backup og meta

Bagaimana untuk Menguruskan Mata Letih

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 04/11/2022

Bagaimana untuk Menguruskan Mata Letih

Mata letih berpunca daripada pedih, gatal-gatal, letih. Ia adalah keadaan yang popular dan jarang menyebabkan kesan yang serius. Mungkin, ia tidak boleh dihalang tetapi ia tidak membawa kepada kerosakan mata. Ketahui cara menguruskannya.

Apakah mata letih?

Mata letih adalah simptom, ia bukan penyakit mata. Ia akan berlaku selepas anda bekerja untuk masa yang lama seperti memandu kereta, menggunakan komputer, membaca. Sekiranya anda berasa tidak selesa apabila melihat sesuatu, anda mempunyai sindrom yang dipanggil ketegangan mata. Biasanya, ia akan hilang selepas mata anda berehat. Tetapi dalam beberapa kes, ketegangan mata adalah isyarat dari beberapa masalah mata yang perlu dirawat.

Mengapakah anda mendapat ketegangan mata?

Dalam kehidupan semasa, sebab yang paling biasa membuatkan mata letih adalah kerana penggunaan komputer dalam masa yang panjang. Rata-rata, setiap orang dewasa menggunakan komputer riba sekurang-kurangnya lapan jam sehari, yang menjadikan orang berkedip kurang daripada normal, dan menyebabkan mata kering. Di samping itu, apabila anda cuba melihat dalam kegelapan, otot kelopak mata anda, tanpa sedar mesti mengetap lebih kuat. Ia merangsang kesakitan dari menggunakan otot-otot dan boleh menyebabkan lebih banyak kesusahan.

Orang yang mengalami sakit kepala atau penglihatan kabur, mungkin menjadi lebih buruk dengan masalah mata ini. Dalam kes-kes seperti miopia, hiperopia, astigmatisme, kita memerlukan cermin mata untuk menonton dengan betul. Bagi mereka yang tidak cukup tidur atau kerap bekerja di bawah tekanan dan menjadi penat juga boleh membuatkan simptom-simptom ini lebih teruk.

Apakah tanda mata letih?

Simptom-simptom mata letih adalah seperti berikut:

  • Mata rengsa
  • Mata kering
  • Mata berair
  • Penglihatan kabur
  • Kepekaan pada cahaya
  • Kesakitan pada mata
  • Mata merah
  • Perubahan besar dalam penglihatan

Sekiranya anda mengalami masalah ini, anda harus mengambil ujian oftalmologi. Ia boleh disebabkan oleh ketegangan mata tetapi jika ia tidak hilang selepas berehat, mungkin ia adalah simptom penyakit mata yang lain. Oleh itu, anda perlu berjumpa dengan doktor mata dengan segera jika simptom ini berlangsung lama dan berlaku lebih kerap.

Bagaimanakah cara untuk mencegah?

Sebenarnya, untuk mengelakkan ketegangan mata adalah mudah. Ia boleh dicegah dengan melepaskan tabiat buruk seperti duduk hampir dengan televisyen, menghabiskan masa yang lama pada skrin komputer, berhubung dengan telefon atau peranti digital lain, dan lain-lain.

Anda harus mengatur masa yang munasabah antara bekerja dan santai. Suplemen nutrien penting untuk mata. Yang penting ialah tidur yang cukup. Orang dewasa harus tidur cukup 6-7 jam sehari dan tidur sebelum jam 11 malam untuk melindungi bukan hanya mata anda tetapi juga hati anda.

Mata letih bukanlah masalah berbahaya. Anda boleh melaluinya tanpa perlu bimbang dan meningkatkan kualiti hidup untuk mengelakkannya.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 04/11/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan