backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Vitamin untuk Kesihatan Mata Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/10/2022

Vitamin untuk Kesihatan Mata Anda

Menurut pakar pemakanan, vitamin mempunyai banyak kegunaan penting untuk kesihatan mata. Penggunaan setiap jenis vitamin untuk kesihatan mata akan dijelaskan lebih terperinci di bawah. Sila rujuk dan buat menu yang sesuai untuk keluarga anda.

Vitamin A dan Beta-karotena

Vitamin A adalah koleksi antioksidan yang melindungi mata dan mengekalkan penglihatan yang baik. Ia membantu otot mata dan kornea melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau virus. Vitamin A boleh ditemui dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dengan pelbagai warna, dipanggil pra-vitamin A dan karotena. Apabila bahan tersebut dimasukkan ke dalam badan, mereka akan ditukar menjadi retinol yang membawa banyak manfaat kepada mata. Beta-karotena dijumpai dalam sayur-sayuran kuning atau merah seperti lobak, bayam, kailan, kacang hijau, tomato, lada cili dan ubi keledek.

Vitamin C

Vitamin C boleh membantu mencegah risiko banyak penyakit mata seperti katarak, retinopati diabetes, dan glaukoma. Selain itu, ia membentuk dan menguatkan tisu penghubung seperti kolagen dan melindungi permukaan mata dan kornea. Proses peredaran darah juga akan dipromosikan ke kapilari retina yang dapat mencegah perkembangan degenerasi makula akibat usia. Vitamin C terdapat dalam banyak buah sitrus, buah-buahan tropika, dan sayur-sayuran termasuk limau, oren, limau gedang. Anda dinasihatkan untuk minum satu gelas oren segar setiap hari untuk mengekalkan mata yang sihat.

Vitamin E

Vitamin E bermanfaat untuk mencegah masalah degenerasi dan katarak. Anda boleh mendapat vitamin E dalam badam, biji bunga matahari, bayam, tomato, kiwi, mangga dan kacang-kacangan lain, dan sebagainya.

Lutein dan Zeaxantin

Penyelidik mengatakan bahawa lutein dan zeaxantin dapat membantu menghalang kesan berbahaya cahaya biru, melindungi retina daripada terdedah kepada pengoksidaan, dan mencegah degenerasi makula. Kedua-dua bahan ini, yang juga dikenali sebagai karotenoid, boleh didapati dalam sayur-sayuran berdaun hijau seperti brokoli, sayur-mayur kailan, dan buah-buahan yang berwarna-warni.

Vitamin D

Pakar Oftalmologi sering mencadangkan berjemur untuk meningkatkan kesihatan mata kerana ini akan membantu tubuh mensintesis vitamin D. Vitamin D juga boleh membantu mencegah degenerasi makula dan meningkatkan penglihatan. Selain pendedahan cahaya matahari, anda juga boleh menyediakan vitamin D untuk badan dengan memakan salmon, makarel, sardin, susu dan buah-buahan lain.

Asid lemak Omega-3

Asid lemak Omega-3 dapat meningkatkan kesihatan retina, menghasilkan air mata, mengurangkan tekanan, dan mencegah risiko degenerasi makula. Terdapat banyak asid lemak omega-3 dalam walnut, biji bunga matahari, minyak ikan dan minyak zaitun. Salmon terutamanya adalah makanan yang perlu anda ambil dengan kerap kerana ia mengandungi sumber Omega-3 yang tinggi.

Penyediaan vitamin pada badan melalui sumber semula jadi sentiasa digalakkan. Selain itu, anda juga boleh menggunakan sumber lain untuk menyediakan vitamin yang cukup untuk mata anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/10/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan