backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Apakah itu Hidronefrosis?

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu hidronefrosis?

Hidronefrosis adalah keadaan yang biasanya berlaku apabila buah pinggang membengkak disebabkan kegagalan saliran normal air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Bengkak ini biasanya menjejaskan hanya satu buah pinggang, tetapi ia boleh melibatkan kedua-dua buah pinggang. Hidronefrosis bukanlah penyakit utama. Ia adalah keadaan sekunder yang disebabkan oleh beberapa penyakit yang mendasari. Ia adalah keadaan struktur yang dihasilkan daripada sumbatan atau halangan dalam saluran kencing.

Apakah kebarangkalian hidronefrosis?

Hidronefrosis boleh terjadi pada pesakit di mana-mana usia. Ianya boleh dikawal dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hidronefrosis

Biasanya, air kencing mengalir melalui saluran kencing dengan hanya tekanan minimum. Tekanan boleh terbentuk jika terdapat halangan dalam saluran kencing. Selepas air kencing terkumpul untuk tempoh yang panjang, buah pinggang anda boleh jadi membesar. Buah pinggang anda mungkin menjadi sangat dipenuhi dengan air kencing sehingga ia mula menekan organ-organ yang berdekatan. Sekiranya ia tidak dirawat dan dibiar terlalu lama, tekanan ini boleh menyebabkan buah pinggang anda hilang fungsinya secara kekal.

Tempoh masa anda mengalami halangan akan mempengaruhi simptom anda. Simptom-simptom ringan hidronefrosis termasuk kencing lebih kerap dan peningkatan keperluan untuk membuang air kencing. Gejala lain yang mungkin anda alami ialah:

 • Sakit di bahagian perut atau pinggang
 • Loya
 • Muntah
 • Sakit semasa buang air kecil
 • Pengosongan (kencing) yang tidak sempurna
 • Demam panas

Gangguan aliran air kencing meningkatkan peluang anda mendapatkan jangkitan saluran kencing (UTI). Inilah kerana UTI adalah salah satu komplikasi hidronefrosis yang paling biasa. Beberapa tanda UTI termasuk:

 • Air kencing yang kelihatan keruh
 • Kencing yang menyakitkan
 • Sensasi embakar ketika kencing
 • Aliran air kencing yang lemah
 • Sakit belakang
 • Kesakitan pundi kencing
 • Demam  panas
 • Menggigil

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom dan gejala disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang persoalan, sila berbincang dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

UTI yang tidak dirawat boleh membawa kepada keadaan yang lebih serius seperti pyelonephritis, atau jangkitan buah pinggang, dan sepsis, yang merupakan jangkitan dalam saluran darah atau keracunan darah.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan hidronefrosis?

Hidronefrosis bukanlah penyakit. Sebaliknya, ia boleh disebabkan oleh keadaan dalaman dan luaran yang memberi kesan kepada buah pinggang dan sistem pengumpulan kencing.

Salah satu sebab yang paling biasa bagi hidronefrosis adalah uropati obstruktif unilateral yang akut. Ini adalah pembentukan mendadak satu halangan di salah satu salur ureter anda, yang merupakan tiub yang menghubungkan buah pinggang anda ke pundi kencing anda. Penyebab yang paling biasa bagi penyumbatan ini adalah batu ginjal, tetapi parut dan gumpalan darah juga boleh menyebabkan uropati obstruktif unilateral yang akut. Ureter tersumbat boleh menyebabkan air kencing kembali semula ke dalam buah pinggang, yang menyebabkan bengkak. Aliran balik air kencing ini dikenali sebagai refluks vesicoureteric (VUR).

Kemungkinan penyebab penyumbatan lain termasuklah:

 • Selekoh dalam junksi ureteropelvic, di mana ureter memenuhi pelvis buah pinggang
 • Kelenjar prostat membengkak pada lelaki, yang boleh disebabkan oleh bph atau prostatitis
 • Kehamilan, yang menyebabkan mampatan kerana janin yang semakin membesar
 • Tumor di dalam atau berhampiran ureter
 • Penyempitan ureter disebabkan kecederaan atau kecacatan sejak lahir

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko hidronefrosis?

Terdapat banyak faktor risikonya seperti:

 • Batu karang
 • Penyumbatan kongenital (kecacatan yang ada ketika lahir)
 • Darah beku
 • Luka pada tisu (dari kecederaan atau pembedahan sebelumnya)
 • Tumor atau kanser (contoh termasuk pundi kencing, serviks, kolon, atau prostat)
 • Pembesaran prostat (bukan kanser)
 • Kehamilan
 • Infeksi saluran kencing (atau penyakit lain yang menyebabkan keradangan saluran kencing)

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah hidronefrosis didiagnosis?

Doktor anda mungkin akan bermula dengan mendapatkan penilaian keseluruhan status kesihatan anda dan kemudian memberi tumpuan kepada apa-apa simptom kencing yang anda mungkin ada. Doktor anda mungkin akan dapat merasai ginjal anda dengan mengurut perlahan-lahan di bahagian abdomen dan pinggang.

Doktor anda boleh menggunakan kateter untuk mengalirkan beberapa air kencing dari pundi kencing anda. Sekiranya mereka tidak dapat membebaskan air kencing yang banyak dengan cara ini, ini bermakna bahawa halangan anda berada dalam pundi kencing atau uretra anda. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing anda ke luar badan anda. Doktor anda juga mungkin mahu melakukan pemeriksaan ultrabunyi atau CT scan untuk melihat dengan lebih dekat sejauh mana pembengkakan tersebut dan mungkin mengesan kawasan sumbatan. Kedua-dua prosedur ini membolehkan doktor anda melihat imej bahagian dalam badan anda, tetapi ujian ultrabunyi buah pinggang biasanya dianggap sebagai standard emas untuk diagnosis hidronefrosis. Ia membolehkan doktor anda memerhati lebih dekat pada keadaan buah pinggang anda.

Bagaimanakah hidronefrosis dirawat?

Rawatan bergantung kepada punca bengkaknya buah pinggang. Rawatan boleh merangkumi:

 • Meletakkan stent (tiub) melalui pundi kencing dan ureter untuk membenarkan aliran air kencing di dalam buah pinggang dan pundi kencing
 • Meletakkan tiub ke dalam buah pinggang melalui kulit, untuk membolehkan air kencing yang tersekat kembali mengalir keluar badan ke dalam beg saliran
 • Antibiotik untuk jangkitan
 • Pembedahan untuk membetulkan penyumbatan atau refluks
 • Pembuangan mana-mana jenis batu yang menyebabkan penyumbatan

Orang yang mempunyai satu buah buah pinggang, yang mempunyai masalah sistem imun seperti diabetes atau HIV, atau yang telah menjalani pemindahan memerlukan rawatan segera.

Orang yang mempunyai hidronefrosis jangka panjang mungkin memerlukan antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing.

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hidronefrosis?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi hidronefrosis:

Rawatan herba boleh memberikan bantuan daripada hidronefrosis ringan yang disebabkan oleh batu karang. Herba seperti Phyllanthrus niruri, horsetail dan Boerhaavia diffusa boleh merawat keadaan ini dengan melarutkan batu karang. Ramuan herba dengan ciri-ciri diuretik seperti buah parsley atau buah yang kaya air seperti tembikai diambil untuk meningkatkan jumlah pengeluaran air kencing bagi menghilangkan batu-batu kecil dari saluran kencing.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan