backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Gastroschisis: Usus Di Luar Tubuh Bayi

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

Gastroschisis: Usus Di Luar Tubuh Bayi

Gastroksisis (gastroschisis) adalah gangguan kongenital yang jarang berlaku di mana terdapat kecacatan pada dinding abdomen. Keadaan ini berlaku ketika pembentukan bukaan di dinding abdomen bayi. Ini menyebabkan usus bayi itu menolak melalui bukaan/lubang berkenaan. Usus kemudian berkembang di luar tubuh bayi dalam cairan amniotik.

Pembukaan selalunya di sebelah kanan pusat perut bayi. Ia boleh menjadi besar atau kecil, tetapi biasanya bersaiz 1 hingga 2 inci. Dalam kes-kes yang lebih teruk, perut atau hati juga kadang-kadang dapat melalui lubang itu.

Oleh kerana usus di luar tubuh bayi, ia tidak dilindungi. Itu bermakna ada kemungkinan ia boleh menjadi menjengkelkan, bengkak dan rosak.

Punca dan faktor risiko

Penyebab gastroksisis dalam kalangan kebanyakan bayi tidak diketahui. Sesetengah bayi mengalami gastroksisis akibat perubahan dalam gen atau kromosom mereka. Gastroksisis mungkin juga disebabkan oleh gabungan gen dan faktor lain, seperti perkara melibatkan ibu dengan alam sekitar atau apa yang dimakan ibu atau minuman, atau ubat-ubatan tertentu yang digunakannya semasa kehamilan.

Penyelidik Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan penemuan penting mengenai beberapa faktor yang mempengatuhi risiko kelahiran bayi dengan gastroksisis, iaitu:

  • Umur yang lebih muda: Ibu yang dalam usia remaja cenderung mempunyai bayi dengan gastroksisi berbanding ibu yang berusia.
  • Alkohol dan tembakau: Wanita yang meminum alkohol atau perokok lebih cenderung mempunyai bayi dengan gastroksisis.

CDC terus mengkaji kecacatan kelahiran seperti gastroksisis untuk mengetahui cara pencegahannya. Sekiranya anda hamil atau berfikir untuk hamil, berbincang dengan doktor tentang cara untuk meningkatkan peluang anda untuk mempunyai bayi yang sihat.

Gangguan berkait dengan gastroksisis

Simptom gangguan berikut boleh sama dengan gastroksisis. Perbandingan mungkin berguna untuk diagnosis perbezaan:

  • Omphalocele

Ia adalah benjolan organ abdomen akibat kerosakan pada dinding abdomen. Benjolan ini mungkin sangat kecil dengan hanya beberapa gelung usus yang menonjol atau mungkin mengandungi semua usus, hati dan perut. Tidak seperti gastroksisis, benjolan organ ini ditutupi dengan kantung membran. Omphalecele dan gastroksisis mungkin gangguan sama tetapi omphalecele mungkin pecah semasa pertumbuhan janin sehingga menyerap kantung membran. Bagaimanapun, teori ini belum terbukti sehingga kini.

  • Prune belly syndrome

Ia adalah gangguan jarang yang dicirikan oleh pertumbuhan otot-otot perut terbantut yang berkaitan dengan keabnormalan usus dan urogenital. Perut kelihatan besar dan lemah, dinding perut tipis dan gelung usus dapat dilihat melalui dinding perut yang nipis. Keadaan ini berlaku semasa lahir.

Diagnosis

Gastroksisis boleh didiagnosis semasa hamil atau selepas bayi dilahirkan. Semasa kehamilan, ia boleh dilihat seawal kandungan berusia 14 minggu. Ibu boleh diuji untuk peningkatan alpha-fetoprotein (AFP). AFP adalah bahan yang dihasilkan oleh janin yang terdapat dalam serum janin, cecair amniotik dan aliran darah ibu. Apabila kandungan meningkat, ia mungkin bermakna bayi kehilangan beberapa AFB daripada tubuhnya. Pakar obstetrik akan mencari kecacatan menggunakan ultrasound bagi mendapatkan hasil lebih terperinci. Jika imej ultrasound menunjukkan janin dengan gastroschisis, kelihatan gelung usus yang terapung secara bebas dalam cairan amniotik dan lebih kerap ultrasound digunakan pada kemudiannya untuk memantau janin.

Rawatan

Terdapat dua cara untuk menyelesaikan masalah ini.

  • Pembaikan gastroksisis utama (primary gastroschisis repair)

Ia dilakukan jika keadaan tidak terlalu teruk. Selepas bayi dilahirkan, pakar bedah akan meletakkan organ-organ tersebut ke dalam perut bayi. Pakar bedah akan membaiki pembukaan.

  • Pembaikan gastroksisis berperingkat (staged gastroschisis repair)

Ia adalah untuk kes-kes yang lebih serius. Selepas bayi dilahirkan, organ-organ yang menonjol dengan teliti ditutup untuk melindunginya. Selama beberapa hari, ia perlahan-lahan dimasukkan kembali ke dalam perut. Selepas semuanya kembali ke dalam perut, pakar bedah akan membaiki lubang di perut.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Amy Kor

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan