home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Makanan yang Perlu Ibu Hamil Elak semasa Bercuti

Makanan yang Perlu Ibu Hamil Elak semasa Bercuti

Sebaik sahaja anda hamil, sistem imun tubuh anda akan menjadi lemah, begitu juga dengan sistem penghadaman anda. Oleh itu, anda cenderung untuk mendapat penyakit bawaan makanan yang berpotensi menjejaskan diri anda serta bayi dalam kandungan. Demi keselamatan anda dan bayi, kami sediakan senarai makanan yang perlu ibu hamil elak pengambilannya, walaupun semasa bercuti.

Koktel

Kebanyakan anda mungkin menganggap bahawa koktel tiada kaitan dengan keseluruhan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan mempunyai idea yang sebaliknya. Pakar daripada American Academy of Pediatrics, FDA, dan American Congress of Obstetricians and Gynecologists menyatakan bahawa semasa kehamilan, walaupun wanita hamil hanya mengambil sedikit alkohol sudah dikira tidak selamat. Berbanding minum segelas koktel, bakal ibu boleh bertukar kepada jus buah yang dicampur dengan air sparkling, dihiasi dengan daun pudina dan dihidangkan dalam gelas koktel. Itu sudah cukup untuk meraikan persekitaran percutian yang sihat.

Minuman telur kopyok (eggnog)

Eggnog, sama ada dimasukkan alkohol ataupun tidak, adalah tidak sesuai diambil oleh ibu hamil. Alasannya adalah kerana eggnog homemade, yang biasanya diperbuat dengan telur mentah atau kurang masak, boleh membawa bakteria salmonella. Bagaimanapun, jika anda mengidam untuk makan eggnog, anda boleh dapatkan eggnog yang dikilangkan secara komersial. Ia diperbuat dengan telur yang dipasteur, lantaran, selamat untuk diambil, menurut Centers for Disease Control and Prevention.

Cuka epal

Cuka epal segar adalah satu lagi minuman dalam senarai tidak boleh diambil semasa percutian. Cuka epal homemade yang tidak dipasteur mengandungi bakteria seperti E. coli dan salmonella. Maka, elakkan daripada mengambil cuka epal yang terdapat di pasar-pasar tani. Sebaliknya, anda boleh menikmati minuman yang berisi sedikit kayu manis dan dicampur bersama sedikit gula pada hirisan epal segar anda.

Ayam belanda

Ini tidak bermakna anda tidak boleh mengambil daging ayam belanda semasa hari keraian. Anda masih boleh menikmatinya asalkan anda menggunakan termometer daging digital untuk memastikan ayam belanda anda dimasak dengan baik, dalam dan luar daging pada suhu 165 F. Daging yang tidak dimasak betul boleh mengandungi bakteria dan parasit seperti E. coli, Trichinella, dan Toxoplasma.

Daging lembu brisket

Sama seperti ayam belanda, brisket hanya selamat dimakan jika dimasak betul, dalam dan luar daging, pada suhu 160 F bagi memastikan bakteria dibunuh.

Keju lembut

Keju lembut selalunya disediakan dalam hidangan bufet percutian. Walau bagaimanapun, ibu hamil hanya boleh menikmatinya jika mereka pasti bahawa keju-keju itu telah dipasteur. Keju boleh diperbuat dengan susu mentah dan mengandungi listeria. (Listeria ialah penyakit-disebabkan bakteria. Walaupun risiko pencemaran adalah rendah untuk golongan normal lain, namun tidak bagi wanita hamil yang berpotensi mendapat 13 kali lebih mudah jangkitan daripadanya). Sebaliknya, keju pejal adalah dikira selamat untuk ibu hamil.

Sisa makanan

Menurut USDA, semua makanan yang terdedah kepada suhu bilik untuk lebih daripada 2 jam adalah perlu dielakkan. Dalam hidangan bufet percutian, selepas menikmati makanan, kebanyakan individu selalunya akan meninggalkan makanan lama tanpa menyedari akan bahayanya. Oleh itu, untuk sisa makanan yang tinggal, segera letakkannya di dalam peti sejuk bagi memastikan tiada bakal ibu yang akan jatuh sakit disebabkan makan makanan tercemar.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 Holiday Foods to Avoid During Pregnancy & Safe Alternatives. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/holiday-foods-to-avoid-during-pregnancy. Accessed May 09, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel