Kualiti Sperma Dan Masalah Ketidaksuburan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apabila berdepan dengan masalah untuk mendapatkan zuriat, masyarakat cenderung untuk menuding jari kepada kaum wanita. Walaupun benar bahawa merekalah yang mempunyai rahim (tempat bayi membesar sebelum dilahirkan) dan terdapat masalah kesihatan wanita yang mempengaruhi kemungkinan untuk mengandung, namun kehamilan adalah sesuatu yang memerlukan kerjasama kedua-dua pihak. Artikel ini akan membincangkan bagaimana kualiti sperma lelaki mempengaruhi masalah ketidaksuburan sebuah pasangan itu.

Subkesuburan vs ketidaksuburan?

Dalam membincangkan topik kesihatan reproduktif dan kesuburan, dua terma utama yang kerap digunakan adalah subkesuburan dan juga ketidaksuburan. Penting untuk dinyatakan bahawa kedua-dua perkataan ini tidak memberikan maksud yang sama. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), ketidaksuburan (infertility) merujuk kepada kegagalan dalam mencapai kehamilan dalam pasangan yang aktif melakukan hubungan kelamin tanpa menggunakan alat pencegah kehamilan melebihi tempoh satu tahun. Subkesuburan pula merujuk kepada penurunan dalam kesuburan dan pelengahan dalam keupayaan untuk mengandung yang disebabkan oleh peningkatan usia.

Masalah kesuburan akibat kualiti sperma

Walaupun hanya satu sperma yang diperlukan untuk disenyawakan dengan ovum, satu ejakulasi akan melepaskan jutaan sel-sel sperma. Bilangan sel sperma yang banyak ini adalah penting bagi meningkatkan kebarangkalian persenyawaan untuk berlaku. Sungguhpun begitu, sesetengah pasangan masih dibelenggu masalah dalam mencapai ‘penyatuan dua sel’ ini. Salah satu sebabnya adalah kerana faktor kualiti sperma lelaki.

Disebabkan keadaan air mani yang putih dan likat, sukar untuk mengetahui sama ada sperma di dalamnya mempunyai kualiti yang mencukupi. Mujurlah, terdapat satu ujian yang dikenali sebagai analisis air mani/semen, bagi mengenal pasti kualiti dan juga ciri-ciri sperma yang lain. Antara masalah sperma yang dapat dikesan melalui ujian ini adalah:

Oligozoospermia – Dalam bahasa mudah, masalah ini merujuk kepada bilangan sperma yang rendah. Menurut definisi WHO, seseorang itu dikira mengalami oligozoospermia apabila kepekatan sperma dalam sampel air mani mereka berada bawah jumlah 20 × 106/mL. Kandungan sperma yang rendah mengurangkan kemungkinan untuk persenyawaan berlaku.

Asthenozoospermia – Gangguan sperma ini merujuk kepada masalah dalam pergerakan sperma. Seseorang yang mengalami masalah ini akan mempunyai kurang daripada 50% sahaja daripada sperma mereka yang mampu bergerak aktif.

Teratozoospermia – Keadaan ini merujuk kepada masalah dalam morfologi (rupa bentuk) sel-sel sperma. Cecair air mani yang sihat atau normal perlu mengandungi sekurang-kurangnya 30% spermatozoa yang mempunyai rupa bentuk yang normal. Bentuk dan juga saiz sperma yang sihat adalah penting bagi proses persenyawaan. 

Oligoasthenoteratozoospermia – Keadaan ini merujuk kepada gangguan dalam 3 aspek kualiti sperma iaitu aspek bilangan, rupa bentuk dan juga pergerakan. Jelas sekali, gangguan kualiti sperma seteruk ini akan mengurangkan kebarangkalian persenyawaan untuk berlaku. 

Selain parameter di atas, terdapat juga keadaan di mana tidak ada langsung sel-sel sperma dalam sampel air mani. Keadaan ini disebut sebagai Azoospermia. Analisis semen juga dapat menilai parameter dan pemalar air mani yang lain seperti: 

 • Isipadu air mani
 • Nilai pH air mani
 • Paras fruktosa

Membantu pasangan di Malaysia untuk hamil

Dari kiri: Pengasas Alpha IVF and Women’s Specialists Centre, Datuk Dr Colin Lee, dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Pada 8 November yang lepas, Alpha IVF & Women’s Specialist Centre telah mengadakan perasmian besar-besaran pusat tersebut di Encorp Strand Mall, Damansara. Upacara yang penuh gilang gemilang itu dirasmikan oleh Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. Turut hadir di majlis tersebut adalah puteri baginda, Tengku Puteri Jihan Azizah A’thiyatullah, Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin dan juga pengasas Alpha IVF and Women’s Specialists Centre, Datuk Dr Colin Lee.

Alpha IVF & Women’s Specialist Centre merupakan pusat rawatan kesuburan yang paling canggih di Malaysia dan salah satu pusat paling terkehadapan di rantau Asia. Selain menjadi pendahulu negara dalam memperkenalkan pelbagai teknologi reproduktif, pusat tersebut juga mempunyai kadar kejayaan yang setara dengan pusat-pusat kesuburan utama dunia. Menurut data semasa, kadar survival pascacairan embrio di pusat ini berada pada kadar 100%.

Alpha IVF & Women’s Specialist Centre telah membantu ribuan pasangan yang dibelenggu masalah ketidaksuburan untuk berjaya hamil. Sebagai sokongan dan pengiktirafan ke atas rekod kejayaan yang luar biasa ini, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, melalui yayasan baginda, Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF), bersetuju untuk menaja 15 pasangan bagi menjalani rawatan kesuburan di pusat tersebut. TAFF telah membantu ramai pasangan untuk mendapatkan rawatan kesuburan khususnya daripada golongan yang tidak berkemampuan. 

Masalah ketidaksuburan adalah isu kesihatan yang semakin meningkat di Malaysia. Masyarakat perlu berhenti memberi tekanan kepada pasangan dan sebaliknya, membantu mereka untuk mendapatkan khidmat rawatan. Jika anda mengalami masalah dalam mendapatkan zuriat, dapatkan nasihat dan juga rawatan daripada pusat kesuburan bertauliah dengan segera.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Senaman Adalah KUNCI Sperma Berkualiti & Berkuantiti! Berapa Kerap Lelaki Perlu Buat Ya?

  Semua lelaki mengimpikan sperma berkualiti dan berkuantiti bukan? Kunci utamanya adalah semudah melakukan senaman! Jom klik untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Sejenis Bahan Kimia DALAM MAKANAN Punca TIDAK SUBUR? Nak Zuriat, Anda Patut Ambil Tahu!

  Bahan kimia yang dimaksudkan adalah Phthalate. Mesti di antara anda yang tidak pernah mendengarnya. Tetapi benarkah ia faktor berlakunya masalah kesuburan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Kesukaran untuk mendapat anak ada kalanya berpunca daripada sperma lelaki yang tidak subur. Disebabkan itu pentingnya untuk menjalani ujian air mani.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mengapa Wanita Tidak Subur Masih Perlu Ambil Pil Perancang, Ini Sebabnya!

  Doktor kata ada masalah kesuburan tetapi kenapa masih perlu ambil pil kontraseptif? Buat anda yang mengalami isu ketidaksuburan, ini penjelasannya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sebab mati pucuk

  Ubat Rambut Gugur Boleh Sebabkan Mati Pucuk? Jaga-jaga, Ada 4 Lagi Punca MENGEJUTKAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  testis lelaki

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  perokok pasif

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan