backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

6 Mitos Mengenai Merokok

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

6 Mitos Mengenai Merokok

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang mungkin mula merokok. Walaupun ramai mahu berhenti, mereka enggan berbuat demikian kerana banyak mitos mengenai berhenti merokok. Untuk membantu anda berhenti merokok, di sini adalah 7 mitos tentang berhenti merokok dan kebenaran tentangnya.

Tabiat sihat lain mungkin membuatkan anda merokok

Kebanyakan orang berpendapat bahawa walaupun mereka merokok, mereka masih bersenam dan makan secara sihat, oleh itu kesihatan mereka secara keseluruhan masih sihat. Walau bagaimanapun, itu tidak benar. Kajian menunjukkan bahawa mendapatkan pemakanan yang cukup dan senaman secara tetap tidak cukup untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dengan merokok. Malah, menurut satu kajian oleh Michael C. Fiore, MD, Profesor Perubatan dan Pengarah Pusat Penyelidikan Tembakau dan Intervention di University of Wisconsin di Madison, merokok boleh memberikan kesan negatif terhadap mana-mana organ dalam badan, jadi tidak ada gaya hidup boleh mengatasi kesan-kesan merokok.

Berhenti merokok menyebabkan pertambahan berat badan

Berhenti merokok boleh menyebabkan pertambahan berat badan, tetapi anda boleh dengan mudah mengurangkan berat tambahan dengan memakan makanan yang lebih sihat dan bersenam. Jika anda mengikuti gaya hidup sihat, anda boleh kehilangan 2-5 kg dalam tempoh beberapa bulan pertama, menurut Institut Kesihatan Kebangsaan. Anda tidak perlu bimbang tentang kenaikan berat badan selepas berhenti merokok. Ingat bahawa berat badan anda adalah bermanfaat untuk membaiki badan anda daripada kerosakan akibat merokok.

Merokok menggalakkan perubahan mood

Apabila anda merokok, bukan sahaja badan tetapi juga minda anda adalah di bawah kesannya. Apabila anda mula berhenti merokok, ia adalah perkara biasa untuk berasa sedikit di pinggir, tetapi kesan ini adalah bersifat sementara dan sering hilang dalam satu atau dua minggu selepas berhenti, kata K. Michael Cummings, PhD, MPH, seorang profesor di jabatan psikiatri dan sains tingkah laku di Universiti perubatan South Carolina dan pengarah bersama Dasar dan Kawalan Program Tobacco di Pusat Cancer Hollings.

Beralih kepada rokok ‘ringan’ akan mengurangkan risiko 

Walaupun rokok ringan (light cigarettes) kurang nikotin, ramai yang memilih rokok jenis ini akan mengimbangi jumlah yang rendah nikotin dengan menyedut lebih lama dan lebih mendalam. Selain itu, orang yang menghisap rokok ringan mati akibat kanser paru-paru, strok, serangan jantung, dan emfisema setiap hari. Rokok ringan tidak bermakna terdapat kurang risiko berbanding dengan merokok rokok biasa.

Anda tertekan apabila berhenti

Seperti yang dijelaskan di atas, berhenti merokok boleh menyebabkan perubahan mood. Walau bagaimanapun, sesetengah orang percaya bahawa perubahan mood dalam jangka pendek boleh membawa kepada kemurungan. Kebanyakan orang yang mendapat kemurungan selepas berhenti adalah mereka yang sudah mempunyai risiko yang tinggi atau sejarah kemurungan.

Berita baiknya adalah kemurungan boleh dirawat dengan kombinasi ubat-ubatan yang betul  dan kaunseling. Mendapatkan rawatan profesional yang betul boleh membantu anda menyelesaikan kedua-dua keadaan ini.

Berhenti “cold turkey” adalah satu-satunya cara untuk berhenti

Sesetengah perokok berpendapat bahawa berhenti secara tiba-tiba adalah pendekatan terbaik dan tekad adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk mengawal keinginan merokok. Ia sebahagiannya betul: Komitmen adalah penting. Tetapi perokok lebih cenderung untuk berjaya berhenti jika mereka mengambil khidmat kaunseling dan ubat berhenti merokok, termasuk nikotin (gusi, tampalan, lozenges, inhaler, semburan hidung) dan ubat preskripsi zyban (bupropion) dan chantix (varenicline).

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan