4 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Menderma Darah

  4 Perkara Yang Perlu Dielakkan Sebelum Menderma Darah

  Derma darah adalah sesuatu yang sangat mulia. Orang yang menderma memberikan sebahagian dari badannya kepada orang lain. Ia lebih besar daripada menderma harta.

  Kesihatan darah anda bergantung kepada apa yang anda makan serta gaya hidup. Untuk menderma, anda perlu memastikan diri anda dalam keadaan yang sihat. Anda tentunya ingin memberikan yang terbaik.

  Apa yang perlu dielakkan sebelum menderma darah?

  1. Alkohol

  Minuman beralkohol menyebabkan dehidrasi. Cuba elakkan 24 jam sebelum menderma. Jika anda mengambil alkohol, jangan lupa untuk menggantikan air yang hilang dengan air kosong.

  2. Makanan berlemak

  Makanan tinggi lemak sepeti aiskrim dan kentang goreng boleh menjejaskan ujian-ujian yang dijalankan ke atas darah anda. Jika darah anda tidak dapat diuji, keselamatannya tidak dapat disahkan.

  3. Perencat zat besi

  Sesetangah makanan boleh menganggu penyerapan zat besi oleh badan. Anda tidak perlu meninggalkan terus makan ini, tetapi mengurangkan jumlahnya. Antara makanan tersebut ialah:

  • Kopi dan teh.
  • Coklat.
  • Wain merah.
  • Makanan tinggi kalsium seperti susu dan keju.

  4. Aspirin

  Jika anda ingin menderma platelet (salah satu komponen dalam darah), anda perlu bebas aspirin 48 jam sebelum menderma.

  Jangan teragak-agak untuk menderma darah. Hampir tiada kesan sampingan daripada amalan mulia ini. Bahkan sangat banyak kelebihannya. Di samping membantu orang lain, anda juga mendapat manfaatnya.

  Jom menderma!

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Alana Biggers (17 Januari 2018). The Best Foods To Eat Before Donating Blood. Dimuat turun daripada https://www.healthline.com/health/what-to-eat-before-donating-blood.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 27/11/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel