What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pertolongan Cemas untuk Dos Ubat Berlebihan

Pertolongan Cemas untuk Dos Ubat Berlebihan

Apakah itu dos ubat berlebihan? Apakah simptom-simptomnya, dan apakah yang perlu dilakukan jika seseorang mengalaminya. Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Apakah dos ubat berlebihan?

Dos berlebihan berlaku apabila ubat, kombinasi ubat-ubatan, yang ditetapkan atau ubat-ubatan tanpa preskripsi diambil dalam jumlah, masa atau saranan yang tidak sesuai.

Simptom ubat berlebihan

Apabila seseorang terlebih dos, mengikut tahap, keadaan kesihatan pesakit dan jenis ubat-ubatan yang mereka ambil, terdapat pelbagai tanda-tanda dan simptom yang berbeza. Tambahan pula, disebabkan badan setiap orang berbeza, tindak balas yang dialami juga berbeza antara satu sama lain.

Secara umumnya, tanda-tanda dan simptom pengambilan ubat berlebihan termasuklah: pening, halusinasi, kekeliruan, muntah, sawan, kesukaran bernafas (atau berhenti bernafas), loya, mengantuk, pendarahan dalaman, kejang perut, gangguan visual, koma, berdengkur, cirit-birit, dan lain-lain.

Sebab-sebab dos berlebihan

Terdapat dua sebab utama yang berpotensi menyebabkan pengambilan ubat berlebihan.

Pengambilan secara tidak sengaja: Seseorang yang mengambil jenis ubat yang salah, atau menggabungkan ubat-ubatan secara salah, pada masa yang salah dan dalam jumlah yang salah tanpa mengetahui akibatnya.

Menyalahgunakan ubat atau kombinasi ubat-ubatan dengan sengaja: Seseorang yang mengambil ubat-ubatan untuk melepaskan gian, untuk melarikan diri dari keadaan hidup yang tidak diingini, atau untuk memudaratkan diri.

Pertolongan cemas kepada dos berlebihan

Jika anda melihat kes pengambilan ubat berlebihan, ikuti langkah ini:

  • Bertenang
  • Panggil ambulans
  • Jika pesakit telah hilang kesedaran tetapi masih bernafas, letakkan mereka secara mengiring. Tolak kepala mereka ke belakang dan angkat dagu mereka untuk memastikan saluran udara terbuka. Periksa pernafasan mereka secara berterusan dan pantau keadaan sehingga bantuan tiba.
  • Jangan cuba untuk membuat pesakit muntah.
  • Jangan memaksa atau memberi mereka sebarang minuman atau makanan.
  • Ambil pil yang mereka gunakan, atau bekas ubat-ubatan tersebut ke hospital dengan anda.
  • Walaupun pesakit seolah-olah telah sedar semula, jangan tinggalkan mereka, bantu mereka ke hospital berdekatan untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya.

Verifying...
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Drug overdose. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/drug-overdose Accessed March 24, 2017

What to Do When Someone Overdoses on Drugs. http://www.menshealth.com/health/what-to-do-when-someone-overdoses-on-drugs Accessed March 24, 2017

Drug Overdose Treatment.http://www.webmd.com/first-aid/drug-overdose-treatment Accessed March 24, 2017

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor