backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

2

Tanya Doktor
Simpan

Vaginosis Bakteria

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/10/2022

Vaginosis Bakteria

Apa itu vaginosis bakteria?

Jika terlalu banyak jenis bakteria berkembang di dalam faraj anda, keseimbangan bakteria mungkin terganggu, mengakibatkan jangkitan. Keadaan ini dipanggil vaginosis bakteria.

Apa yang menyebabkan vaginosis bakteria?

Penyebab sebenar vaginosis bakteria tidak dapat dijelaskan. Walau bagaimanapun, saintis percaya anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada vaginosis bakteria jika anda mempunyai lebih daripada satu pasangan seks atau jika anda mempunyai pasangan seks baru. Ini bermakna jika anda kekal kepada satu pasangan seks dan anda tidak douche atau merokok, anda boleh mengurangkan risikonya. Walaupun vaginosis bakteria adalah lebih biasa pada wanita yang aktif secara seksual, mereka yang menjauhi seks juga boleh mendapatkannya.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada mempunyai vaginosis bakteria?

Vaginosis bakteria selalunya tidak menunjukkan simptom. Tanda yang paling biasa adalah keabnormalan dalam keputihan (vagina discharge) anda. Anda mungkin melihat warna-warna pelik atau bau luar biasa yang mengerikan. Juga, mungkin terdapat rasa gatal-gatal atau bahkan kesakitan di atau berhampiran faraj.

Adakah vaginosis bakteria berbahaya?

Vaginosis bakteria selalunya tidak berbahaya. Ia boleh hilang sendiri selepas beberapa hari. Tetapi ia boleh menyebabkan masalah anda apabila digabungkan dengan keadaan perubatan yang lain.

  • Vaginosis bakteria semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko keguguran, kelahiran pra-matang dan jangkitan rahim selepas bersalin.
  • Vaginosis bakteria boleh menyebabkan anda berisiko jangkitan pelvis semasa prosedur pelvik (C-seksyen, pengguguran atau histerektomi).
  • Vaginosis bakteria menyebabkan anda lebih cenderung untuk mendapat HIV jika anda bersentuhan dengan virus berkenaan.

Bagaimana mendiagnosis dan merawat vaginosis bakteria?

Doktor anda perlu memeriksa faraja untuk tanda-tanda jangkitan. Mereka mungkin perlu mengambil contoh pembuangan vagina untuk melakukan ujian makmal. Sekiranya anda didiagnosis dengan vaginosis bakteria, pasangan lelaki anda tidak memerlukan rawatan. Tetapi vaginosis bakteria boleh dipindahkan di antara pasangan wanita. Anda tidak akan mendapat vaginosis bakteria dari tempat duduk tandas, katil atau kolam renang.

Vaginosis bakteria boleh dirawat dengan antibiotik dalam bentuk pil, krim atau kapsul. Jika anda hamil, doktor mungkin akan menetapkan pil sahaja. Selepas beberapa hari mengambil antibiotik, anda mungkin melihat penyembuhannya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengikuti rawatan walaupun simptom telah hilang.

Pengambilan antibiotik boleh menyebabkan jangkitan yis faraj walaupun ini tidak biasa. Berbincang dengan doktor anda jika anda melihat tanda-tanda berikut semasa rawatan anda:

  • Gatal-gatal
  • Kemerahan
  • Keputihan dan berketul

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/10/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan