backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ketuat Biasa

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Ketuat Biasa?

Ketuat biasa adalah pertumbuhan kulit yang kecil dan kasar yang paling sering terjadi pada jari atau tangan anda. Kasar pada sentuhan, ketuat biasa sering juga mempunyai corak titik-titik hitam yang kecil – adakalanya disebut biji benih – iaitu salur darah yang kecil dan tergumpal.

Apakah kebarangkalian Ketuat Biasa?

Kanak-kanak dan orang dewasa muda lebih cenderung untuk mendapatkan ketuat biasa, seperti orang yang telah mempunyai sistem imun yang lemah. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Ketuat Biasa?

Simptom-simptom yang biasa ketuat biasa adalah:

 • Gumpalan yang kecil, berdaging, kasar.
 • Berwarna daging, putih, merah jambu atau coklat.
 • Kasar atas sentuhan.
 • Berterabur dengan titik hitam, yang kecil, salur darah yang bergumpal.

Mungkin terdapat beberapa simptom-simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda jika anda mengalami sebarang yang seperti berikut:

 • Anda tidak pasti jika kulit yang tumbuh adalah ketuat. Sekiranya anda berusia lebih tua dari umur 60 tahun dan tidak pernah mempunyai ketuat, pertimbangkan untuk berjumpa doktor keluarga anda atau ahli kesihatan profesional yang lain untuk memeriksa bagi kanser kulit.
 • Rawatan rumah tanpa preskripsi tidak berjaya selepas 2 hingga 3 bulan.
 • Ketuat membesar atau merebak dengan cepat walaupun dengan rawatan.
 • Tanda-tanda jangkitan bakteria berkembang, termasuk:
  • Peningkatan rasa sakit, bengkak, kemerahan, kelembutan, atau berhaba.
  • Jalur merah meluas dari kawasan itu.
  • Pengeluaran nanah.
  • Demam.
 • Ketuat plantar menjadi terlalu menyakitkan untuk berjalan.
 • Anda mempunyai penyakit kencing manis atau penyakit arteri periferal dan anda memerlukan rawatan untuk ketuat pada kaki atau tapak kaki.
 • Anda mempunyai ketuat pada alat kelamin anda atau di sekitar dubur.
 • Punca

  Apakah punca Ketuat Biasa?

  Ketuat biasa adalah disebabkan oleh jangkitan oleh human papillomavirus (HPV). Lebih daripada 100 jenis HPV wujud, tetapi hanya beberapa sahaja yang menyebabkan ketuat pada tangan anda. Jenis lain HPV lebih cenderung menyebabkan ketuat pada kaki anda dan bahagian kulit yang lain dan membran mukus. Kebanyakan jenis HPV menyebabkan keadaan yang agak tidak berbahaya seperti ketuat biasa, sementara yang lain boleh menyebabkan penyakit serius seperti kanser pangkal rahim.

  Anda boleh mendapat ketuat dari sentuhan kulit ke kulit dengan orang yang mempunyai ketuat. Sekiranya anda mempunyai ketuat, anda boleh menyebarkan virus ke tempat lain di badan anda sendiri. Anda juga boleh mendapatkan virus ketuat secara tidak langsung dengan menyentuh sesuatu yang disentuh oleh ketuat orang lain, seperti tuala atau alatan senaman. Virus ini biasanya merebak melalui kerosakan pada kulit anda, seperti kuku yang bengkak atau terhakis. Menggigit kuku anda juga boleh menyebabkan ketuat tersebar di hujung jari anda dan di sekitar kuku anda.

  Sistem imun setiap orang bertindak balas kepada virus HPV secara berbeza, jadi tidak semua orang mendapat sentuhan dengan HPV akan mendapat ketuat.

  Faktor-faktor Risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Ketuat Biasa?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk ketuat biasa, seperti:

 • Kanak-kanak dan orang dewasa muda.
 • Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti mereka yang mempunyai HIV / AIDS atau orang yang telah menjalani pemindahan organ.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Ketuat Biasa didiagnosis?

  Ketuat biasanya didiagnosis berdasarkan hanya kepada penampilannya.

  Dalam kes yang jarang berlaku, lebih banyak ujian dijalankan. Jika diagnosis keadaan kulit tidak jelas atau jika anda berisiko tinggi untuk mengalami kanser kulit, doktor anda mungkin mengambil sampel pertumbuhan dan memeriksanya (biopsi kulit). Biopsi biasanya dilakukan jika pertumbuhan kulit lebih gelap daripada kulit di sekelilingnya, muncul sebagai tampalan yang tidak teratur pada kulit, berdarah, atau besar dan berkembang dengan cepat.

  Bagaimana pesakit Ketuat Biasa dirawat?

  Kebanyakan ketuat biasa hilang tanpa rawatan, walaupun ia mungkin mengambil masa satu atau dua tahun dan ketuat yang baru mungkin berkembang secara berdekatan.

  Sesetengah orang memilih untuk ketuat mereka dirawat oleh doktor kerana rawatan di rumah tidak berfungsi dan ketuat itu mengganggu, merebak atau mereka mempunyai kebimbangan dari segi kosmetik.

  Doktor anda mungkin mencadangkan salah satu daripada pendekatan berikut, berdasarkan lokasi ketuat anda, simptom anda dan keutamaan anda. Kaedah ini kadang-kadang digunakan dalam kombinasi dengan rawatan di rumah, seperti asid salisilik.

  Matlamat utama rawatan adalah untuk menghancurkan ketuat, merangsang tindak balas sistem imun untuk melawan virus, atau keduanya. Rawatan boleh mengambil masa berminggu atau berbulan. Walaupun dengan rawatan, ketuat cenderung untuk berulang atau tersebar. Doktor biasanya memulakan rawatan dengan kaedah yang paling kurang sakit, terutamanya apabila merawat kanak-kanak kecil.

  • Ubat pengelupasan yang lebih kuat (asid salisilik). Kekuatan preskripsi ubat-ubatan ketuat dengan asid salisilik berfungsi dengan mengeluarkan lapisan ketuat sedikit pada satu masa. Kajian menunjukkan bahawa asid salisilik lebih berkesan apabila digabungkan dengan pembekuan sejuk.
  • Pembekuan sejuk (cryotherapy). Terapi pembekuan sejuk yang dilakukan di pejabat doktor melibatkan penggunaan cecair nitrogen pada ketuat anda. Pembekuan sejuk berfungsi dengan menyebabkan lepuhan membentuk di bawah dan di sekeliling ketuat anda. Kemudian, tisu mati tidak hidup dalam masa seminggu atau lebih. Kaedah ini juga boleh merangsang sistem imun anda untuk melawan virus ketuat. Anda mungkin memerlukan rawatan ulangan. Kesan-kesan sampingan dari cryotherapy termasuk kesakitan, kulit melepuh dan memutih di kawasan yang dirawat.
  • Asid lain. Jika asid salisilik atau pembekuan sejuk tidak berfungsi, doktor anda boleh mencuba asid bichloroacetic atau trichloroacetic. Dengan kaedah ini, doktor mulanya mencukur permukaan ketuat dan kemudian menyapu asid dengan menggunakan pencungkil gigi kayu. Ia memerlukan rawatan ulangan setiap minggu atau lebih. Kesan sampingan daripadanya adalah terbakar dan menyengat.
  • Rawatan laser. Rawatan laser pulse-dye membakar (cauterizes) saluran darah kecil. Tisu yang dijangkiti akhirnya mati, dan ketuat itu jatuh. Bukti keberkesanan kaedah ini adalah terhad, dan ia boleh menyebabkan sakit dan parut.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Ketuat Biasa ?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda mengatasi masalah ketuat biasa:

  • Ubat pengelupasan (asid salisilik). Produk penyingkiran ketuat tidak dipreskrip seperti asid salisilik boleh didapati dalam bentuk tampalan atau cecair. Untuk ketuat biasa, cari 17 peratus campuran asid salisilik atau tampalan 15 peratus. Produk ini memerlukan penggunaan harian, selalunya selama beberapa minggu. Untuk hasil yang terbaik, rendamkan ketuat anda ke dalam air suam selama 10 hingga 20 minit sebelum menyapu ubat. Buang sebarang kulit mati dengan papan emeri pakai buang atau batu apung antara rawatan.
  • Sesetengah produk cecair nitrogen terdapat dalam bentuk cecair atau semburan yang tidak dipreskripsi. Pertubuhan Makanan dan Dadah mengingatkan bahawa sesetengah penyingkir ketuat mudah terbakar dan tidak boleh digunakan di sekitar api, nyalaan api, sumber haba (seperti alat pengeriting) dan nyalaan rokok.
  • Pita salur. Tutup ketuat dengan pita salur perak selama enam hari. Kemudian rendamkannya di dalam air dan perlahan-lahan buang tisu mati dengan batu apung atau papan emeri pakai buang. Biarkan ketuat terdedah selama kira-kira 12 jam, dan kemudian ulangi proses itu sampai ketuat hilang. Hasil kajian telah dicampur pada keberkesanan pita saluran untuk menghilangkan ketuat, sama ada bersendirian atau dengan terapi lain.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan