home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Jenis Pengganti Nikotin yang Bersesuaian untuk Anda

Jenis Pengganti Nikotin yang Bersesuaian untuk Anda

Terdapat banyak cara untuk berhenti merokok tetapi itu semua memerlukan beberapa usaha yang serius. Terapi Gantian Nikotin (NRT) adalah salah satu daripadanya. NRT berfungsi menggantikan sumber nikotin disediakan oleh rokok, dengan yang yang lebih ringan, melalui tampalan nikotin, gula-gula getah, lozenges, inhaler, dan semburan. Dengan menggunakan NRT, perokok menghadapi simptom penarikan diri yang lebih ringan dengan itu lebih mudah untuk berhenti merokok. Namun, terdapat banyak jenis NRT, jadi yang mana anda perlu pilih?

Gula getah nikotin

Gula getah nikotin boleh didapati di setiap farmasi. Gula khusus ini terdapat nikotin supaya apabila anda mengunyahnya, nikotin diserap melalui lapisan mulut. Pada dasarnya, anda mengunyah seperti gula getah biasa, tetapi yang satu ini mempunyai nikotin di dalamnya. Biasanya orang menggunakannya dari dua hingga maksimum enam bulan.

Lozenges nikotin

Lozenges nikotin juga mempunyai nama lain: tablet nikotin. Sama dengan jenis gula-gula yang anda ambil untuk menenangkan keadaan sejuk biasa seperti sakit tekak, sekeping lozenge larut dalam mulut selepas 30 minit menggunakan. Orang biasanya menggunakannya sekitar 12 minggu atas.

Patch nikotin

Patch nikotin berfungsi dengan berbeza daripada dua produk pengganti nikotin yang lain yang disebutkan tadi. Daripada menyedut nikotin daripada merokok, atau membenarkan nikotin memasuki badan melalui mulut, patch nikotin sampai ke sistem anda melalui penyerapan kulit. Menggunakan patch pada badan dan selepas 16 hingga 24 jam, nikotin akan diserap. Orang menggunakan kaedah ini secara meluas. Ia boleh didapati di mana-mana, sesetengah jenama patch nikotin tidak memerlukan preskripsi doktor.

Semburan hidung nikotin

Semburan hidung nikotin, seperti namanya, adalah semburan yang membolehkan nikotin masuk ke dalam badan melalui hidung. Ia pada asasnya sama dengan menyedut nikotin daripada merokok, tetapi satu-satunya yang berbeza adalah tiada bahan-bahan berbahaya yang lain yang termasuk dalam rokok. Penggunaannya memerlukan semburan setiap beberapa jam. Orang biasanya menggunakan ini sekitar 3 bulan dan sehingga 6 bulan.

Inhaler nikotin

Seperti inhaler biasa yang orang asma sering bawa dalam poket mereka, inhaler nikotin berfungsi dengan mengepam nikotin melalui tetikus atau hidung. Menggunakan jurak span dari 3 ke 6 bulan dan menggunakan sekitar 6 katrij sehari disyorkan, terutamanya untuk beberapa minggu pertama.

Bagaimana untuk memilih pengganti nikotin sesuai?

Sekarang kita telah melakukan penyiasatan jenis-jenis itu, jadi yang mana mungkin betul untuk anda?

Perkara pertama yang perlu diingat adalah bahawa jenis terapi penggantian nikotin bergantung kepada individu. Orang memilih berdasarkan pilihan peribadi mereka. Oleh itu, adalah terbaik untuk belajar lebih banyak perkara tentang jenis-jenis ini untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat.

  • Gula getah nikotin, lozenges, dan inhaler datang pada dos. Oleh itu, anda dapat mengawal kepada berapa banyak nikotin sedang menyerap setiap hari untuk mengekalkan ketagihan nikotin anda dan anda boleh terus mengurangkannya dengan mengurangkan jumlah dos.
  • Semburan hidung nikotin menyediakan alternatif segera untuk ketagihan nikotin.
  • Inhaler nikotin berfungsi pada dasarnya seperti merokok tetapi tidak ada tembakau, bahan-bahan berbahaya yang lain dan tidak ada asap. Ia adalah seperti merokok tanpa rokok.
  • Patch nikotin, dengan tempoh 16 hingga 24 jam, ia agak mudah untuk orang yang tidak mempunyai masa untuk mengambil sumber penggantian nikotin lain setiap beberapa jam atau lebih.

Jika anda bercadang untuk menggunakan inhaler atau semburan hidung, kelulusan doktor diperlukan.

Patch, inhaler atau semburan hidung boleh menyebabkan reaksi alahan kepada sesetengah orang.

Tambahan pula, kehamilan dan penyakit jantung adalah dua keadaan yang memerlukan perhatian doktor ketika datang untuk terapi penggantian nikotin hanya memburukkan kedua-duanya. Jadi, yang terbaik adalah perlu ikuti petunjuk doktor anda untuk memilih kaedah terapi sesuai anda. Fikirkan tentang bagaimana anda akan menggunakannya atau jika ia adalah mudah untuk anda. Menghadapi simptom cukup tertekan; oleh itu, anda akan memerlukan satu cara yang lebih mudah untuk memerangi keinginan untuk nikotin.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Nicotine Replacement Therapies”

http://www.determinedtoquit.com/howtoquit/methodsofquitting/nicotinereplacementtherapies/ Accessed October 5, 2016

“Which Quit Smoking Medication is Right for You?”

https://smokefree.gov/explore-medications Accessed October 5, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor