5 Jenis Penyakit Jantung Kongenital Pada Bayi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Penyakit jantung kongenital adalah satu kelainan yang muncul ketika bayi sudah lahir atau yang baru lahir. Keadaan ini menjadi masalah yang cukup serius kerana biasanya bayi akan menghadapi masalah kesihatan yang memberi kesan dalam jangka masa panjang.

Jenis penyakit jantung kongenital pada kanak-kanak

1. Jantung berlubang (Ventracular Septal Defect)

VSD adalah kelainan lubang jantung di ruang antara sel hati yang menyebabkan kebocoran aliran darah di ruang kiri dan kanan jantung. Kebocoran ini menjadikan beberapa darah yang kaya oksigen kembali ke paru-paru sehingga menghalang darah rendah oksigen daripada memasuki paru-paru. 

Apabila lubang itu besar, bayi mungkin mengalami kegagalan jantung. VSD adalah kecacatan jantung kongenital yang paling biasa (30% daripada kes). Simptom utama gangguan ini adalah kesukaran menyusukan bayi dan gangguan pertumbuhan, sesak nafas dan mudah keletihan. Bayi dengan VSD yang besar tidur dengan cepat selepas kurang menyusu, bangun seketika kerana kelaparan, cuba menyusu lagi tetapi cepat letih, tertidur lagi, dan sebagainya.

2. Patent Ductus Arteriosus (PDA)

PDA adalah masalah jantung yang berlaku tidak lama selepas kelahiran di beberapa bayi. Dalam PDA, aliran darah yang tidak normal berlaku di antara dua arteri utama yang berkaitan dengan jantung.

Sebelum kelahiran, kedua-dua arteri utama iaitu arteri aorta dan paru-paru (PULL-mun-ary) disambungkan dengan saluran darah yang disebut ductus arteriosus. Saluran ini adalah bahagian penting peredaran darah janin.

Dalam masa beberapa minit atau sehingga beberapa hari selepas kelahiran, saluran itu sepatutnya ditutup sebagai sebahagian daripada perubahan normal yang berlaku dalam peredaran bayi.

Namun dalam beberapa bayi, duktus arteriosus tetap terbuka (paten). Pembukaan ini membolehkan darah kaya oksigen dari aorta dicampur dengan darah yang kurang oksigen dari arteri pulmonari. Ini boleh menyebabkan tekanan pada jantung dan meningkatkan tekanan darah di arteri paru-paru.

3. Penyempitan injap paru-paru (Pulmonary Stenosis)

Penyempitan injap paru-paru (PS) yang berfungsi mengatur aliran darah rendah oksigen dari bahagian kanan jantung ke paru-paru. Dengan penyempitan ini, bahagian kanan harus bekerja keras mengepam darah sehingga makin lama makin membesar (hipertrofi). PS terjadi pada 10% kes. Kebanyakan penghidap yang baru terdiagnosis setelah dewasa. Jika ya, kesannya mungkin sangat merosakkan ke dalam bentuk penyakit jantung baru, tinggi risiko strok dan jangka hayat yang rendah.

4. Antrial Septal Defect (ASD)

Kekurangan septum atrium adalah lubang di dinding di antara atria, yang merupakan dua ruang atas jantung. Lubang menyebabkan darah mengalir dari atrium kiri dan bercampur dengan atrium kanan, dan bukannya ke seluruh badan. Kecacatan septum atrium boleh dianggap sebagai kecacatan jantung kongenital yang mudah kerana lubang boleh menutup dengan sendirinya apabila jantung berkembang semasa zaman kanak-kanak, dan pembaikan mungkin tidak diperlukan. ASD berlaku pada 5-7% kes dan lebih banyak terjadi pada bayi perempuan berbanding bayi lelaki.

5. Tetralogy of Fallot

Ia adalah komplikasi biasa keabnormalan jantung kongenital, dan melibatkan empat keadaan: VSD, penyempitan pulmonari jantung (PS), ventrikel kanan jantung (hipertropi) dan akar aorta di atas lubang VSD. Dalam penyakit ini yang memainkan peranan penting adalah kecacatan septum ventrikel dan stenosis pulmonari, dengan syarat kecacatan pada ventrikel sekurang-kurangnya sebesar pembukaan aorta.

Lubang VSD biasanya besar dan aliran darah dari ruang sebelah kanan melalui lubang ini ke sebelah kiri. Ini berlaku kerana ketahanan terhadap injap pulmonari. Apabila memasuki ventrikel kiri, darah oksigen yang rendah dipam ke dalam aorta dan mengalir ke seluruh badan. Akibatnya, bayi yang menghidap TOF mempunyai kulit kebiruan kerana kekurangan oksigen.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  bayi biru

  Bayi Jadi Kebiruan? BAHAYA, Ada Kaitannya Dengan Masalah Jantung! Mak Ayah, Sila Ambil Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan
  aplasia cutis congenita

  Sejak Lahir Terdapat Ketiadaan Kulit Di Bahagian Tertentu, Kenali Apa itu Aplasia Cutis Congenita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 11/12/2018 . 2 minit bacaan