backup og meta

Selain Berus Gigi, Ini 5 Cara Semula Jadi Untuk Putihkan Gigi Yang Berkesan


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

Selain Berus Gigi, Ini 5 Cara Semula Jadi Untuk Putihkan Gigi Yang Berkesan

Gigi anda adalah tanda kesihatan dan keyakinan diri. Jadi sangat penting untuk menjaga pemutihan gigi supaya sentiasa bersih dan bersinar. 

Berikut tips pemutihan gigi secara semula jadi yang boleh anda cuba.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Mulut, sila dapatkannya di sini.

1. Berus gigi dengan kerap

Walaupun ia mungkin kelihatan melampau, ia salah satu cara paling mudah untuk menjaga mulut anda, terutamanya selepas makan atau minum.

Makanan dan minuman tertentu seperti kopi boleh mengotorkan gigi dan tabiat seperti merokok adalah sudah pasti mengotorkan gigi anda.

Jadi memberus gigi secara teratur selepas makan atau minum boleh menjadi cara yang baik untuk menjaga gigi anda putih dan mulut anda sihat.

Anda juga boleh mencuci gigi secara profesional dan ini mungkin bernilai untuk mereka yang minum banyak kopi, atau perokok biasa, dan untuk mengurangkan makanan / minuman yang noda gigi dan berhenti merokok sebagai secepat mungkin!

2. Tips pemutihan gigi – Cuka epal cider

pemutihan gigi

Ia mempunyai pelbagai manfaat kesihatan termasuk pemutihan gigi. Ia telah terbukti sebagai pembersih gusi yang berkesan, dan boleh menghilangkan noda yang sukar pada gigi daripada bahan-bahan pewarna seperti kopi atau nikotin.

Ia boleh berfungsi sebagai pemutih gigi yang hebat apabila digunakan dengan konsisten dan bersama dengan ubat gigi biasa.

3. Kulit lemon dan oren

Makanan ini baik untuk anda dan diet keseluruhan, tetapi kandungan asid boleh memusnahkan enamel pada gigi anda.

Akibatnya, jika anda menggunakan kulit oren atau lemon untuk memutihkan gigi anda, pastikan anda bilas dengan teliti selepas itu.

Setelah mengatakan ini, ramai yang melaporkan gigi mereka kelihatan putih dan berasa lebih bersih selepas menggunakan kulit oren atau lemon secara teratur.

4. Strawberi

pemutihan gigi

Sesetengah selebriti seperti Catherine Zeta-Jones bersumpah dengan teknik ini membasahkan 4 atau 5 strawberi kemudian menggosoknya pada gigi anda.

Ada yang berpendapat bahawa ini berfungsi dengan segera tetapi pastikan anda bilas dengan baik!

5. Serbuk penaik & hidrogen peroksida

Mencampurkan sedikit hidrogen peroksida dengan sedikit serbuk penaik (baking soda) untuk membuat pes kemudian memberus gigi anda seperti biasa, dilaporkan telah digunakan untuk memutihkan gigi.

Hidrogen peroksida adalah agen anti bakteria semula jadi, jadi ia berfungsi dengan baik sebagai pembersih mulut umum dan baik untuk menjaga mulut bebas daripada kuman.

Serbuk penaik mempunyai kualiti yang sangat baik untuk itu, jadi pastikan terdapat cukup hidrogen peroksida yang dicampurkan ke pes untuk menghilangkan tekstur berwarna kerana ini boleh menggaru enamel dari gigi anda.

Cuba ini dengan kerap dan anda mungkin melihat gigi anda menjadi putih dan menjadi kurang bernoda!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan