backup og meta

Sauna: Apa yang anda perlu tahu mengenai

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh JX Chan · Disemak pada 13/09/2019

  Sauna: Apa yang anda perlu tahu mengenai

  Telah digunakan untuk jangka masa yang panjang, sauna dikenali popular dan bermanfaat untuk kesihatan manusia. Ia bukan sahaja memberi kesegaran tetapi juga banyak manfaat kesihatan lain. Jika anda tidak pernah mencuba sauna atau mempunyai keinginan untuk tahu tentang kelebihannya, artikel ini adalah untuk anda.

  Apakah itu sauna?

  Orang Finland muncul dengan konsep sauna bertahun-tahun yang lalu apabila mereka menuang air ke atas batu yang dipanaskan di dalam bilik tertutup untuk menghasilkan haba yang sangat panas dan kering. Suhu sauna biasa berkisar antara 70 hingga 100 darjah celsius dan kelembapannya sering jatuh antara 10 dan 20 peratus. Dalam masyarakat moden hari ini, terdapat pelbagai versi sauna di seluruh dunia. Suhu kulit apabila berada di dalam sauna boleh meningkat sehingga 40 darjah celcius, yang menyebabkan peluh banyak keluar.

  Faedah kesihatan

  Kesan kesihatan pelbagai jenis sauna adalah sama tanpa mengira suhu dan tahap kelembapan. Beberapa kelebihan kesihatan sauna kepada anda termasuk:

  • Membersihkan kulit anda;
  • Meningkatkan peredaran darah dalam badan anda;
  • Membuka saluran udara dan sinus anda;
  • Mengurangkan sakit otot dan sakit reumatik;
  • Menguatkan sistem imun anda;
  • Meningkatkan pergerakan sendi;
  • Melepaskan tekanan;
  • Meningkatkan proses penyembuhan.

  Sauna boleh membantu mengurangkan risiko kematian disebabkan penyakit kardiovaskular. Apabila menggunakan sauna, kadar jantung anda boleh mencapai 150 denyutan seminit, dan mampu mengepam lebih banyak darah ke bahagian badan yang lain. Peningkatan peredaran ini membawa kesan yang sama ke atas sistem kardiovaskular seperti senaman sederhana. Selain itu, penurunan tahap tekanan semasa sauna juga boleh menyumbang kepada pengurangan penyakit kardiovaskular. Satu kajian di Finland yang dijalankan pada lebih 2300 lelaki berumur 42 hingga 60 dalam tempoh 20 tahun mengenai kesan sauna menunjukkan kesan positif. Peserta yang menjalani sauna dua atau tiga kali seminggu mempunyai pengurangan risiko kematian secara mendadak sebanyak 22% berbanding mereka yang hanya mengambilnya sekali seminggu. Bagi mereka yang menjalani sauna lebih kerap, hasilnya lebih baik. Oleh itu, terdapat hubungan antara peningkatan penggunaan sauna  dengan penurunan risiko penyakit jantung.

  Jenis-jenis

  Jenis sauna berbeza mengikut cara pemanasan bilik. Antaranya termasuklah beberapa versi berikut:

  Pembakaran kayu. Sauna  jenis ini menggunakan kayu untuk memanaskan bilik dan batu-batu. Sauna pembakaran kayu mempunyai tahap kelembapan yang rendah dan suhu tinggi.

  Dipanaskan secara elektrik. Jenis ini mempunyai indeks kelembapan dan suhu yang sama seperti pembakaran kayu. Untuk memanaskan bilik, pemanas elektrik yang dipasang di lantai digunakan.

  Bilik inframerah. Sauna jenis ini  berbeza sama sekali apabila hanya menggunakan gelombang cahaya untuk memanaskan badan, bukan bilik. Suhu di dalam bilik adalah lebih rendah daripada jenis lain, biasanya 60 darjah celsius.

  Bilik stim. Bilik wap tidak menggunakan haba kering. Dua faktor utama jenis ini adalah kelembapan dan haba yang tinggi.

  Walaupun sauna telah terbukti sebagai terapi yang selamat untuk hampir semua orang, adalah wajar untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan situasi yang tidak dijangka. Sebelum memasuki mana-mana sauna, anda harus mengelakkan penggunaan alkohol. Menghidrasi dan mengawal masa sauna juga penting. Orang yang sakit harus menunggu sehingga pulih sepenuhnya. Wanita hamil atau orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu harus meminta nasihat dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka sebelum sauna.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh JX Chan · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan