backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Kesan Sukan Terhadap Emosi Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/10/2022

Kesan Sukan Terhadap Emosi Anda

Sukan mempengaruhi tubuh dan minda anda. Selain kehebatan fizikal yang jelas diperlukan untuk menyertai mana-mana sukan, anda juga memerlukan disiplin mental untuk mengekalkan tumpuan. Seperti mana-mana bentuk senaman, anda akan mendapat manfaat daripada pembebasan neurotransmiter seperti endorfin yang meningkatkan mood anda.

Kesan emosi positif

Penglibatan dalam sukan boleh membantu mengurangkan tekanan anda. Satu pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Dr Michael Babyak, menunjukkan bahawa orang yang tertekan yang mengambil bahagian dalam aktiviti sukan berstruktur selama 4 bulan lebih mungkin melaporkan simptom kemurungan atau depresi yang sedikit atau tidak daripada kumpulan perbandingan yang sama ada mengambil ubat untuk kemurungan atau yang menggunakan kedua-dua ubat dan senaman. American College of Sports Medicine menggalakkan senaman sebagai cara untuk mengurangkan kemurungan pada remaja, memetik kajian 2006 dalam “Journal of Abnormal Psychology” sebagai bukti.

Mengurangkan kebimbangan anda

Menurut artikel Disember 2005 dalam American Journal of Psychiatry, jika anda ingin berasa kurang cemas, cuba ambil bahagian dalam sukan. Para penyelidik secara kimia mendorong serangan panik dalam dua kumpulan subjek yang mengalami gangguan kecemasan. Seseorang yang baru saja selesai bersenam selama 30 minit dan yang lain yang telah berehat pada masa ini. Selepas suntikan, kedua-dua kumpulan menjadi lebih cemas. Walau bagaimanapun, anggota yang kurang memberangsangkan dalam kumpulan bersenam mempunyai serangan panik berbanding dengan kawalan rehat.

Meningkatkan keyakinan diri

Jika anda berasa kurang tertekan dan cemas, lihat diri anda lebih positif, maka anda juga akan berasa lebih yakin secara keseluruhan. Perkhidmatan Kesihatan Universiti Princeton menunjukkan bahawa atlet telah meningkatkan tenaganya, yang menjadikan tugas-tugas seharian mereka lebih mudah. Jabatan Kesihatan Negeri New York menyuarakan kenyataan ini, menunjukkan sesiapa sahaja yang dapat menyesuaikan rutin sukan ke tahap mereka untuk meningkatkan kemerdekaan dan keyakinan diri.

Mengurangkan tekanan

Sukan, dari berlari hingga bermain bola sepak, berfungsi sebagai latihan dan senaman yang berfungsi sebagai mengurangkan tekanan. Aktiviti fizikal seperti sukan menyebabkan otak melepaskan bahan kimia neurotransmiter yang dikenali sebagai endorfin, yang menghasilkan perasaan euphorik dan mengurangkan tekanan. Pada tahap yang lebih mudah, minda yang difokuskan pada permainan tidak tertumpu pada kebimbangan dan keresahan anda. Bermain sukan juga meningkatkan suhu badan anda, yang mungkin memberi kesan emosi yang menenangkan.

Meningkatkan persepsi diri

Salah satu faedah fizikal dalam sukan adalah orang ramai cenderung menurunkan berat badan dan mendapat otot, menjadikan diri mereka kelihatan lebih baik dan meningkatkan persepsi diri. Persatuan Psikologi Sukan Gunaan secara rasmi menyenaraikan persepsi diri yang lebih baik sebagai manfaat psikologi senaman. Dalam kalangan remaja lelaki dan perempuan, tahap senaman dikaitkan dengan perasaan lebih baik tentang imej badan mereka.

Kesan emosi negatif

Ada kemungkinan penekanan terhadap pemenang dapat mewujudkan pandangan yang tidak sihat tentang persaingan dan menimbulkan perasaan agresif terhadap remaja, dan kajian 2011 yang dilakukan oleh Universiti California di San Diego mendapati bahawa kecewa menyebabkan peningkatan 10 peratus dalam kekerasan di rumah yang dilakukan oleh pemain bola sepak berbanding yang lain. Atlet yang mengalami kecederaan sukan biasanya mengalami emosi negatif seperti kebosanan, kemurungan dan kekecewaan. Kecederaan sukan juga boleh menyebabkan keletihan, ketegangan, permusuhan dan rasa ketidakpastian.

Emosi negatif juga boleh menyakiti anda secara mental. Emosi akan memberitahu anda bahawa, secara mendalam, anda tidak yakin dengan keupayaan anda untuk melaksanakan sesuatu dengan baik dan mencapai matlamat persaingan anda. Keyakinan anda akan berkurangan dan anda akan mempunyai pemikiran yang negatif mengikuti emosi negatif anda.

Akibat emosi negatif yang begitu kuat juga, anda mungkin akan mengalami kesukaran untuk fokus terhadap apa yang akan membantu anda untuk melaksanakan sesuatu dengan baik. Emosi negatif menarik perhatian anda kepada semua aspek negatif prestasi anda. Akhirnya, emosi negatif boleh merosakkan motivasi anda untuk menonjol kerana anda tidak merasa baik dan tidak lagi menyeronokkan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Ahmad Wazir Aiman

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/10/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan