backup og meta

Latihan Tandas: Adakah Anak Anda Sudah Bersedia?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/06/2020

  Latihan Tandas: Adakah Anak Anda Sudah Bersedia?

  Semasa awal usia kanak-kanak, mereka belajar satu lagi kemahiran penjagaan diri yang memberikan mereka lebih kebebasan berbanding apa-apa kemahiran lain yang akan dipelajari dalam fasa kehidupan mereka iaitu latihan tandas.

  Ia juga salah satu kemahiran penjagaan diri yang paling dijangka, kerana meninggalkan lampin adalah kelegaan yang besar. Menghairankan, latihan tandas adalah topik yang kontroversial. Berapa lama anak perlu belajar menggunakan tandas (toilet) sendiri? Apakah kaedah terbaik?

  Ramai ibu bapa yang tidak pasti tentang waktu yang sesuai untuk mereka memulakan sesi latihan tandas atau lebih dikenali sebagai “potty training” bagi si kecil mereka. Potty training atau latihan tandas untuk kanak-kanak adalah satu tugasan yang sukar, terutamanya jika anak kecil anda mempunyai keperluan khusus. Jangan tergesa-gesa untuk melakukannya.

  Tambahan pula, tidak semua kanak-kanak bersedia pada peringkat umur yang sama. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk melihat tanda-tanda kesediaan anak anda seperti menghentikan suatu aktiviti untuk beberapa saat atau memegang lampinnya.

  Bilakah Anak Anda Bersedia?

  tandas

  Agak sukar untuk menyatakan secara tepat bila anak anda bersedia untuk memulakan latihan tandas ini. Kanak-kanak dengan tumbesaran normal kebiasaannya akan menunjukkan tanda sudah bersedia antara usia 2 hingga 3 tahun ke atas.

  Secara teorinya, kanak-kanak boleh bersedia untuk latihan tandas ini seawal usia 2 tahun, kerana kebanyakan si kecil pada usia ini mengenali dorongan untuk membuang air kecil atau air besar, dan dapat mengawal otot-otot sfinkter yang memudahkan penghapusan sisa.

  Sebelum ini, bayi tidak dapat memantau secara fisiologi dan mengawal penyingkiran buangan dari tubuh mereka. Dalam erti kata lain, bayi yang sangat muda dan kanak-kanak kecil tidak dapat memberitahu bahawa mereka perlu membuang air sebelum terlambat. Dan, mereka tidak dapat mengawal sama ada mereka perlu mengeluarkan pembuangan air ataupun tidak. 

  Umur 2 tahun juga biasanya merupakan usia terawal kanak-kanak dalam mengembangkan keupayaan motor kasar untuk berjalan ke bilik air, dan kemampuan motor halus untuk berpakaian dan menanggalkan pakaian. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan sebelum ini, setiap kanak-kanak berkembang secara individu, dan ramai kanak-kanak tidak akan mempunyai kemahiran fizikal yang dikuasai oleh umur 2 tahun.

  Selalunya, cara terbaik untuk anak anda bersedia untuk memulakan latihan tandas adalah dengan melihat tanda-tanda kesediaan. Biasanya, kanak-kanak akan menunjukkan kepada anda tanda-tanda jelas bahawa mereka sudah bersedia untuk mencuba menggunakan bilik air sendiri.

  Walau bagaimanapun, untuk anak kecil dengan keperluan khusus, ia mungkin sedikit berbeza. Mereka membesar mengikut kadar mereka yang tersendiri. Jadi yang terbaik adalah untuk tidak memaksa mereka memulakan latihan ini seandainya mereka masih belum bersedia secara fizikal mahupun mental. Sebagai ibu bapa anda perlu bersabar dan mencari petunjuk seperti:

 • Mereka boleh mengikuti 2-langkah arahan.
 • Mereka boleh memberitahu anda keinginan untuk pergi ke bilik air.
 • Mereka dapat meniru gaya dan tindakan anda.
 • Mereka bersedia memberi kerjasama.
 • Mereka boleh masuk dan keluar dari bilik air tanpa bantuan anda.
 • Mereka menyedari lampin pakai buang mereka basah atau kotor.
 • Mereka boleh menanggalkan seluar sendiri.
 • Mereka boleh duduk di atas toilet tanpa bantuan.
 • Bagaimana Memulakannya?

  tandas

  Berikut 5 langkah dalam membantu anda mengajar anak melakukan latihan tandas.

  Langkah 1: Buat buku harian tandas

  Pastikan “buku harian’ menunjukkan bila, di mana dan apa jenis usus pergerakan anak anda. Ini akan membantu anda dan doktor anda melihat corak dalam tabiat tandas kanak-kanak anda. Cuba menyimpan diari tandas ini selama sekurang-kurangnya satu minggu sebelum pergi ke langkah 2. Jika anak anda berada dalam penjagaan siang hari, minta bantuan guru untuk membantu anda mencari corak dalam tingkah laku tandas anak anda. Pada akhir buku panduan ini terdapat contoh buku harian tandas yang boleh anda gunakan untuk membantu anda.

  Langkah 2: Ajari anak anda duduk di tandas

  Pada mulanya, anda dan anak anda boleh bermain di bilik mandi untuk menunjukkan bahawa bilik mandi bukan tempat yang buruk. Selepas beberapa minggu, anak anda harus mula duduk di tandas (dengan seluar) selama beberapa minit pada satu masa. Anak anda mungkin memerlukan bangku kaki dan buku kegemaran, anak patung atau mainan kecil semasa waktu mandi.

  Mulakan dengan masa yang sangat singkat (kira-kira 30 saat) dan perlahan-lahan sehingga lima minit. Kemudian, pindah ke langkah 3 apabila anak anda duduk di tandas tiga hingga lima kali sehari, yang mana selama lima minit bagi setiap kalinya.

  Langkah 3: Pastikan pergerakan usus anak anda lembut dan terbentuk dengan baik

  Anak anda mungkin membuat keputusan untuk menghentikan pergerakan usus seketika selepas “bersara’ dari lampin (lihat langkah 4). Untuk mengelakkan masalah ini, pastikan anak anda mengalami pergerakan usus yang lembut dan terbentuk dengan baik. Ia membantu jika anda memberikan makanan kurang tenusu kepada anak anda dan lebih banyak makanan serat tinggi. Sekiranya doktor anda mengatakannya adalah baik (OK), anda mungkin boleh memberi suplemen serat anak anda atau julap untuk masa yang singkat. Tanya doktor keluarga tentang perubahan diet anak anda.

  Pada mulanya, anak anda mungkin mengalami lebih banyak kemalangan. Ingat, jangan sesekali memarahi atau menghukumnya kerana anak anda masih dalam proses latihan. Cuba bertenang supaya mereka tidak berasa buruk/ teruk.

  Langkah 4: “Graduate” anak anda dari lampin

  Beritahu anak anda bahawa dia kini seorang “budak lelaki besar’ atau seorang “gadis besar’ dan tidak akan memakai lampin lagi pada siang hari. Sukar untuk menggunakan lampin pada waktu malam untuk seketika jika anak anda masih tidur. Jangan gunakan lampin untuk waktu istimewa seperti perjalanan membeli-belah. Ini menghantar mesej yang salah. Pilih masa tekanan rendah untuk memulakan latihan tandas ini.

  Langkah 5: Luangkan masa duduk di bilik air

  Sebaik sahaja anak anda mengalami pergerakan usus yang sihat dan mulainya untuk duduk di bilik air pada waktu biasa pada siang hari. Masa duduk untuk bermula kira-kira 10 hingga 20 minit selepas setiap hidangan dan pada masa-masa apabila anak anda biasanya mempunyai pergerakan usus. Anda akan mengetahui masa ini daripada diari harian tandas. Anak anda harus duduk di bilik air sekurang-kurangnya tiga hingga lima kali sehari, selama kira-kira lima minit setiap kali.

  Seterusnya, ajari anak anda supaya dia tahu bila tiba masanya untuk pergi ke bilik air. Ajar anak anda untuk memberitahu anda, bukannya menunggu anda bertanya. Anak-anak harus memberitahu ibu bapa sebelum menggunakan bilik mandi, sekiranya mereka memerlukan bantuan.

  Langkah-langkah lain termasuk:

  • Berbual dengan anak anda mengenai latihan tandas dan perjelaskan proses serta langkah-langkahnya.
  • Timbulkan kepada anak anda minat terhadap bilik air dengan menunjukkan sekeliling toilet dan bagaimana membasuh tangan. Kebanyakan anak kecil gemar bermain air.
  • Minta anak anda untuk minum lebih banyak air pada hari latihan tandas.
  • Tetapkan masa setiap sejam untuk ke bilik air selepas anak anda menggunakan bilik air.
  • Elakkan untuk memakai lampin pada hari latihan tandas.
  • Biasakan anak anda dengan tandas sebenar secepat mungkin.
  • Berikan sokongan fizikal kepada anak ketika mereka menggunakan tandas sebenar kerana ia mungkin sedikit sukar untuk mereka mengekalkan keseimbangan.
  • Puji setiap usaha dan kejayaan mereka.

  Tip Melatih Anak ke Tandas

  tandas

  Potty training bagi kanak-kanak yang akan ke pusat penjagaan harian atau berada di bawah penjagaan penjaga selain daripada ibu bapa memerlukan usaha bersama. Hakikatnya adalah seringkali kanak-kanak dengan persekitaran yang mempunyai penerimaan positif terhadap latihan ini akan lebih cepat memotivasikan mereka untuk menggunakan toilet.

  Ibu bapa dan penjaga pusat jagaan harian perlu berbincang dan bersetuju dengan proses latihan tandas yang telah dirancang. Pendekatan yang konsisten dan teknik galakan umum boleh mengurangkan kekeliruan kanak-kanak pada masa ini, dan membantu mereka mendapatkan persekitaran untuk peralihan yang berjaya.

  Tip 1: Menjadi konsisten seboleh yang mungkin

  Konsistensi adalah penting apabila melibatkan latihan tandas, jadi ketahui kaedah yang digunakan oleh penjagaan anak anda. Adakah kerusi yang disambungkan ke tandas dewasa atau tandas kecil yang berasingan? Sesetengah latihan tandas kanak-kanak menggunakan tandas bersaiz kanak-kanak. Orang lain lebih suka duduk di toilet biasa dengan tempat duduk toilet di atas. Oleh itu, ibu bapa sepatutnya sensitif terhadap keperluan pembekal penjagaan kanak-kanak, yang kemungkinan besar melihat anak-anak lain dan juga yang mesti menjaga kebersihan dan praktikal sebagai pertimbangan terhadap proses latihan. Walaupun tidak dapat diatasi dengan sistem yang berbeza, mempunyai peraturan yang sama dan peralatan yang sama pasti dapat membantu penguasaan anak dalam proses ini. Ibu bapa juga mungkin perlu mempertimbangkan untuk membeli kerusi tandas (jika bersetuju bahawa ini adalah idea yang baik) untuk kegunaan anak mereka semasa penjagaan yang sama dengan yang digunakan di rumah.

  Tip 2: Latihan tandas semasa tidur

  Apa yang harus dipakai oleh anak semasa dalam latihan tandas di waktu tidur? Malah kanak-kanak terlatih mungkin mengalami kemalangan semasa waktu tidur. Pendapat berbeza-beza sama ada kanak-kanak sepatutnya mempunyai lampin atau pull-up pada waktu malam, atau sama ada kemalangan harus dibePenggunaan Botol Susu: Alternatif Penyusuan Bagi Ibu Bekerjayanarkan berlaku untuk menggalakkan kanak-kanak untuk “merasakan’ hasilnya. Sudah tentu, anda mungkin tidak dapat bersabar kerana perlu membersihkan tempat tidurnya secara rutin akibat kemalangan yang berlaku itu.

  Tip 3: Pakaikan anak anda dengan pakaian yang praktikal

  Sesetengah penjaga mungkin mengeluh bahawa terdapat sesetengah ibu bapa yang kadang-kadang tidak mengambil berat bahawa pemakaian pakaian harian juga boleh mempengaruhi latihan ini. Tidak dinafikan, ibu bapa yang menjemput anak mereka mungkin terkejut melihat anaknya berlari dalam kemeja panjang dan seluar dalam selama latihan tandas ketika berada di pusat penjagaan. Jadi, adalah lebih baik anda sebagai ibu bapa menyediakan pakaian praktikal yang mempercepat dan memudahkan latihan tandas si kecil anda, yang mana pakaian yang cukup mudah untuk ditarik oleh seorang kanak-kanak secara bebas dalam masa kecemasan untuk menggunakan bilik air. Mengenakan pakaian tanpa kerumitan merupakan kunci kepada keyakinan dan kemerdekaan/ kebebasan anak semasa proses ini. Dan, ibu bapa, jangan lupa! Semasa latihan ini, sila beri penjaga dengan sekurang-kurangnya dua set pakaian ekstra dan sebaiknya pakej penuh seluar. Pada mulanya, kanak-kanak mungkin bermula dengan keadaan seluar yang basah dan ianya perlu ditukar.

  Tip 4: Bincangkan ganjaran dan kesannya

  Bagaimanakah seorang kanak-kanak diberi ganjaran untuk pergi ke bilik air? Adakah ganjaran dikenakan jika kanak-kanak mencuba? Adakah lampin dipakaikan semula jika kanak-kanak enggan melakukannya? Bagaimana kemalangan berlaku? Jadi, untuk peringkat permulaan adalah tidak menjadi satu kesalahan jika anda memberikan ganjaran tertentu kepada anak anda bagi menggalakkan dan mempercepakan proses latihan dan penerimaan ke toilet.

  Tip 5: Fikirkan mengenai masa

  Pada umumnya, jangan memulakan latihan tandas kanak-kanak selepas perubahan besar seperti pemindahan, perceraian atau perkahwinan semula, kelahiran saudara baru, perubahan penjaga atau pengaturan penjagaan anak, atau sebelum percutian atau peristiwa besar. Juga, pastikan anda selesa dengan mengekalkan jadual dan rutin latihan yang bermula.

  Tip 6: Raikan bersama

  Seorang kanak-kanak yang menjadikan latihan tandas merupakan pencapaian utama untuknya dan juga pasukan penjaga! Satu perkongsian yang hebat dan matlamat yang bersatu, konsisten, dan komunikasi terbuka akan membantu mencapai hasil yang diinginkan.

  Bagaimana Mengajar Anak Berkomunikasi tentang Keperluan ke Tandas?

  Apa yang perlu dilakukan jika anak anda ingin memberitahu tentang keinginannya ke toilet tetapi tidak dapat memberitahu secara lisan? Berikut beberapa idea untuk membantu anda menyelesaikan masalah berkaitan komunikasi:

  • Gunakan bahasa isyarat: Ajar anak anda tanda atau petunjuk yang mudah. Dengan cara ini mereka tetap dapat memberitahu anda keperluan untuk ke bilik air, dan jika mereka tidak berkeupayaan untuk pergi secara sendiri, sekurang-kurangnya ia boleh membantu anda memahami tentang keinginan mereka.
  • Gunakan simbol yang ketara: Sekiranya anak anda sukar untuk menggunakan tanda, atau petunjuk, anda boleh mencuba untuk menggunakan simbol yang boleh mereka pegang seperti kertas atau jubin. Ajarkan kepada mereka untuk menyentuh atau memegang bahan ini apabila mereka perlu ke bilik air.

  Cabaran Latihan Tandas

  tandas

  Sembelit

  Satu lagi cabaran untuk latihan tandas yang konsisten adalah sembelit, atau keengganan untuk mempunyai pergerakan usus. Sembelit boleh disebabkan oleh banyak faktor. Kanak-kanak mungkin tidak mendapat serat atau cecair yang mencukupi dalam diet mereka, mungkin takut terjatuh di dalam bilik air, atau merasakan tekanan emosi untuk menggunakan toilet atau melepaskan lampin. Bagi sesetengah kanak-kanak, merasakan kotoran (najis) yang jatuh dari badan mereka ke atas toilet (bukannya tinggal dekat dengan badan mereka dalam lampin) adalah pelik dan menakutkan. Tambahan pula, mungkin sukar bagi sesetengah kanak-kanak untuk berehat dan duduk diam untuk masa yang diperlukan semasa di tandas. Apabila kanak-kanak menghindarinya, najisnya menjadi kering dan lebih sukar untuk dilalui. Jika najis menjadi cukup kering, ia boleh menyakitkan untuk membuangnya, yang boleh menyebabkan lebih banyak rasa takut dan mengelak.

  Cara paling mudah untuk mengelakkan sembelit dan membuat penghapusan secara fizikal lebih mudah berlaku adalah dengan memasukkan serat dan cecair yang mencukupi dalam diet kanak-kanak. Latihan juga membantu menggalakkan pergerakan usus kanak-kanak. Ibu bapa harus mempertimbangkan dengan membiarkan kanak-kanak memegang mereka atau bersandar pada tangki tandas untuk membantu mereka berada dalam kedudukan yang selesa. Anda juga boleh sapukan sedikit jeli petroleum di sekeliling anus anak boleh membantu melincirkan pergerakan usus yang menyakitkan jika berlaku.

  Untuk membantu kanak-kanak menjadi lebih santai atau selesa secara emosi, ibu bapa harus menggalakkan kanak-kanak terlibat dalam aktiviti santai dan menyeronokkan semasa di tandas seperti menyanyi lagu, membaca buku, atau bermain permainan. Aktiviti itu membantu kanak-kanak untuk membuatkan mereka terleka dan sekali gus membantu meringankan pergerakan usus anak anda. Dan seperti biasa, kehangatan, empati, dan galakan ibu bapa membantu kanak-kanak berasa diterima dan selesa.

  Sekiranya tidak ada yang berfungsi, keluarga harus berunding dengan pakar pediatrik atau keluarga sebelum menggunakan supositori (ubat pepejal yang dimasukkan ke dalam rektum atau vagina untuk menghasilkan kesan setempat atau apabila ubat tidak dapat diberi secara oral) tanpa preskripsi. Selain itu, doktor perlu dirujuk jika empat atau lima hari berlalu tanpa pergerakan usus yang berlaku, atau jika sembelit disertai dengan sakit perut, muntah, atau demam.

  Ketakutan mengepam (flushing)

  Sesetengah kanak-kanak akan takut kepada tandas itu sendiri (takut saiz dan bentuk tandas dan bunyi bising yang berlaku apabila mengepam). Orang dewasa tidak boleh memaksa kanak-kanak untuk tinggal di sebelah tandas jika mengepam boleh mengejutkan mereka. Sebaliknya, ibu bapa perlu secara beransur-ansur menghilangkan rasa takut anak dengan tindakan membasuh najis dan bahagian kemaluan anak dari masa ke masa. Anda harus mendidik anak anda tentang apa yang berlaku sepanjang masa apabila mengepam tandas dalam bahasa yang mudah difahami olehnya dan memberinya sokongan serta dorongan.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan