home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Nanas Menyebabkan Keguguran: Benar atau Tidak?

Nanas Menyebabkan Keguguran: Benar atau Tidak?

Meskipun nanas kaya dengan vitamin-vitamin penting, namun buah ini juga mengandungi bromelain, iaitu bahan yang dikaitkan dengan pengecutan rahim. Oleh itu, ramai yang percaya bahawa nanas adalah buah yang tajam untuk wanita hamil, di mana jika ibu mengandung makan buah nanas, dia akan mengalami keguguran. Betulkah? Jawapannya ialah tidak benar! Baca selanjutnya dalam artikel ini.

1. Manfaat buah nanas

Menyokong sistem imun tubuh

Nanas mengandungi vitamin C yang baik dalam membantu menguatkan sistem imun dan menyediakan perlindungan untuk ibu hamil. Malahan, bromelain juga adalah bahan yang berkesan dalam melawan gejala selesema. Jika anda mengalami selesema ataupun sakit tekak, sehiris nanas boleh membuatkan anda berasa lebih baik.

Menguatkan tulang

Nanas mengandungi banyak mangan, iaitu bahan penting dalam pembentukan tulang dan tisu penghubung.

Mengelakkan sembelit

Buah nanas mengandungi banyak serat yang membantu mencegah sembelit semasa hamil. Selain itu, kandungan bromelain di dalamnya juga dapat menggalakkan proses pencernaan.

Mengurangkan simptom mabuk kehamilan

Dalam sesetengah kes, wanita hamil yang makan nanas boleh membantu mengurangkan simptom mabuk hamil.

2. Bolehkah ibu hamil makan nanas?

Terdapat mitos yang mengatakan wanita hamil yang makan nanas akan mengalami keguguran. Salah faham ini adalah berdasarkan kepada kehadiran bromelain dalam buah nanas itu sendiri. Fahaman logik di sebalik mitos ini adalah bromelain memecahkan protein, dan memandangkan janin yang sedang terbentuk mengandungi protein, jadi pengambilan bromelain akan menyebabkan pendarahan dan keguguran. Walau bagaimanapun, tiada bukti yang menyokong dakwaan ini. Sebaliknya, ibu hamil perlu makan sekurang-kurangnya 7 biji nanas sehari untuk menerima kesan negatif pada kehamilan mereka. Dan, hal ini adalah mustahil untuk seseorang makan nanas sebanyak itu sehari. Jadi, pengambilan nanas yang bersesuaian adalah selamat untuk wanita hamil.

Langkah berjaga-jaga apabila makan nanas

Makan dua biji nanas segar setiap minggu pada awal kehamilan anda dianggap masih selamat. Namun, jika anda masih risau untuk mengambil nanas segar, anda boleh memilih nanas yang dibeli dalam tin ataupun minum jus nanas. Ini kerana proses pengetinan dan pembotolan sedikit sebanyak menyingkirkan bromelain dalam buah nanas.

Seperti makanan-makanan lain, pengambilan nanas yang berlebihan juga pasti akan memberi kesan kepada kesihatan seseorang. Meskipun nanas mengandungi vitamin C, namun pengambilan vitamin C yang berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit, loya dan pedih hulu hati. Ibu hamil khususnya dinasihatkan untuk tidak makan atau minum nanas muda kerana boleh menyebabkan keracunan.

Bromelain dalam nanas sahaja tidak cukup untuk menyebabkan pengecutan rahim, tetapi jika anda makan terlalu banyak nanas boleh menyebabkan masalah sakit lidah ataupun timbul ruam alergi serta mengalami kesukaran bernafas.

Jika anda seorang yang mempunyai berat badan berlebihan, anda seharusnya mengelak daripada makan nanas kerana kandungan tinggi kalori di dalamnya. Tambahan pula, jika anda menghidap diabetes, kandungan tinggi gula yang ada dalam buah nanas akan hanya memburukkan keadaan anda.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Is Pineapple Good or Bad for Early Pregnancy?. http://www.livestrong.com/article/462887-is-pineapple-good-or-bad-for-early-pregnancy/. Accessed December 22, 2016.

Is It Safe To Eat Pineapple During Pregnancy?. http://www.momjunction.com/articles/safe-eat-pineapple-pregnancy_002951/#gref. Accessed December 22, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel