backup og meta

Wanita Tak Boleh Malas Soal Penjagaan Vagina, Ini 4 Cara Mencegah Penyakit dan Jangkitan Faraj


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/01/2022

Wanita Tak Boleh Malas Soal Penjagaan Vagina, Ini 4 Cara Mencegah Penyakit dan Jangkitan Faraj

Mempunyai penyakit dan jangkitan faraj boleh memberi kesan kepada kehidupan harian dengan cara yang negatif apabila ia membawa ketidakselesaan dan iritasi. Jadi bagaimana kita boleh mencegah penyakit dan jangkitan faraj? Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai cara terbaik untuk menjaga vagina.

Memberi perhatian terhadap pakaian anda

Pakaian boleh menyebabkan penyakit dan jangkitan faraj. Cuba untuk tidak memakai seluar ketat dan seluar pendek setiap hari. Selain itu, anda harus mengelakkan daripada memakai pantyhose (sarung kaki) nilon atau pakaian leotards sintetik setiap hari kerana ia tidak mempunyai keupayaan untuk menyerap kelembapan yang dirembeskan oleh badan anda.

Jangan memakai pelapik seluar dalam (panty liner) kerana ia meningkatkan kebarangkalian mendapat jangkitan yis faraj yang cenderung untuk berkembang sangat cepat dalam persekitaran di mana terdapat banyak lembapan dan kelembapan.

Pakai seluar dalam yang selesa dan terutamanya, diperbuat daripada kapas. Jika anda tidak boleh menahan tali dan segala barang-barang, sekurang-kurangnya memakai satu dengan panel kain kapas pada kelangkang.

Selepas bersenam, lebih baik menukar pakaian yang telah dibasahi dengan peluh anda. Pakaian senaman basah atau baju renang basah adalah persekitaran yang sesuai semua bakteria dan jangkitan yis berkembang. Semua ini merupakan langkah yang terbaik untuk menjaga vagina anda. 

Jauhi produk pewangi

menjaga vagina

Seperti tergoda dan memikat sebagai produk wangi boleh, menggunakannya hanya akan menyebabkan anda tidak selesa, jangkitan dan penyakit. Iaitu seperti semburan, serbuk wangi, tampon wangi dan semburan deodoran feminin akan mewujudkan persekitaran yang baik bagi bakteria untuk berkembang, kerana ia mengandungi banyak bahan kimia dan minyak wangi.

Selepas menggunakan produk ini, persekitaran semula jadi faraj anda tidak seimbang, dengan itu, menjadi tempat yang baik untuk pertumbuhan jangkitan dan penyakit.

Guna teknik pembersihan yang betul untuk menjaga vagina

Teknik pembersihan yang betul amat penting untuk menjaga vagina. Lap dari belakang ke hadapan (bermakna dari dubur ke faraj), bukan sebaliknya.

Melakukannya secara salah boleh menyebarkan bakteria dari belakang ke bahagian depan, yang seterusnya akan menyebabkan masalah faraj.

Menjaga vagina dengan tidur!

menjaga vagina

Tidur memainkan peranan penting dalam menjaga jangkitan dan penyakit faraj kerana ia meningkatkan sistem imun. Jika anda tidak mendapatkan tidur yang cukup, atau anda berbaring di tempat tidur tetapi anda tidak boleh rehat, badan anda tidak akan mempunyai tenaga yang cukup untuk berfungsi dengan baik dan melawan penyakit.

Dalam erti kata lain, tidak mendapat tidur yang nyenyak akan menghalang badan daripada menjalankan fungsinya. Ia berfungsi termasuk menjaga tahap keasidan dalam kestabilan faraj dan kadar lebih rendah pertumbuhan yis faraj.

Oleh itu, pastikan anda dapat tidur dan rehat yang cukup untuk menjaga vagina dan mendapatkan minda serta badan yang sihat. 

Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai jangkitan faraj atau penyakit, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan dan nasihat.

Ingat bahawa bukan semua masalah faraj ada simptom, jadi lebih baik pergi ke klinik setiap dua atau tiga bulan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/01/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan