backup og meta

Sauna, Apakah Manfaatnya Terhadap Kesihatan?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/07/2020

  Sauna, Apakah Manfaatnya Terhadap Kesihatan?

  Sauna adalah keadaan bilik yang dipanaskan dengan suhu antara 70-100 darjah Celcius atau 158-212 darjah Fahrenheit. Ia selalunya menggunakan haba kering dengan kelembapan relatif antara 10 dan 20 peratus. Sauna juga boleh meningkatkan suhu kulit kepada kira-kira 40 darjah Celcius atau 104 darjah Fahrenheit. Apabila suhu kulit meningkat, perpeluhan juga banyak berlaku. 

  Jenis-jenis sauna

  Terdapat beberapa jenis sauna, berdasarkan bagaimana sesebuah bilik dipanaskan.

 • Pembakaran kayu: Kayu digunakan untuk memanaskan bilik dan batu sauna. Sauna kayu yang terbakar biasanya berkelembapan rendah dan suhunya adalah tinggi.
 • Pemanasan elektrik: Sama seperti sauna yang pembakaran kayu, sauna yang dipanaskan secara elektrik mempunyai suhu yang tinggi dan kelembapan yang rendah. Pemanas elektrik, yang dipasang di lantai, memanaskan bilik sauna berkenaan.
 • Bilik inframerah: Far-infrared saunas (FIRS) berbeza dengan pembakaran kayu dan sauna elektrik yang dipanaskan. Lampu khas menggunakan gelombang cahaya untuk memanaskan tubuh seseorang, bukannya seluruh ruangan. Suhu biasanya lebih rendah daripada sauna lain, tetapi seseorang itu berpeluh dengan cara yang sama. Biasanya, suhu sauna inframerah adalah kira-kira 60 ° Celcius.
 • Bilik stim: Ini berbeza dengan jenis sauna lain. Daripada haba kering, bilik stim melibatkan kelembapan yang tinggi dan haba lembap.
 • Manfaat sauna terhadap kesihatan

  Sauna adalah aktiviti yang digunakan untuk tujuan keseronokan, kesejahteraan dan ketenangan yang dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan yang luar biasa. Antaranya:

  Meningkatkan kesihatan vaskular

  Apabila seseorang duduk di sauna, kadar degupan jantung mereka meningkat dan pembuluh darah akan melebar. Ini meningkatkan peredaran, dengan cara yang sama dengan senaman ringan hingga sederhana bergantung pada tempoh penggunaan sauna. Kadar degupan jantung juga boleh meningkat kepada 100-150 saat seminit semasa menggunakan sauna.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa sauna boleh memperbaiki kesihatan vaskular dalam pelbagai cara, daripada menurunkan tekanan darah dan faktor risiko untuk tekanan darah tinggi bagi mengurangkan kemungkinan ‘kebiasaan’ penyakit jantung, strok dan gangguan neurologi.

  Meningkatkan fungsi pernafasan

  Dalam kajian, sauna telah ditunjukkan untuk meningkatkan kapasiti dan fungsi paru-paru, yang berpotensi menyebabkan pernafasan yang lebih baik bagi mereka yang mempunyai keadaan pernafasan seperti asma dan bronkitis. Selain itu, sauna mengurangkan risiko pneumonia dan meningkatkan tindak balas imun tubuh.

  Meredakan kesakitan

  Kajian dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine mengkaji penggunaan sauna untuk membantu melegakan kesakitan dan merawat simptom sakit kepala (ketegangan kronik) yang kerap berlaku lebih daripada 15 hari dalam sebulan. Selepas pendedahan kepada sauna selama lapan minggu, peserta melaporkan pembaikan yang ketara dalam sakit kepala. Dan, dalam kajian lain, sauna adalah cara mudah untuk mengurangkan beberapa jenis sakit kronik seperti keadaan muskuloskeletal termasuk osteoartritis, artritis reumatoid dan fibromyalgia.

  Membantu mengurangkan berat badan

  Terapi sauna adalah cara terbaik untuk mengurangkan berat badan dengan usaha yang minimum. Semasa bersauna, kadar degupan jantung meningkat dengan ketara disebabkan oleh haba kering.

  Kalibrasi saintifik menunjukkan bahawa sesi 20 minit pada sekitar 170 darjah Fahrenheit membakar lebih daripada 500 kalori. Mempercepatkan metabolisma tubuh seperti melakukan senaman fizikal dan merupakan kaedah yang baik untuk mengekalkan berat badan.

  Meningkatkan sistem imun

  Sauna membantu menghasilkan sel darah putih. Sel-sel darah putih adalah medium untuk melawan serangan jangkitan dan penyakit. Oleh kerana penggunaan sauna biasanya mempunyai kiraan sel darah putih yang lebih tinggi, ia tetap menyihatkan dan jika penyakit berlaku, ia sembuh dengan lebih cepat.

  Baik untuk mood

  Walaupun kebanyakan orang menggunakan sauna untuk mengurangkan tekanan, penyelidikan mengenai bagaimana ia mempengaruhi kesihatan mental adalah terhad. Walau bagaimanapun, kajian itu menyatakan bahawa semasa di sauna penghasilan hormon-hormon baik seperti endorphin dapat ditingkatkan, yang mungkin menyebabkan kelegaan tekanan dan mood yang lebih baik. Selain itu, ia juga dikaitkan dengan penurunan risiko kemurungan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan