Buta Warna

Definisi

Apa itu Buta Warna?

Buta warna adalah keadaan biasa, yang merupakan kesukaran atau ketidakupayaan untuk membezakan warna. Orang yang buta warna tidak boleh membezakan antara warna merah dan hijau dalam hampir semua kes. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes yang kurang biasa orang yang buta warna tidak dapat membezakan antara warna kuning dan biru.

Buta warna bermula dari buta warna ringan sehingga buta warna yang teruk.

 • Kes ringan lebih kerap. Orang yang mempunyai buta warna, dalam kes ini, boleh melihat kuning, kelabu, kuning air, biru daripada merah, hijau, dan warna teal (hijau kebiruan)
 • Kes yang teruk jarang berlaku. Orang yang mempunyai buta warna total (akromatopsia) hanya dapat melihat warna kelabu, hitam dan putih.

Terdapat dua jenis buta warna:

 • Buta warna yang diwarisi lebih kerap daripada buta warna perolehan. Ia berlaku kerana kecacatan genetik. Sejarah keluarga yang mempunyai buta warna adalah faktor risiko tertinggi untuk keadaan ini.
 • Buta warna perolehan berkembang semasa hidup yang disebabkan oleh penyakit yang merosakkan saraf optik atau retina mata.

Apakah kebarangkalian Buta Warna?

Buta warna adalah perkara biasa. Ia biasanya lebih banyak menjejaskan lelaki daripada wanita. Ia boleh menjejaskan pesakit tanpa mengira usia. Ianya boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Buta Warna?

Simptom-simptom buta warna yang paling kerap adalah perubahan dalam penglihatan anda, sama ada ia menjadi lebih sukar untuk membezakan antara beberapa warna yang berbeza (contohnya, cahaya lalu lintas merah dan hijau) atau warna mungkin kelihatan kurang terang daripada sebelumnya.

Anda harus rujuk doktor sekiranya mengesyaki anda atau anak anda mempunyai buta warna. Doktor akan dapat mengesahkan diagnosis dan menyingkirkan isu kesihatan lain yang lebih serius.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang mana-mana gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang soalan. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Buta Warna?

Buta warna boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang berlainan di mana satu atau lebih dari kerucut ini di retina anda rosak atau tidak ada, seperti:

 • Keturunan;
 • Penyakit-penyakit: glaukoma, degenerasi makula, kencing manis, retinopati, penyakit Parkinson, penyakit Alzheimer, sklerosis berbilang;
 • Mengambil beberapa ubat, seperti ubat antipsikotik chlorpromazine (Thorazine) dan thioridazine (Mellaril), etambutol antibiotik (Myambutol);
 • Mempunyai katarak.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Buta Warna?

Terdapat banyak faktor risiko untuk buta warna, seperti:

 • Penuaan;
 • Bahan kimia toksik.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut./strong>

Bagaimana pesakit Buta Warna didiagnosis?

Buta warna boleh didiagnosis melalui ujian “plat pseudo-isokromatik”. Jika anda buta warna anda mungkin tidak dapat melihat nombor tersebut atau mungkin melihat nombor yang berbeza.

Bagaimana pesakit Buta Warna dirawat?

Sekiranya buta warna disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan tertentu atau keadaan yang boleh dibantu dengan terapi lain, anda boleh berhenti menggunakan ubat-ubatan atau merawat keadaan tersebut untuk merawat buta warna.

Atas sebab-sebab lain, tiada rawatan bagi kebanyakan jenis masalah buta warna.

Bagaimanapun, memakai penapis berwarna di atas kaca mata atau kanta sentuh berwarna boleh meningkatkan pengamatan senjang (kontras) anda.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Buta Warna?

Gaya hidup dan remedi di rumah yang berikut mungkin membantu anda menguruskan buta warna:

 • Menghafal urutan objek berwarna.
 • Melabel barang berwarna yang anda mahu padankan dengan barang lain.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Color blindness. https://medlineplus.gov/colorblindness.html. Accessed October 6, 2016.

Color blindness. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/poor-color-vision/basics/definition/con-20022091. Accessed October 6, 2016.

Color blindness. http://www.healthline.com/symptom/color-blindness. Accessed October 6, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 19/05/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel