backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Sakit Sendi Selepas Rawatan Chikungunya

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/10/2022

Sakit Sendi Selepas Rawatan Chikungunya

Sekiranya anda baru sahaja sembuh daripada deman Chikungunya tetapi masih mengalami kesakitan yang berterusan pada bahagian sendi, ia mungkin artritis Chikungunya atau dikenali juga sebagai Post Viral Arthropathy. Walaupun keadaan ini boleh disembuhkan, ia boleh menimbulkan ketakutan bagi pesakit.

Kesan Selepas Demam Chikungunya

  • Sakit sendi (paling biasa) – Ia mungkin berlaku dalam beberapa minggu.
  • Berasa lemah.
  • Keletihan dan tidak bermaya (lesu).

Punca Berlaku Sakit Sendi

Kesakitan pada bahagian sendi adalah disebabkan hasil serangan balas oleh sistem imun tubuh kepada jangkitan virus. Sistem imun tubuh diaktifkan apabila terdedah kepada virus tertentu atau organisma penyebab penyakit lain.

Walaupun tidak diketahui, sistem imun tubuh boleh mengenali sel-sel tubuh sendiri sebagai agen infektif dan disebabkan itu ia mula menyerang beberapa sel tubuh bersama dengan virus Chikungunya. Keadaan ini menyebabkan keradangan tisu dan kerosakan pada sel-sel tubuh. Apabila ianya berlaku pada otot dan sendi, ia menimbulkan kesakitan.

Selain daripada menimbulkan kesakitan yang ketara, ia juga boleh menyebabkan kesakitan pada sendi lutut, siku dan pergelangan lutut. Antibodi yang diaktifkan oleh serangan virus sering tulang rawan menyerang pada sendi. Ini menyebabkan bengkak di sendi dan sering menyekat pergerakan.

Sisa toksin yang ditinggalkan oleh virus juga boleh menjadi punca. Toksin ini cenderung menyerang tulang rawan dan menyebabkan keradangan pada sendi. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan pembekuan sendi.

Virus yang menyebabkan Chikungunya berada di sendi utama seperti siku, pergelangan tangan, lutut dan buku lali. Ia menghasilkan toksin dan mempengaruhi mekanisme imun yang menyebabkan sakit otot dan sendi disertai dengan demam. Rawan juga boleh terjejas dan menyebabkan keradangan sendi. Biasanya ini berlaku beberapa hari atau minggu selepas jangkitan. Pada saat artritis berlaku, virus tidak lagi ada di dalam tubuh.

Tempoh Meredakan Kesakitan Sendi

  • Artritis Chikungunya boleh berlaku sehingga tiga bulan, dalam beberapa kes setahun. Ubat-ubatan adalah berkesan dalam menangani kesakitan dan mengurangkan tempoh pemulihan.
  • Tubuh yang lebih sihat, mengurangkan kelemahan (penyakit yang menyebabkan seluruh badan menjadi lemah) seseorang mendapatkan amalan pemakanan dan gaya hidup sihat biasanya lebih cepat pulih berbanding yang lain.

Merawat Artritis Chikungunya

Doktor menyarankan senaman ringan untuk orang yang pulih dari virus Chikungunya bagi membantu meredakan sakit sendi.

  • Duduk di kerusi dan meluruskan kaki.tempat duduk selama 10 saat. Ulangi langkah ini beberapa kali setiap hari.
  • Cuba berdiri dan angkat kaki.
  • Berdiri dan memusingkan (twist) tubuh anda dalam kedua-dua arah satu demi satu.
  • Elakkan mengangkat berat.
  • Jangan melakukan latihan berat.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan pek sejuk dan tuam di tempat yang berlaku keradangan dan sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa ubat.

Baca juga:

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/10/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan