Kenapa Anda Tak Boleh Guna Semula Botol Air Plastik?

  Kenapa Anda Tak Boleh Guna Semula Botol Air Plastik?

  Nurul mempunyai satu tabiat yang mungkin kebanyakan individu lain turut lakukan. Setiap air botol yang dibeli, botol tersebut akan diguna kembali untuk menyimpan air terutamanya air kosong. Botol tersebut hanya perlu dibasuh bersih dan diisi dengan air kosong yang telah dimasak, lalu disimpan di dalam peti sejuk. Bersusun-susun botol plastik dengan pelbagai label seperti F&N dalam peti sejuk di rumah Nurul.

  Bagi mereka yang mempunyai tabiat seperti Nurul, kami ada satu benda nak bagitau anda. Kami yakin berita ini tidak akan menggembirakan anda. Apa dia?

  Bahaya guna semula botol air plastik

  Anda mungkin terfikir bahawa penggunaan berulang kali botol air plastik boleh mengurangkan pembuangan plastik. Disebalik anda memikirkan hal pencemaran, ada satu isu yang anda mungkin tidak fikirkan dengan baik. Ia adalah isu keselamatan dan kesihatan tubuh anda. Berikut merupakan antara bahaya penggunaan semula botol plastik kepada tubuh.

  #1. Tercemar dengan BPA

  BPA atau bisphenol-A adalah satu bahan kimia yang banyak digunakan dalam penghasilan produk plastik seperti botol minuman, botol susu dan bekas makanan. BPA yang terdapat dalam botol plastik boleh luntur atau keluar lalu menyebabkan air minuman yang disimpan terdedah kepada BPA.

  Ini kesan jika botol digunakan banyak kali atau diisi dengan air panas:

  BPA melepaskan nanogram pada kadar 0.2 hingga 0.8 setiap jam. Kandungan BPA ini juga dilepaskan 15 hingga 55 kali lebih cepat jika diisi dengan air panas mendidih, iaitu dengan kadar 8 hingga 32 nanogram sejam.

  #2. Pencemaran mikroplastik

  Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh kumpulan saintis terhadap 259 botol plastik, mereka mendapati bahawa 93% daripada kesemua botol-botol tersebut mempunyai pencemaran mikroplastik.

  #3. Bahan botol air plastik

  Untuk pengetahuan anda, kebanyakan botol plastik sekali guna dihasilkan daripada polyethylene terephthalate atau ringkasnya PET. Ia selamat untuk digunakan tetapi tidak untuk penggunaan berkali-kali. Ia akan menyebabkan bahan kimia dalam botol plastik ini keluar dan bercampur dengan air minuman anda setiap kali digunakan.

  #4. Faktor bakteria

  Apabila menggunakan botol plastik berulang kali, ia akan banyak kali bersentuhan dengan mulut dan tangan anda, atau mungkin juga individu lain. Kedua-kedua mulut dan tangan anda merupakan rumah kepada banyak kuman atau bakteria. Memandangkan mulut botol adalah terlalu kecil, ia agak sukar untuk dibersihkan. Oleh itu, tahap kebersihan botol plastik yang digunakan berulang kali adalah sangat diragui.

  Bagi tujuan penyimpanan air, adalah lebih baik untuk anda membeli botol minuman yang lebih sesuai. Gunakan botol tanpa BPA atau BPA-free untuk penyimpanan air minuman. Buang semua botol plastik yang telah digunakan berulang kali kerana botol plastik tersebut hanya untuk tujuan sekali guna. Jika ada rakan-rakan anda yang memiliki tabiat seperti Nurul, nasihatinya untuk pertama kali. Jika dia masih tidak hiraukan nasihat anda, cuba buang botol-botol tersebut tanpa pengetahuan dia. Itupun jika anda berani mengambil risiko untuk tidak dimaki hamun.

   

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  https://www.aol.com/article/lifestyle/2019/07/30/this-is-why-you-should-never-refill-your-plastic-water-bottle/23782731/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAJ2decViNsWNQWhqx6OSrxsYLt1Hu_KowvJ7VRSkST-1GI1wdQcLd9QSgMroOWTxYZh9thG2jk1JEnNR2vtBtDWK5pCqGKU5gIBxhuC_GTc9a8vfc8MqVsrZddZHVdRAQhg-0I_s_KETE-zfChazzmmCTI7E4V57QKT3F_oI03db

  This Is Why You Should Never, Ever Refill Your Plastic Water Bottle

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 27/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung