backup og meta

5 Tanda Terlebih Senaman

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

5 Tanda Terlebih Senaman

Semakin banyak anda bersenam, semakin banyak manfaat yang anda akan capai, tetapi jumlah senaman berlebihan yang anda lakukan dapat lebih banyak bahaya daripada yang baik. Bagaimana mengetahui anda terlebih bersenam?

1. Prestasi menurun

Tanda berlebihan adalah kekurangan prestasi yang bertambah baik, walaupun terdapat peningkatan intensiti latihan atau kelantangan. Mengurangkan ketangkasan, kekuatan dan daya tahan, seperti masa reaksi yang lebih perlahan dan mengurangkan kelajuan berjalan adalah semua tanda-tanda umum yang terlebih latihan.

2. Keletihan melampau

Beberapa hari keletihan atau “kaki berat” dijangka pada masa-masa tertentu. Tetapi keletihan akan berkumpul di dalam badan yang tidak pernah mempunyai peluang untuk pulih sepenuhnya dari latihan sebelumnya. Tambahan pula, perbelanjaan tenaga kronik dan negatif membawa kepada sesuatu yang dipanggil “ketersediaan tenaga yang rendah,” yang bermaksud bahawa tubuh secara konsisten menarik daripada bekalan tenaga sendiri (karbohidrat, protein, lemak). Ini boleh menjadikan hasil latihan terlalu banyak atau terlalu sedikit bahan bakar.

3. Kekacauan dan kemurungan

Latihan berlebihan sangat mempengaruhi hormon tekanan anda, termasuk kortisol dan epinefrin. Ketidakseimbangan hormon ini boleh menyebabkan perubahan mood, kerengsaan yang luar biasa dan ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian.

4. Hilang selera makan

Ketidakseimbangan hormon juga boleh menjejaskan mekanisme kelaparan dan ketenangan. Latihan yang lebih banyak perlu merangsang lebih banyak selera makan, tetapi keletihan fisiologi OTS sebenarnya boleh menyebabkan penindasan selera makan.

5. Kecederaan kronik atau bengkak

Penggunaan otot dan sendi yang terlalu banyak boleh menyebabkan sakit berterusan atau sakit sendi. Sakit yang tidak reda dalam masa dua minggu atau lebih harus dianggap sebagai kecederaan yang ketara. Mengatasi semua sistem tubuh dan menjadikannya lebih sukar untuk menangkis jangkitan. Oleh itu, sakit yang kerap dan jangkitan saluran pernafasan atas (URTI) adalah tanda-tandanya juga. Komplikasi perubatan juga termasuk ketumpatan mineral tulang rendah dan testosteron rendah.

Sekiranya kecederaan atau keadaan semakin serius, segera berjumpa doktor anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan