Hipnosis Bukan Macam Dalam Movie, Sebenarnya TAK ADA Pun Babak Hayun Jam Poket Depan Mata!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/04/2020

  Hipnosis Bukan Macam Dalam Movie, Sebenarnya TAK ADA Pun Babak Hayun Jam Poket Depan Mata!

  Anda pasti pernah menonton filem atau drama bukan? Kadangkala terdapat adegan di mana seseorang itu melalui cara hipnosis dengan menggunakan sesuatu yang dihayun di hadapan matanya, biasanya menggunakan jam poket.

  Kononnya, penghipnosis tersebut boleh membuatkan seseorang itu memasuki alam tidak sedar dan boleh bercakap benar dengan memberitahu segala maklumat yang ingin diketahui.

  Adegan tersebut sangat menarik kerana bukan itu sahaja kaedah hipnosis yang dilakukan. Terdapat banyak lagi kaedah-kaedah hipnosis yang didakwa mampu membuatkan seseorang itu memasuki alam yang mereka tidak sedari.

  Persoalannya, adakah kaedah ini benar-benar digunakan?

  Adakah cara hipnosis seperti di atas sesuatu yang benar?

  hipnosis

  Sebenarnya hipnosis adalah satu proses terapi psikologi, tetapi ia sering disalah tafsir dan tidak begitu banyak dipraktikkan.

  Untuk menjalani terapi ini, seorang ahli hipnotis atau hipnoterapi yang berkelayakan akan membawa anda pada keadaan relaksasi yang mendalam. Kadang-kadang ia digambarkan sebagai satu keadaan seperti anda sedang berkhayal.

  Semasa anda berada dalam keadaan ini, ahli hipnotis boleh membuat cadangan yang direka untuk membantu anda menjadi lebih terbuka kepada perubahan atau penambahbaikan terapeutik.

  Perasaan seperti berkhayal ketika dihipnosis ini bukanlah satu keadaan yang pelik atau baharu.

  Jika anda pernah menonton filem dengan khusyuk atau pernah berangan dan mengelamun, keadaan tersebut adalah sama sahaja dengan keadaan ketika anda dihipnosis.

  Walau bagaimanapun, tidak seperti adegan-adegan lazim terapi dalam sesebuah filem, proses ini sememangnya tidak melibatkan sebarang ayunan sesuatu barangan seperti jam poket di hadapan mata seseorang individu.

  Malah, proses hipnosis ini tidak dilakukan sebagai sebahagian daripada aksi hiburan yang dipertontonkan kepada orang ramai.

  Mitos terkenal yang sering dikaitkan dengan cara hipnosis!

  Terdapat beberapa mitos berkaitan hipnosis yang sering digembar-gemburkan dalam masyarakat. Mitos atau salah faham ini mungkin sekali berlaku akibat pengaruh filem atau drama berkenaan terapi ini.

  Mari kita lihat apakah mitos-mitos yang sering kita salah anggap berkenaan dengan cara hipnosis.

  #1. Ahli hipnotis mempunyai kuasa ajaib

  Sekali dengar sahaja kita sudah tahu bahawa ia sememangnya satu idea yang salah. Ramai yang menganggap bahawa ahli hipnotis ini mempunyai kuasa tertentu disebabkan oleh pengaruh filem.

  Kebenarannya ialah, ahli hipnotis tidak mempunyai sebarang kuasa ajaib seperti yang anda lihat melalui filem atau persembahan silap mata.

  Ahli hipnotis hanya mempunyai kemahiran tertentu, ilmu psikologi yang mendalam serta pemahaman terhadap jiwa manusia.

  #2. Individu yang dihipnosis mempunyai minda yang lemah

  hipnosis

  Ia ternyata adalah satu mitos. Sebenarnya, individu yang boleh memberikan penumpuan penuh dan mempunyai imaginasi yang kreatif akan menjadi ‘subjek’ terapi yang terbaik. Individu yang mempunyai ciri seperti berikut lebih mudah untuk memasuki keadaan hipnosis.

  Ini menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai ciri minda yang kuat adalah lebih mudah untuk dihipnosis.

  #3. Anda boleh disuruh untuk melakukan apa sahaja ketika dihipnosis

  Ini juga salah. Proses terapi ini tidak boleh menyuruh seseorang itu untuk melakukan sebarang perkara yang mereka tidak mahu lakukan.

  Hipnosis boleh membantu seseorang itu untuk mencapai sesuatu yang diingini, tetapi ia tidak boleh menyuruh seseorang itu untuk melakukan sesuatu yang tidak diingini.

  Sekiranya sesuatu cadangan disarankan kepada seseorang yang sedang dihipnosis, dan cadangan itu berlawanan atau menyinggung perasaannya, individu tersebut boleh sedar daripada keadaan hipnosis dan berlalu pergi tanpa menamatkan sesi hipnosis tersebut.

  #4. Anda boleh ‘terperangkap’ dalam hipnosis dan tidak boleh bangun

  Kebenarannya, tiada siapa yang pernah ‘terperangkap’ dalam situasi terapi ini kerana ia adalah satu perkara yang mustahil. Perkara yang paling teruk boleh berlaku ketika dihipnosis ialah anda didorong untuk terlelap dan tidur.

  Percayalah, tiada siapa yang akan terperangkap dalam keadaan hipnosis ketika dihipnosis.

  #5. Anda mampu untuk mengingat kembali semua perkara yang pernah berlaku semasa menjalani hipnosis

  hipnosis

  Ini juga adalah salah satu mitos yang sering berlegar dalam fikiran kita berkenaan terapi ini. Sesetengah ahli hipnotis menggunakan metodologi tertentu seperti hipnoanalisis yang mungkin membantu seseorang itu untuk mengingat kembali perkara daripada masa lampau jika ia bermanfaat untuk mereka.

  Pada kebiasaannya, tiada keperluan untuk melihat kembali kepada sejarah lampau atau memori lama seseorang individu tersebut. Ini kerana hipnosis adalah satu proses terapi yang menenangkan, bukannya yang memberikan tekanan.

  #6. Cara hipnosis adalah sama dengan proses tidur

  Anda mungkin kelihatan tenang dan seperti sedang tidur ketika dihipnosis, tetapi sebenarnya tidak! Semasa proses hipnosis dijalankan, diri anda sememangnya berada dalam keadaan sedar. Anda hanya berada dalam keadaan relaksasi secara mendalam, bukannya tidur.

  #7. Anda boleh dihipnosis melalui internet

  Pada masa sekarang, terdapat banyak aplikasi telefon pintar dan juga video internet yang mempromosikan cara hipnosis yang boleh dilakukan sendiri.

  Tetapi sebenarnya ia tidak begitu berkesan.

  Kajian pernah menyatakan, kebanyakan aplikasi yang menyediakan perkhidmatan terapi sendiri ini tidak dihasilkan oleh ahli hipnotis berdaftar atau organisasi hipnosis itu sendiri.

  Oleh itu, anda tidak digalakkan untuk menggunakan aplikasi ini memandangkan ia tidak diselia oleh mereka yang berkelayakan.

  Apa yang perlu anda fahami

  Jelas sekali, apa yang kita fahami berkenaan hipnosis sebelum ini kebanyakannya adalah tidak benar sama sekali.

  Adegan filem berkenaan bagaimana terapi ini dilakukan jelas sekali tidak benar dan tidak tepat. Pertunjukan silap mata atau sarkas dan juga filem telah mewujudkan satu stereotaip terhadap terapi psikologi yang dinamakan hipnosis ini.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/04/2020

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan