home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Melindungi Anak Anda Daripada Denggi

Tip Melindungi Anak Anda Daripada Denggi

Menurut WHO, denggi telah meningkat dengan lebih 390 juta kes jangkitan denggi di seluruh dunia. Denggi disebabkan oleh gigitan nyamuk Aedes. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda melindungi keluarga daripada nyamuk yang menyebakan denggi.

1. Buangkan air bertakung

Nyamuk denggi dan nyamuk chikungunya lebih suka membiak dalam air bersih yang mudah didapati di dalam dan sekitar rumah anda; jadi, langkah pertama adalah memastikan anda menghapuskan sumber air yang terkumpul. Bila-bila masa, anak-anak anda bermain di kawasan terbuka atau taman kejiranan, perhatikan jika ada tempat seperti kolam kanak-kanak, air pancut, mandian burung yang menakung air. Jika ya, pastikan mandian burung dibersihkan setiap tiga hari. Sekiranya terdapat kolam kanak-kanak di halaman anda, pastikan anda membuang airnya setiap kali selepas berenang dan letakkannya terbalik supaya air tidak terkumpul di dalamnya.

Perhatikan juga saluran air dan bekas penyimpanan air di rumah dan pastikan setiap pot bunga, pasu, dulang penghawa dingin dan dulang peti sejuk dilindungi dan pastikan anda membuang airnya setiap 3 hari.

2. Pastikan rutin fogging

Kebanyakan kawasan kediaman menjalankan fogging biasa di dalam dan sekitar kawasan kediaman. Sekiranya tidak berlaku, pastikan jawatankuasa masyarakat anda mengamalkan sistem fogging yang rutin dalam agenda seterusnya. Anda juga boleh menghubungi perbandaran tempatan anda untuk pemeriksaan biasa bagi memeriksa pembiakan larva denggi. Mereka juga boleh membantu anda mengamalkan amalan fogging berkala juga.

3. Pakaian yang melindungi

Pilih baju lengan panjang. Jadi, kawasan permukaan kurang terdedah kepada nyamuk. Apabila nyamuk menggigit melalui pakaian sintetik yang ketat, pastikan anak anda berpakaian yang selesa yang bukannya melekat pada badan.

4. Tanaman penghalau nyamuk

Sesetengah tumbuh-tumbuhan seperti serai terkenal kerana sifat menghalau nyamuk. Tumbuhan ini juga bertindak sebagai tanaman hiasan yang indah bagi taman anda dan memerlukan penyelenggaraan yang sangat rendah. Anda boleh menanamnya di taman anda. Walaupun ia tidak akan membantu semasa tempoh jangkitan nyamuk, ia sudah pasti akan menghalau nyamuk.

5. Pemeriksaan setiap minggu

Bersihkan daun-daun kering yang bertaburan di dalam laman rumah serta longkang. Ini bagi mengelakkan air bertakung di dalam timbunan daun kering yang mungkin tersumbat di dalam longkang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Protect Your Kids From Dengue – 5 Must-Dos http://www.goodknight.in/protect-your-kids-from-dengue-5-must-dos/ Accessed June 4, 2018.

6 TIP CEGAH PEMBIAKAN AEDES. LINDUNGI KELUARGA ANDA DARIPADA DENGGI & ZIKA http://www.karangkraf.com/cmlink/dekor-impiana/tip-petua/6-tip-cegah-pembiakan-aedes-lindungi-keluarga-anda-daripada-denggi-zika-1.573974 Accessed June 4, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x