home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Petua Berguna untuk Penghidap Kanser Ovari

Petua Berguna untuk Penghidap Kanser Ovari

Anda tidak boleh mengubah hakikat bahawa anda telah mendapat kanser. Akan tetapi, apa yang anda boleh lakukan adalah memilih cara terbaik untuk menjalani kehidupan anda sepanjang hayat. Terdapat banyak pilihan untuk membantu anda menjaga kesihatan fizikal dan emosi sebaik mungkin. Berikut kami kongsikan beberapa petua untuk anda yang menghidap kanser ovari.

Petua Berguna untuk Penghidap Kanser Ovari

Pilihan makanan semasa rawatan kanser

Rawatan kanser ovari boleh menyebabkan kesukaran untuk menyerap nutrien. Anda juga boleh kehilangan berat badan kerana kekurangan nutrien penting. Oleh itu, pemakanan yang baik adalah penting untuk menguatkan kesihatan anda dan membantu anda melawan kanser anda. Bekalkan badan anda dengan nutrien yang mencukupi dapat membuat anda berasa lebih baik sebelum, semasa dan selepas rawatan.

Untuk mengelakkan kehilangan berat badan, anda harus makan makanan yang kaya dengan protein dan kalori tambahan. Anda harus minum cecair yang disyorkan oleh doktor anda kerana ia boleh membantu merangsang selera makan anda. Air adalah baik, tetapi jangan minum air sahaja. Air adalah sumber bukan alternatif untuk badan, tetapi ia tidak mempunyai kalori dan elektrolit. Cuba beberapa minuman tenaga seperti Gatorade atau Powerade. Menurut pakar nutrien, daripada mengambil tiga hidangan besar, anda harus membahagikan hidangan anda supaya menjadi lebih kecil. Dengan melakukan ini, selera makan anda dapat diperbaiki, menjadikan makanan anda lebih menyelerakan.

Menjaga diri sendiri

Rawatan kanser ovari memerlukan rawatan untuk seluruh tubuh, bukan hanya untuk kawasan tertentu sahaja. Rawatan itu termasuklah nyeri kanser (cancer pain) yang menyebabkan anda stres dan keletihan. Anda perlu meluangkan lebih banyak masa menjaga diri dengan merehatkan minda anda. Langkah pertama untuk melakukan ini adalah untuk mengosongkan minda anda daripada fikiran-fikiran yang membimbangkan tentang penyakit ini. Selain itu, anda boleh mencari kebahagiaan dan kegembiraan daripada puisi, muzik, buku, dan seni. Di samping itu, anda boleh mencuba aktiviti baru dan mencabar yang dapat membantu anda mengurangkan kebimbangan, tekanan stres, dan simptom. Cuba aktiviti yang boleh mengangkat jiwa dan minda anda.

Dengan perkembangan perubatan yang ada, kini terdapat banyak pilihan makanan tambahan, herba, dan ubat yang dapat anda gunakan semasa rawatan kanser. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil perhatian bahawa ubat yang berbeza mempunyai kegunaan yang berbeza. Ingatlah bahawa penggunaan terlalu banyak kategori ubat boleh menyebabkan gangguan berdasarkan komponen yang berbeza dari ubat-ubatan. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, anda harus berunding dengan doktor anda sebelum mencuba ubat baru.

Buat pilihan yang lebih sihat

Didiagnosis dengan kanser sudah cukup buruk, tetapi lebih buruk jika anda tidak melakukan apa-apa. Perkara penting yang perlu anda lakukan sekarang adalah untuk memberi tumpuan kepada kesihatan anda. Anda harus tahu apa yang baik untuk anda dan apa yang anda boleh lakukan untuk memperbaiki keadaan. Malah, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan anda lebih sihat. Sebagai contoh, cuba mengambil makanan yang sihat atau melakukan lebih banyak senaman. Jika anda mengetahui tabiat yang boleh membahayakan kesihatan anda, tinggalkan tabiat tersebut. Potong minuman alkohol, atau berhenti menghisap tembakau. Sudah sampai masanya untuk anda mencuba melakukan beberapa perubahan.

Lakukan senaman

Normal untuk pesakit kanser ovari berasa cepat letih dan mendapati kesukaran untuk melakukan senaman semasa rawatan. Melakukan senaman akan membakar tenaga, tetapi penyelidik menunjukkan bahawa senaman dapat membantu anda mengurangkan keletihan dan tekanan. Dibuktikan bahawa jika pesakit kanser ovari melakukan senaman yang sesuai, mereka boleh mendapatkan kesihatan mental, menguruskan emosi dan mood dengan lebih berkesan. Untuk mendapat kekuatan, anda harus memilih senaman bergantung kepada status kesihatan semasa, dan merancang untuk meningkatkan latihan sedikit demi sedikit.

Cara anda memilih untuk hidup dengan kanser ovari anda menentukan kualiti hidup anda pada masa akan datang. Petua-petua di atas adalah sangat baik untuk anda berdepan dengan kanser ini.

Anda mungkin berminat membaca artikel:

  • Bahaya Kanser Serviks: Simptom Yang Perlu Anda Ketahui

  • Simptom Kanser Payudara: Patut Anda Sedari

  • Larangan Bunga Segar Untuk Pesakit Kanser, Apa Lagi Yang Perlu Dipertimbangkan?

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x