What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Mamogram, Ujian Klinikal Diagnosis Awal Kanser Payudara

Mamogram, Ujian Klinikal Diagnosis Awal Kanser Payudara

Mamogram adalah x-ray yang membolehkan seorang pakar yang berkelayakan untuk memeriksa tisu payu dara bagi mana-mana kawasan yang mencurigakan. Payudara terdedah kepada dos kecil radiasi pengionan yang menghasilkan imej tisu payudara.

Menurut breastcancer.org, nilai saringan mamogram dipersoalkan pada November 2009 apabila Pasukan Pertugas Perkhidmatan Pencegahan AS mencadangkan supaya rutin saringan mamogram untuk wanita dengan risiko purata kanser payudara harus bermula pada umur 50 tahun dan bukannya 40 tahun. Perubahan yang dicadangkan adalah sangat kontroversial dan tidak diterima secara universal.

Sejak itu, Persatuan Perubatan Amerika, Kongres Obstetrik Amerika dan Pakar Punca Ginekologi, Kolej Radiologi Amerika, Persatuan Kanser Amerika, Institut Kanser Kebangsaan, dan Rangkaian Kanser Komprehensif Kebangsaan telah mengeluarkan garis panduan yang menyatakan bahawa semua wanita harus memenuhi syarat pemeriksaan mamogram bermula pada umur 40 tahun.

Pengesanan awal kanser payudara dengan mammografi juga bermakna lebih banyak wanita yang dirawat untuk kanser payudara dapat mengekalkan payudara mereka. Apabila dikesan lebih awal, kanser setempat boleh dikeluarkan tanpa pembedahan payudara (mastektomi).

Kenapa mamogram perlu dilakukan?

Mamogram selalunya boleh menunjukkan ketulan/benjolan pada payudara sebelum dirasakan. Ia juga boleh menunjukkan kluster kecil kalsium yang dipanggil microcalcifications. Ketulan boleh disebabkan oleh kanser, sel-sel lemak atau keadaan lain seperti sista. Ujian lanjutan diperlukan untuk mengetahui jika ada kehadiran sel-sel yang tidak normal.

Bagaimana mamogram dilakukan?

Anda akan berdiri di hadapan mesin X-ray khas. Ahli radiografi akan meletakkan payudara anda pada plat plastik dan plat lain akan menekan payudara anda dari atas. Plat akan meratakan payudara dalam beberapa saat sementara X-ray diambil. Anda akan berasa sedikit tekanan yang mungkin menyebabkan ketidakselesaan. Langkah-langkah ini diulang untuk membuat pandangan sisi payudara. Mamogram setiap wanita mungkin kelihatan berbeza kerana semua payudara sedikit berbeza.

Tip melakukan mamogram:

  • Cuba untuk tidak melakukan mamogram seminggu sebelum haid atau semasa haid. Ini kerana payudara anda mungkin lembut atau kemudiannya bengkak.
  • Pada hari mamogram, jangan memakai deodoran, minyak wangi atau bedak. Produk ini boleh muncul sebagai bintik putih pada sinar X.
  • Anda perlu menanggalkan baju dari pinggang anda untuk mamogram.

Hasil pemeriksaan mamogram

Anda biasanya akan mendapat hasil dalam masa beberapa minggu, walaupun ia bergantung kepada kemudahan itu. Sekiranya anda tidak menerima laporan keputusan dalam masa 30 hari, hubungi doktor anda.

  • Jika keputusan normal

Teruskan untuk mendapatkan mamogram mengikut selang masa yang disyorkan. Mamogram berfungsi dengan baik apabila ia dapat dibandingkan dengan yang sebelumnya. Ini membolehkan ahli radiologi membandingkannya dengan mencari perubahan dalam payudara anda.

  • Jika keputusan tidak normal

Mamogram yang tidak normal tidak selalu bermakna terdapat kanser. Tetapi anda perlu mendapatkan tambahan mamogram, ujian, atau peperiksaan sebelum doktor mengenalpastinya. Anda juga boleh dirujuk kepada pakar payudara atau pakar bedah.

Sekiranya ujian lanjut menunjukkan bahawa jisim adalah pepejal, ahli radiologi anda mungkin mengesyorkan biopsi, prosedur di mana sel-sel dikeluarkan dari kawasan yang mencurigakan untuk memeriksa kehadiran kanser.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Mammography: Benefits, Risks, What You Need to Know https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/mammograms/benefits_risks Accessed on Oct 9, 2018.

What Is a Mammogram? https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm Accessed on Oct 9, 2018.

Mammograms for breast screening https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/screening/mammogram Accessed on Oct 9, 2018.

Mammogram https://www.nationalbreastcancer.org/mammogram Accessed on Oct 9, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor