What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Vape Dan Rokok Elektronik Mungkin Diharamkan - Timbalan Menteri Kesihatan

  Vape Dan Rokok Elektronik Mungkin Diharamkan - Timbalan Menteri Kesihatan

  Rentetan desakan 50 Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang menggesa agar kerajaan mengharamkan vape, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini sedang meneliti beberapa pilihan bagi membendung penggunaan alat tersebut. Pilihan yang ada termasuklah menguatkuasakan peraturan jualan yang ketat ataupun memutuskan agar vape diharamkan sepenuhnya.

  Mengkaji keperluan agar vape diharamkan

  Menurut Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, langkah tersebut dilihat perlu memandangkan masalah penggunaan rokok elektronik dan vape dilihat semakin tidak terkawal dalam kalangan pelajar sekolah. Selain gejala tersebut, semakin ramai ibu bapa, persatuan pengguna dan agensi-agensi berkepentingan, termasuklah Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC), menyeru agar vape diharamkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, beliau berkata pihaknya masih memerlukan lebih banyak data maklumat berhubung perkara itu sebelum sebarang keputusan dibuat.

  “Keputusan belum diputuskan sama ada e-cigaratte atau vape diharamkan seratus peratus ataupun kita nak kenakan sekatan yang ketat dari segi penjualan ada nikotin atau penjualan tanpa nikotin. Jadi ini beberapa pilihan yang kita kaji melalui jawatankuasa khas tersebut di mana saya adalah pengerusinya dan keputusan akan dibuat sebaik sahaja kita ada maklumat yang selanjutnya,” kata beliau.

  Tambah beliau lagi, keputusan yang muktamad berkaitan isu ini dijangka akan diumumkan pada tahun depan, berdasarkan himpunan maklumat dan data yang mereka perlukan. Sebelum ini, media telah melaporkan bahawa pihak KKM akan membentangkan akta baharu berkaitan pengunaan tembakau, vape, rokok elektronik dan sisha di Parlimen selewat-lewatnya pada persidangan sesi Mac depan.

  Ketagihan nikotina melalui alat berbeza

  Ramai pelajar sekolah terpedaya dengan promosi-promosi vape yang turut disokong oleh selebriti dan juga artis terkemuka tanah air. Walaupun berbeza kaedah pembakarannya, kedua-dua tembakau dan juga vape membekalkan nikotina kepada pengguna. Ini sekaligus akan menggagalkan usaha kerajaan dalam membasmi ketagihan nikotina yang sebelum ini, diperolehi melalui rokok tembakau.

  Selain itu, penjualan rokok elektronik dan vape yang tidak terkawal di negara kita menyebabkan tiada piawaian kandungan cecair. Pengguna turut berupaya untuk mencampur perisa yang berbeza-beza, selain mempunyai keupayaan untuk menambah kandungan nikotina dalam cecair yang mereka sedut.

  Jika anda berminat untuk berhenti merokok, dapatkan bantuan berhenti merokok yang efektif di klinik-klinik mQuit di seluruh negara. Layari laman sesawang jomquit untuk mengetahui lebih lanjut.

   

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Vape, rokok elektronik mungkin diharamkan – Timbalan Menteri Kesihatan | Astro Awani http://www.astroawani.com/berita-malaysia/vape-rokok-elektronik-mungkin-diharamkan-timbalan-menteri-kesihatan-221453 (accessed Nov 1, 2019).

  DAUD, R. MCTC konsisten desak kerajaan haramkan vape https://www.sinarharian.com.my/article/38672/BERITA/Nasional/MCTC-konsisten-desak-kerajaan-haramkan-vape (accessed Nov 1, 2019).

  November 06, A. A. |; Myt, 2015 17:14. CAP gesa kerajaan haramkan vape | Astro Awani http://www.astroawani.com/berita-malaysia/cap-gesa-kerajaan-haramkan-vape-79749 (accessed Nov 1, 2019).

  Ada bukti bahaya… | Harian Metro https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/08/486910/ada-bukti-bahaya (accessed Nov 1, 2019).

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab Disemak pada 23/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Next article: