backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom Nefrotik

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Sindrom Nefrotik?

Sindrom nefrotik adalah gangguan buah pinggang apabila buah pinggang mengeluarkan terlalu banyak protein dengan air kencing daripada badan. Setiap buah pinggang mengandungi 1 juta penapis untuk membersihkan darah itu adalah toksik. Buah pinggang yang sihat akan mengekalkan bahan-bahan penting yang dipanggil protein dalam darah. Tubuh memerlukan protein untuk membesar dan memperbaiki diri. Dengan sindrom ini, penghapusan buah pinggang dengan kedua-dua protein dan sisa-sisa lain dari badan semasa kencing. Sindrom nefrotik menyebabkan pembengkakan (edema), terutamanya di kaki dan pergelangan kaki anda dan meningkatkan risiko masalah kesihatan yang lain.

Apakah kebarangkalian Sindrom Nefrotik?

Penyakit ini boleh terjadi pada mana-mana umur. Tetapi penyakit ini biasanya terjadi pada kanak-kanak. Anda boleh mengehadkan keupayaan anda untuk penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Sindrom Nefrotik?

Sindrom nefrotik biasanya tidak menyakitkan, tetapi jumlah air dalam tubuh menyebabkan tekanan dan ketidakselesaan. Gejala awal daripada perkembangan ini dan pergelangan kaki mata bengkak. Kemudian kulit bengkak, perut bengkak naik. Kurangkan jumlah air kencing, air kencing mungkin mempunyai buih. Gejala lain termasuk kelemahan, hilang selera makan dan rasa sakit. Di samping itu, anda juga akan mendapat paras kolesterol tinggi daripada biasa kerana kerosakan buah pinggang.

Mungkin ada gejala lain yang tidak disebutkan. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai tanda-tanda ini, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala yang disebut di atas, atau mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor anda. Juga, jika anda mempunyai demam, menggigil, sesak nafas, sakit dada, perut atau kaki; Sila hubungi doktor anda dengan segera. Status dan keadaan boleh berbeza-beza dalam banyak individu. Sentiasa berbincang dengan doktor anda untuk menentukan kaedah diagnostik, rawatan dan rawatan terbaik untuk anda.

Punca

Apakah Punca Sindrom Nefrotik?

Sindrom nefrotik biasanya disebabkan oleh kerosakan pada saluran darah kecil (glomeruli) buah pinggang. Penapisan glomerular darah sebagai darah melalui buah pinggang. Glomeruli yang sihat mengekalkan protein darah (terutamanya albumin – bahan yang diperlukan untuk mengekalkan jumlah cecair yang mencukupi dalam badan anda) dan menapis produk sisa dalam air kencing keluar dari badan. Apabila rosak, platelet tidak dapat menyimpan protein darah yang ditapis keluar dari badan, yang membawa kepada sindrom nefrotik.

Masalah buah pinggang yang pelbagai ini boleh membawa kepada sindrom nefrotik. Yang paling biasa ialah keradangan buah pinggang yang dikenali sebagai glomerulonefritis. Di samping itu, diabetes adalah salah satu punca sindrom nefrotik.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Sindrom Nefrotik?

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko mengembangkan sindrom nefrotik, termasuk:

 • Mempunyai kerosakan, penyakit seperti kencing manis, lupus, penyakit degeneratif serbuk luka glomerular yang minimum dan penyakit buah pinggang yang lain.
 • Sesetengah ubat boleh menyebabkan sindrom nefrotik seperti ubat-ubat anti-keradangan tanpa steroid dan antibiotik.
 • Sesetengah jangkitan meningkatkan risiko sindrom nefrotik termasuk: HIV, hepatitis B, hepatitis C dan malaria.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Sindrom Nefrotik didiagnosis?

Gejala-gejala biasanya mula bertambah baik dalam masa 2-3 minggu selepas memulakan rawatan dengan diet dan ubat. Mungkin memerlukan ubat yang berbeza. Ubat imunosupresif, prednison dan cyclophosphamide seperti yang diperlukan untuk membantu merawat nefritis. Diuretik (seperti furosemide) untuk mengurangkan bengkak. Ubat mesti diberikan dalam masa 3 bulan atau lebih.

Kerana mereka yang mengalami sindrom nefrotik cenderung kepada darah beku di kaki sehingga pesakit harus berkempen secara aktif. Doktor anda boleh membantu dengan penyelesaian antikoagulan untuk mencegah darah belu

Ubat-ubat lain, seperti angiotensin perencat enzim yang menukar (ACE) boleh digunakan untuk mengurangkan kehilangan protein dan tekanan darah. Ubat yang menurunkan kolesterol seperti statin sering digunakan untuk mengurangkan tahap kolesterol yang terjadi ketika sindrom nefrotik.

Bagaimana pesakit Sindrom Nefrotik dirawat?

Doktor akan mendiagnosis penyakit berdasarkan gejala-gejalanya seperti pergelangan kaki membengkak, kaki bengkak atau bengkak wajah. Doktor akan melihat tahap protein yang tinggi dalam ujian air kencing. Ujian darah akan dilakukan untuk menilai fungsi buah pinggang. Dalam sesetengah kes, biopsi buah pinggang boleh dilakukan untuk menentukan punca sindrom nefrotik. Dalam biopsi, sekeping kecil tisu diambil dari buah pinggang dan dikaji di makmal.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Sindrom Nefrotik?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan di rumah yang mungkin membantu anda mengatasi sindrom nefrotik:

 • Makan makanan yang rendah lemak, rendah garam.
 • Tanya doktor anda tentang jumlah protein yang perlu makan dan minum jumlah air yang diperlukan setiap hari.
 • Jangan baring terlalu banyak dan bekerjasama untuk membantu air sisa dan mencegah pembekuan.
 • Ambil ubat anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda, jangan berhenti secara sukarela.
 • Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan