What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip Menguruskan Ketinggian Anda

  Tip Menguruskan Ketinggian Anda

  Suatu yang mengejutkan apabila seseorang tidak berpuas hati dengan ketinggian mereka. Sesetengahnya beranggapan mereka terlalu tinggi, manakala sesetengahnya membenci diri mereka terlalu rendah. Ketinggian anda lazimnya dipengaruhi oleh gen, termasuk juga gaya hidup dan persekitaran kehidupan.

  Bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda tidak boleh mengubah ketinggian anda. Sama ada anda suka atau tidak, anda perlu meneruskan kehidupan dengan keadaan itu. Akhirnya, anda perlu berurusan dengan ketinggian. Barikut beberapa tip untuk anda.

  Ketahui bahawa ketinggian bukan masalah

  Masalahnya terletak pada orang yang membuli atau mengkiritik disebabkan ketinggian anda. Jika tiada sesiapa yang menganiaya anda dengan ketinggian, adakah anda masih membencinya? Jawapannya mungkin tidak.

  Perspektif anda terhadap diri sendiri terbentuk oleh penghakiman sosial. Suatu hari nanti anda akan sedar bahawa anda tidak dapat memuaskan semua orang. Jika anda terlalu tinggi atau rendah, bagi orang yang suka mengkritik, dia akan sentiasa mencari sesuatu yang lain untuk terus melakukan perbuatan itu. Jadi, adalah mustahil untuk hidup dengan jangkaan orang lain. Anda tidak perlu melakukannya terhadap diri anda.

  Seseorang yang benar-benar menjaga anda akan menyayangi anda seadanya. Jika boleh, bercakap dengan pembuli anda. Tunjukkan kepada mereka bahawa anda bahagia dengan saiz diri anda. Melangkah dengan yakin. Berdiri dengan tegap. Wujudkan hubungan mata. Seseorang hanya malu kepada anda terhadap apa yang pernah dimalukan. Dan, sekiranya perkara itu masih berlaku, jangan teragak-agak untuk melaporkannya kepada ibu bapa, guru atau penyelia anda. Jika perlu, dapatkan bantuan penguatkuasaan undang-undang.

  Tenang dengan ketinggian anda

  Jika anda perlukan sedikit penambahan dalam inci, berbincang dengan doktor anda. Sekiranya masih bertambah, mungkin diet dan rutin senaman yang betul boleh menambahkan beberapa inci pada ketinggian anda. Jika anda sudah tinggi, tiada apa-apa yang boleh dilakukan untuk tumbesaran anda.

  Walau bagaimanapun, tinggi atau pendek, selalunya ada cara untuk membuatkan anda berasa baik dengan diri anda. Mula melihat majalah fesyen untuk mengetahui jenis pakaian yang boleh mengecilkan saiz anda. Menyertai kelab sukan juga satu idea yang baik yang mana ketinggian anda menjadi satu kelebihan.

  Seseorang yang bersaiz kecil sesuai dengan gimnastik dan menari, sementara seseorang yang tinggi sesuai untuk bola jaring, bola keranjang dan lain-lain. Anda hanya perlu mencari sesuatu yang bersesuaian utnuk kekal bahagia dan sihat.

  Sejujurnya, ia memerlukan masa dan usaha untuk menerima diri anda. Perlu diingatkan bahawa ketinggian anda tidak menentukan siapa diri anda. Berikan diri anda sedikit masa. Cepat atau lambat, anda akan memikirkannya. Seseorang akan mengambil kesempatan atas kelemahan anda. Jadi, satu-satunya cara untuk melawan mereka adalah berkeyakinan dan menjauhkan diri daripada perkara negatif.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Cope with Being Small. http://www.wikihow.com/Cope-With-Being-Small. Assessed August 22, 2016.

  Feeling Too Tall or Too Short. http://kidshealth.org/en/kids/my-height.html. Assessed August 22, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 29/11/2018
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor