyak, boleh menyebabkan penurunan berat badan. Dalam erti kata lain, kehilangan berat badan semasa minum teh detoks mungkin bukan hasil dari teh tetapi kerana anda mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan output kalori anda.

  Selain itu, teh detoks sering kali mengandungi kafein yang tinggi. Walaupun kafein didapati secara semula jadi dalam kebanyakan teh, tahap kafein yang tinggi bertindak sebagai diuretik. Diuretik mencetuskan tubuh untuk mengeluarkan air melalui air kecil dan pergerakan usus. Ia boleh membuat anda kehilangan yang dikenali sebagai “berat air.”

  Kehilangan berat badan, bukan lemak sebenar

  Sekiranya kesan cepat ini memberikan anda keyakinan dan motivasi untuk mulakan pemakanan lebih sihat dan bersenam yang mana kunci sebenar untuk menjadi sihat adalah suatu yang baik. Walau bagaimanapun, ingat, jika anda kembali kepada kebiasaan makan atau senaman sukan biasa, atau berhenti meminum teh, anda boleh mendapat semula berat badan sebaik sahaja menghentikannya.

  Penyelidikan mengenai teh detoks kurang memuaskan

  Walaupun terdapat beberapa kajian yang diterbitkan mengenai pelbagai ramuan yang sering dijumpai dalam teh detoks, namun tiada penyelidikan mengenai teh itu sendiri, terutamanya dalam rumusan yang tepat yang mereka tetapkan. Ini bermakna bahawa menggunakan teh detoks meninggalkan persoalan yang tidak terjawab mengenai bagaimana ia berfungsi, bagaimana ia harus digunakan, berapa banyak mungkin menjadi terlalu banyak, dan mungkin seseorang yang tidak boleh menggunakannya.

  Jadi, apa yang perlu dilakukan daripada minum teh detoks?

  Jika anda ingin menurunkan berat badan dan memutuskan untuk melakukannya, langkah terbaik untuk kesihatan dan penurunan berat badan yang lebih baik adalah memperbaiki diet anda dengan menambah lebih banyak bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran, serta senaman yang kerap.

  Jika anda tidak pasti, atau merancang untuk mula mengambil minuman detoks atau merancang untuk menurunkan berat badan, berbincang dengan doktor, pakar pemakanan, atau pembekal penjagaan kesihatan anda terlebih dahulu.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  CLEANSE AND DETOX https://www.thewhistlingkettle.com/a/info/wellness/cleansing-detox Accessed on Apr 18, 2019.

  Do Detox Teas Really Work? https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a24514728/do-detox-teas-work/ Accessed on Apr 18, 2019.

  What You Need to Know About the Purported Benefits and Side Effects of Detox Teas https://www.healthline.com/health/detox-tea-side-effects#Detox-tea-side-effects Accessed on Apr 18, 2019.

  5 Things You Should Know About Detox Teas https://www.health.com/celebrities/5-things-you-should-know-about-detox-teas Accessed on Apr 18, 2019.

  5 Things You Should Know About Detox Teas https://people.com/food/detox-teas-facts-health/ Accessed on Apr 18, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
  Next article: