home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Untuk Mengawal Kemarahan

Bagaimana Untuk Mengawal Kemarahan

Kemarahan adalah emosi yang normal dan sihat. Tetapi jika kemarahan menjadi di luar kawalan, anda mungkin akan berdepan dengan masalah yang boleh merosakkan perhubungan, kesihatan dan kewarasan fikiran anda. Walaupun ia mungkin satu cabaran untuk mengawal kemarahan agar sentiasa berada dalam kawalan, berikut adalah beberapa cara mudah yang mungkin dapat membantu. Artikel ini akan membantu anda untuk memahami kemarahan yang anda hadapi dan beberapa tip untuk mengendalikannya.

Kemarahan bukan satu emosi yang tidak baik

Emosi marah bukan sesuatu yang boleh dianggap baik atau buruk. Apabila anda dianiaya atau teraniaya, marah dianggap sesuatu yang normal. Walau bagaimanapun, reaksi kemarahan anda mungkin boleh menimbulkan masalah, kerana anda mungkin membahayakan diri anda atau individu sekeliling anda apabila anda marah.

Seandainya anda seorang yang mudah panas hati, anda boleh belajar untuk meluahkan emosi anda tanpa menyakiti sesiapa. Dengan melakukan itu, ia bukan sahaja membuatkan anda merasa lebih baik, malahan, individu di sekeliling anda mungkin akan lebih menyukai anda.

Selain itu, meluahkan kemarahan dengan cara berhemah dapat membantu anda membina perhubungan yang lebih baik, mencapai matlamat dan memberikan anda kehidupan yang lebih baik dan memuaskan.

Beberapa tip untuk mengawal kemarahan

Sejukkan hati

Jika jantung anda berdenyut dengan lebih cepat dan pernafasan anda menjadi cepat, atau anda merasakan ketegangan di bahu atau mengepal penumbuk, anda sedang alami tanda sedang marah. Ini adalah masanya untuk anda mengamalkan beberapa perkara berkaitan cara pengurusan kemarahan.

Lakukan pernafasan mendalam untuk memberikan ketenangan kepada ketegangan yang anda hadapi dan memperlahan denyutan jantung anda. Berjalan di sekitar kawasan juga boleh membantu anda melepaskan sedikit tenaga.

Cara lain adalah dengan membuat kiraan dari 1 hingga 10 secara perlahan-lahan, tumpukan kepada pengiraan untuk memberikan masa kepada pemikiran rasional kembali kepada anda. Kembali mengira jika kiraan pertama tidak mendatangkan hasil. Selepas anda dapat bertenang, fikiran anda akan lebih jelas dan dapat mengendalikan keadaan dengan lebih baik.

Hindari keadaan, individu, atau tempat yang boleh menyebabkan kemarahan

Kenal pasti aktiviti, masa, individu, tempat atau situasi yang boleh mencetuskan perasaan marah atau ketidakpuasan hati anda dan elakkannya. Jika anda selalu berselisih faham dengan sekumpulan individu, anda harus elakkan untuk keluar bersama mereka. Jika keadaan sibuk yang membuatkan anda menjadi tidak menentu, cuba untuk keluar dari pejabat lebih awal. Fikirkan cara untuk mengelakkan perkara dan situasi yang membuatkan anda naik angin.

Bertenang

Apabila keadaan marah anda semakin meningkat, cuba lakukan sebarang teknik ketenangan diri. Amalkan latihan pernafasan mendalam, bayangkan diri anda di tepi pantai, atau ulangi kata-kata atau frasa yang dapat menenangkan anda. Anda mungkin boleh untuk menghadiri kelas pengurusan kemarahan untuk belajar bagaimana untuk mengendalikan kemarahan anda.

Apabila anda tahu punca yang menyebabkan anda marah dan mengetahui cara untuk mengawal kemarahan, hidup anda pasti akan menjadi lebih mudah. Jika emosi anda menjadi tidak menentu, dapatkan nasihat dan rundingan dari pakar psikologi atau profesional kesihatan mental berlesen sebagai bantuan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to control your anger  http://www.nhs.uk/Conditions/stress-anxiety-depression/Pages/controlling-anger.aspx Accessed September 13, 2016

Strategies for controlling your anger  http://www.apa.org/helpcenter/controlling-anger.aspx Accessed September 13, 2016

Anger management : 10 tips to tame your temper http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/anger-management/art-20045434 Accessed September 13, 2016

Anger management  http://www.helpguide.org/articles/emotional-health/anger-management.htm

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x